Δέσμευση Τραμπ για κατάργηση του υπ. Παιδείας- CNN: Τι σηματοδοτεί η κίνηση

Δέσμευση Τραμπ για κατάργηση του υπ. Παιδείας- CNN: Τι σηματοδοτεί η κίνηση

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ αναφερόταν στο υπουργείο Παιδείας ως σύμβολο της υπερβολικής παρέμβασης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην καθημερινή ζωή των αμερικανικών οικογενειών, δεσμευόμενος για την κατάργηση του. «Το λέω συνέχεια, ανυπομονώ να το κάνω. Τελικά θα καταργήσουμε το ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας», δήλωσε τον Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο Ουισκόνσιν. «Θα βάλουμε τέλος στη σπατάλη των χρημάτων σας, που χρησιμοποιούνται για να επιβάλλουν στα παιδιά της Αμερικής ιδεολογίες που δεν θέλετε να μαθαίνουν», είχε αναφέρει τότε ο Τραμπ.

Το 1979, ο τότε Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ, Δημοκρατικός από την Τζόρτζια, υπέγραψε νομοθεσία που αναβάθμισε το Υπουργείο Παιδείας σε υπουργικό επίπεδο — εκπληρώνοντας μια προεκλογική υπόσχεση που είχε δώσει σε ένα από τα μεγαλύτερα συνδικάτα εκπαιδευτικών της χώρας, την Εθνική Ένωση Εκπαίδευσης (National Education Association).

Προηγουμένως, τα ομοσπονδιακά εκπαιδευτικά προγράμματα υπάγονταν σε άλλες υπηρεσίες. Ο Τραμπ δεν έχει αναφέρει ακριβώς πώς θα ήθελε να κλείσει το υπουργείο — κάτι που θα απαιτούσε απόφαση του Κογκρέσου — ούτε τι θα συνέβαινε με τα εκπαιδευτικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται ομοσπονδιακά αν το έκανε.

Παρακάτω αναφέρονται επιγραμματικά οι αρμοδιότητες του υπουργείου Παιδείας και σύμφωνα με ανάλυση του CNN, αυτές θα είναι οι εξελίξεις, αν ο Ντόναλντ Τραμπ προχωρήσει στην κατάργησή του.

Χρηματοδότηση σε πολιτείες και σχολεία

Ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα του υπουργείου Παιδείας είναι να διαχειρίζεται την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση που εγκρίνει το Κογκρέσο για τα σχολεία και να επιβλέπει τα ομοσπονδιακά προγράμματα φοιτητικών δανείων και οικονομικής βοήθειας.

Δύο από τα μεγαλύτερα προγράμματα χρηματοδότησης για τα σχολεία είναι το πρόγραμμα Title I, το οποίο στοχεύει στην εκπαίδευση παιδιών από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, και το πρόγραμμα IDEA, το οποίο παρέχει χρήματα στα σχολεία για να καλύψουν τις ανάγκες παιδιών με αναπηρίες.

Αυτά τα προγράμματα συμβάλλουν στην εκπλήρωση του σκοπού του υπουργείου, όπως έχει δηλωθεί από το Κογκρέσο, για «εξασφάλιση ίσων εκπαιδευτικών ευκαιριών για κάθε άτομο».

Συνολικά, αυτά τα προγράμματα παρέχουν περίπου 28 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στα σχολεία. Ωστόσο, η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση αντιπροσωπεύει συνήθως περίπου μόνο το 10% της συνολικής χρηματοδότησης των σχολείων, καθώς το υπόλοιπο προέρχεται από κρατικούς και τοπικούς φόρους. Παρόλα αυτά, τα σχολεία έλαβαν επιπλέον ομοσπονδιακή χρηματοδότηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια για να ανακάμψουν από την πανδημία Covid-19.

Το υπουργείο Παιδείας διανέμει επίσης περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε φοιτητές χαμηλού εισοδήματος μέσω του προγράμματος επιχορηγήσεων Pell και διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο φοιτητικών δανείων ύψους 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Εποπτεία και θέσπιση κανονισμών

Το υπουργείο Παιδείας έχει εποπτικό ρόλο και εμπλέκεται στη διαμόρφωση ομοσπονδιακών κανονισμών.

Το Γραφείο Πολιτικών Δικαιωμάτων του, για παράδειγμα, είναι υπεύθυνο για τη διερεύνηση καταγγελιών περί διακρίσεων σε κολέγια και σχολεία, οι οποίες, σύμφωνα με το CNN, αυξήθηκαν σημαντικά μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023.

Το υπουργείο μπορεί επίσης να δημιουργεί ομοσπονδιακούς κανονισμούς.

Η πρώτη κυβέρνηση Τραμπ απέσυρε οδηγίες της εποχής Ομπάμα που είχαν στόχο να διασφαλίσουν ότι οι μαθητές από μειονότητες δεν θα υφίστανται άδικες πειθαρχικές κυρώσεις στα σχολεία.

