Μαξίμου: Ανοιχτά μέτωπα με καθημερινότητα, εσωκομματικά, ελληνοτουρκικά- Το μεγάλο “αγκάθι” Σαμαρά
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανταποκριθεί όπως όλα δείχνουν στην πρόσκληση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής και θα δώσει το παρών την Παρασκευή, στην πρώτη μέρα του συνεδρίου που διοργανώνει το Ίδρυμα με διαπρεπείς ακαδημαϊκούς για τη Μεταπολίτευση και την παρακαταθήκη του «Εθνάρχη». Το συνέδριο τιτλοφορείται «Από τη Μετάβαση στη Δημοκρατία-Η Δημοκρατία στην εποχή μας» και, μεταξύ άλλων, ομιλητής αναμένεται να είναι και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην εκδήλωση πιθανώς να είναι παρών και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που είναι μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος. Τυχόν σύμπτωση Μητσοτάκη-Καραμανλή θα είναι ενδιαφέρουσα, ιδίως μετά την «αποσύνδεση» του κ. Καραμανλή από τον κ. Σαμαρά που επιχείρησε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός. Ο κ. Καραμανλής, αναμένεται να κάνει νέα παρέμβαση την ερχόμενη Δευτέρα, στη Θεσσαλονίκη, στην παρουσίαση βιβλίου του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Θεσσαλονίκη».
Και μπορεί η κίνηση Μητσοτάκη να κρύβει συμβολισμό όσον αφορά στα εσωκομματικά παράλληλα όμως ο πρωθυπουργός -όπως φάνηκε και στην εβδομαδιαία απασχόληση- θέλει να εστιάσει στην κυβερνητική καθημερινότητα και σε αυτά που αφορούν τους πολίτες, ενώ και το υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει την Πέμπτη θα έχει αρκετά θέματα προς συζήτηση όπως το νέο μοντέλο υπολογισμού του κατώτατου μισθού.
- Παράλληλα στο κυβερνητικό στρατόπεδο διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να κινείται κοντά στα ποσοστά των ευρωεκλογών και το επόμενο διάστημα θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης.
Συνεχίζονται επίσης οι συναντήσεις υπουργών με βουλευτές για τις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες και να εκφραστούν απορίες αλλά και τυχόν παράπονα. Ήδη έχουν γίνει τετ α τετ των ηγεσιών των υπουργείων Υγείας, Εργασίας και Ανάπτυξης με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο θα ακολουθήσει συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Νίκου Παπαθανάση με τους «γαλάζιους», ενώ μέσα στο Νοέμβριο ανάλογο ραντεβού πρόκειται να έχει η ηγεσία του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιθανό θεωρείται και ένα ραντεβού του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τους κυβερνητικούς βουλευτές, ο οποίος μάλιστα πρόσφατα είχε τρίωρη συνάντηση με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που μετέχουν στην επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.
- Σύμφωνα με πληροφορίες συνεχίζονται οι επισκέψεις βουλευτών στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συναντηθούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στις συναντήσεις αυτές οι βουλευτές έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν την κατάσταση που επικρατεί στις εκλογικές περιφέρειες τους και να αναφερθούν σε τοπικά προβλήματα που χρήζουν αντιμετώπισης.
Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως οι πόρτες είναι ανοιχτές και το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν αυτά τα ραντεβού. Να σημειωθεί εδώ πως σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μέχρι το τέλος του χρόνου από το Μαξίμου θέλουν να περάσουν από την Βουλή μία σειρά θετικών διατάξεων. Μεταξύ άλλων θα ψηφιστούν φορολογικές ρυθμίσεις (π.χ. κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και για τα μπλοκάκια), ασφαλιστικές διατάξεις (όπως ο κόφτης στην εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων), αλλαγές στα επιδόματα (με νέα ποσά αλλά και νέα κριτήρια) κ.α. Υπενθυμίζεται πως λίγο πριν κλείσει η Βουλή για τα Χριστούγεννα θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, που έχει το χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Την νέα χρονιά κρίσιμη θεωρείται η ψηφοφορία – που θα γίνει μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου – για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στο κυβερνών κόμμα κρατάνε ακόμα κλειστά τα χαρτιά για το πρόσωπο που θα προταθεί, αν και τα σενάρια έχουν φουντώσει. Να επισημανθεί εδώ πως παρά το ό, τι η εκλογή μπορεί να γίνει και με σχετική πλειοψηφία είναι δεδομένο πως στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν θέλουν να δουν κυβερνητικούς βουλευτές να διαφοροποιούνται στην επίμαχη ψηφοφορία.
Όσον αφορά στον Αντώνη Σαμαρά είναι προφανές ότι το θέμα δεν κλείνει τόσο εύκολα, με δεδομένη την επιμονή του πρώην πρωθυπουργού σε μια σειρά θεμάτων, η κυβέρνηση, όμως, δεν θέλει ο δημόσιος διάλογος να περιστραφεί γύρω από αυτό το ζήτημα. Εξ ου και, παρά τις ανακοινώσεις που βγήκαν, η κυβέρνηση δεν σήκωσε τόσο πολύ το θέμα της άρσης προστασίας για τους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis, με δεδομένο ότι θα ακολουθήσουν και περαιτέρω δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση, μετά τις μηνυτήριες αναφορές που έχουν καταθέσει τα πολιτικά πρόσωπα που κατηγορήθηκαν.
Ο κ. Σαμαράς θα παρέμβει δυο τουλάχιστον φορές έως το τέλος του έτους, με τις ομιλίες του να εξαρτώνται από την κατάληξη που θα έχει η συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν. Ο Μεσσήνιος πολιτικός θεωρεί πως με την παρέμβασή του στην Κύπρο «τελείωσε» την ελληνοτουρκική προσέγγιση όπως τη σχεδίαζε το Μαξίμου, ενώ εκτιμά πως στις 4 Νοεμβρίου, με την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, ο Κώστας Καραμανλής θα δώσει τη… χαριστική βολή! Εάν όντως έτσι συμβεί το νέο μεγάλο μέτωπο του Αντώνη Σαμαρά με το Μαξίμου θα είναι το μεταναστευτικό, η «λαθρομετανάστευση» όπως αποκαλεί το πρόβλημα ο ίδιος.
- Στα ελληνοτουρκικά η κυβέρνηση συνεχίζει τις ετοιμασίες εν όψει της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στην Αθήνα και τη συνάντηση με τον Γιώργο Γεραπετρίτη.
Θεωρείται κρίσιμο σταθμός στον ελληνοτουρκικό διάλογο, αν και ο πήχης είναι χαμηλά μετά την τελευταία διπλή τουρκική πρόκληση με τις NAVTEX στις θαλάσσιες περιοχές μεταξύ Χίου και Λέσβου και μεταξύ Χίου και Σάμου.
- Η Τουρκία με την κίνηση αυτή έδειξε για άλλη μία φορά ότι επιμένει στις αξιώσεις της για την υφαλοκρηπίδα. Ενώ επιπλέον η Άγκυρα επιδιώκει να βάλει στο τραπέζι του διαλόγου όλες τις παράλογες διεκδικήσεις της. Η Αθήνα πάντως έχει ξεκαθαρίσει ότι συζητά μόνο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, με βάση το διεθνές δίκαιο.
Η ελληνική πλευρά εν τω μεταξύ διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία ότι θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν μπαίνουν στο τραπέζι του διάλογου. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αν και υπερασπίστηκε την πολιτική διαλόγου με την Τουρκία, απαντώντας την Παρασκευή, μία ημέρα μετά τις δύο τουρκικές NAVTEX, σε ερώτηση στη Βουλή, επανέλαβε τη εν λόγω δέσμευση, αναφερόμενος στην επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας μας.