Ωστόσο, οι πολιτείες και τα τοπικά σχολικά συμβούλια εξακολουθούν να έχουν εξουσία που δεν μπορεί να παρακαμφθεί από το υπουργείο. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για παράδειγμα, το υπουργείο Παιδείας δεν μπορούσε να απαιτήσει από τα σχολεία να κλείσουν ή να παραμείνουν ανοιχτά για δια ζώσης μαθήματα.

Οι προϋποθέσεις για τα ομοσπονδιακά κονδύλια

Τα ομοσπονδιακά χρήματα που λαμβάνουν τα σχολεία μέσω προγραμμάτων όπως το Title I και το IDEA συνοδεύονται από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Τα σχολεία λαμβάνουν τα χρήματα υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσουν ορισμένους όρους και απαιτήσεις αναφοράς.

«Για όσους από εμάς ανησυχούν για τη γραφειοκρατία που δημιουργεί το υπουργείο Παιδείας, το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτούς τους κανόνες και τις προϋποθέσεις είναι το μεγαλύτερο ερώτημα», δήλωσε ο Frederick Hess, ανώτερος ερευνητής και διευθυντής σπουδών εκπαιδευτικής πολιτικής στο American Enterprise Institute.

Ένας τρόπος να μειωθεί η γραφειοκρατία είναι να δοθούν τα ομοσπονδιακά κονδύλια μέσω των λεγόμενων «block grants», τα οποία έχουν λιγότερες απαιτήσεις.

Θα σταματήσει η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για την εκπαίδευση αν κλείσει το υπουργείο;

Τα ομοσπονδιακά προγράμματα χρηματοδότησης για τα σχολεία, που στηρίζουν την εκπαίδευση μαθητών από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος και παιδιών με αναπηρίες, προϋπήρχαν της ίδρυσης του υπουργείου Παιδείας.

Είναι πιθανό κάποια από αυτά τα προγράμματα χρηματοδότησης να μεταφερθούν σε άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες, αν το υπουργείο Παιδείας καταργηθεί.

«Δεν πιστεύω ότι τα σχολεία θα χάσουν ξαφνικά χρήματα», δήλωσε η Marguerite Roza, διευθύντρια του Edunomics Lab, ερευνητικού κέντρου για την εκπαιδευτική χρηματοοικονομική πολιτική στο Πανεπιστήμιο Georgetown.

Το πρόγραμμα Title I, για παράδειγμα, «έχει αποδειχθεί σχετικά δημοφιλές και στις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος», ανέφερε η Roza.

Όταν στο παρελθόν έχουν προταθεί από τους προέδρους περικοπές στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, το Κογκρέσο έχει αντισταθεί και έχει εγκρίνει περισσότερα κονδύλια από όσα ζήτησε ο πρόεδρος – περίπου στο 71% των περιπτώσεων, σύμφωνα με ανάλυση του Brookings Institution.

Ακόμη και όταν η πρώτη κυβέρνηση Τραμπ πρότεινε περικοπές στον προϋπολογισμό του υπουργείου, το Κογκρέσο που ελεγχόταν από τους Ρεπουμπλικανούς τελικά αύξησε τη χρηματοδότηση.

Οι πιθανότητες το Κογκρέσο να εγκρίνει το πλήρες κλείσιμο ενός ομοσπονδιακού οργανισμού

Πάντως, το κλείσιμο ενός ομοσπονδιακού οργανισμού απαιτεί νομοθετική πράξη από το Κογκρέσο.

Η πρόθεση για την κατάργηση του υπουργείου Παιδείας ή τη συγχώνευσή του με άλλη ομοσπονδιακή υπηρεσία δεν είναι κάτι που εξαγγέλει κάποιος πρόεδρος για πρώτη φορά. Ο τότε Πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν, Ρεπουμπλικανός, είχε ζητήσει την κατάργηση του οργανισμού μόλις ένα χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του το 1980 — αλλά υποχώρησε όταν φάνηκε ότι υπήρχε ελάχιστη υποστήριξη στο Κογκρέσο.

Κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ ως πρόεδρος, η κυβέρνησή του πρότεινε τη συγχώνευση των Υπουργείων Παιδείας και Εργασίας σε έναν ενιαίο ομοσπονδιακό οργανισμό. Παρόλο που οι Ρεπουμπλικανοί είχαν τον έλεγχο τόσο της Γερουσίας όσο και της Βουλής των Αντιπροσώπων εκείνη την περίοδο, η πρόταση δεν προχώρησε.

Από τον Ιανουάριο, οι Ρεπουμπλικανοί ελπίζουν να αποκτήσουν ενιαίο έλεγχο στην Ουάσινγκτον – θα έχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία, αλλά η ισορροπία δυνάμεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων παραμένει αβέβαιη.

Ωστόσο, ακόμη και αν οι Ρεπουμπλικανοί κατακτήσει τη Βουλή, παραμένει ασαφές εάν θα υπάρξει αρκετή υποστήριξη για την κατάργηση του υπουργείου στο Κογκρέσο αυτή τη φορά.

Σχετικά Άρθρα