Πολιτείες κλειδιά: Καθοριστικός ο ρόλος των αμερικανών ψηφοφόρων από την Ανατολική Ευρώπη
Οι ανατολικοευρωπαίοι Αμερικανοί ψηφοφόροι είναι έτοιμοι να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για το αποτέλεσμα των εκλογών σε τρεις πολιτείες που επηρεάζουν την πορεία τους, την Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν. Καθώς πλησιάζει η ψηφοφορία της 5ης Νοεμβρίου, οι Πολωνοαμερικανοί ψηφοφόροι και άλλες ανατολικοευρωπαϊκές ομάδες έχουν γίνει βασικός στόχος για τις εκστρατείες της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, υποψήφιας των Δημοκρατικών, και του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων.
Σε μια αμφίρροπη κούρσα, τόσο ο Τραμπ όσο και η Χάρις έκαναν απευθείας διαφημίσεις σε αυτές τις ομάδες, οι περισσότερες από τις οποίες ζουν στις λεγόμενες πολιτείες του μπλε τείχους της Πενσυλβάνια, του Μίσιγκαν και του Ουισκόνσιν.
Οι Αμερικανοί πολωνικής καταγωγής αποτελούν το 5% του πληθυσμού της Πενσυλβάνια, συγκεντρωμένοι στο βορειοανατολικό τμήμα της πολιτείας. Αν και γενικά θεωρούνται συντηρητικοί λόγω των καθολικών τους ριζών, οι Δημοκρατικοί ελπίζουν φέτος να απευθυνθούν σε ψηφοφόρους που ανησυχούν για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τη στάση του Τραμπ σε αυτόν τον πόλεμο, τη σχέση του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και την απειλή του να μην αντισταθεί στη Ρωσία αν αποφασίσει να επιτεθεί σε οποιαδήποτε χώρα του ΝΑΤΟ αν δεν εκπληρώσει τις οικονομικές της δεσμεύσεις.
- Σε προεκλογική εκδήλωση στην πολιτεία, η Χάρις αναφέρθηκε σαφώς στους «800.000 Πολωνοαμερικανούς στην Πενσυλβάνια» όταν επέκρινε τον Τραμπ για τη «στενή» σχέση του με τον Πούτιν.
Η εκστρατεία της εστιάζεται στο να προσεγγίσει αυτούς τους ψηφοφόρους, δαπανώντας πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια σε ψηφιακές διαφημίσεις που απευθύνονται σε Πολωνούς και Ουκρανούς Αμερικανούς στην Πενσυλβάνια, επικαλούμενη την ιστορία των δύο χωρών και τη συμμαχία μεταξύ των χωρών αυτών και των Ηνωμένων Πολιτειών.
- Ενώ οι Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι ο ουκρανικός πόλεμος και οι απειλές προς την Πολωνία θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνητρα για τους ψηφοφόρους αυτούς ώστε να συμμετάσχουν στις φετινές εκλογές και να τους ψηφίσουν, οι Ρεπουμπλικάνοι πιστεύουν ότι αντίθετα θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κατάκτηση της ψήφου τους για τους ίδιους λόγους.
Το Politico επικαλείται τον πρώην βουλευτή των Δημοκρατικών Τομ Μαλινόφσκι, που είναι πολωνικής καταγωγής, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν υπήρξε ποτέ, τουλάχιστον στη μνήμη μου, λόγος για τους Πολωνοαμερικανούς ή τους Ουκρανοαμερικανούς να ψηφίσουν Δημοκρατικούς ή Ρεπουμπλικάνους, επειδή οι πρόεδροι και των δύο κομμάτων ήταν εξίσου υπέρ του ΝΑΤΟ και υπέρ της Πολωνίας και κατά της ρωσικής επιθετικότητας» προσθέτοντας ότι «φέτος, υπάρχει λόγος».
- Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί μπορεί να μην έχουν εύκολο έργο με αυτούς τους ψηφοφόρους, οι οποίοι τείνουν να γέρνουν προς τους συντηρητικούς και πολλοί από αυτούς ψηφίζουν Ρεπουμπλικάνους.
Οι στατιστικές δείχνουν ότι πολλοί από αυτούς ψήφισαν τον Τραμπ στις εκλογές του 2016 και του 2020 και σκοπεύουν να τον ψηφίσουν ξανά, καθώς οι ανησυχίες τους για τον πληθωρισμό και την ασφάλεια των συνόρων υπερτερούν των ανησυχιών τους για το τι συμβαίνει στην πατρογονική τους χώρα. Ορισμένοι μάλιστα πιστεύουν ότι η στενή σχέση μεταξύ Τραμπ και Πούτιν θα μπορούσε να βοηθήσει να τερματιστεί ο πόλεμος πιο γρήγορα.
- Αλλά οι πολωνικής καταγωγής Δημοκρατικοί της πολιτείας προσπαθούν να πείσουν κάθε έναν από αυτούς τους ψηφοφόρους να πάει να ψηφίσει. Ο πρώην αντιπρόσωπος Μαλινόφσκι λέει ότι οι Δημοκρατικοί δεν θα χρειαστεί να κερδίσουν κάθε πολωνοαμερικανό ψηφοφόρο.
Σε μια εκλογική αναμέτρηση ψήφο-ψήφο, ελπίζει ότι αρκετοί από αυτούς θα επιλέξουν την Χάρις έναντι του Τραμπ, ο οποίος αντιτάχθηκε στο τελευταίο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία και δήλωσε ότι θα «ενθαρρύνει» τη Ρωσία να επιτεθεί σε μέλη του ΝΑΤΟ που δεν καταβάλλουν τις οικονομικές τους εισφορές.
«Εάν πρόκειται για μια στενή εκλογική αναμέτρηση, όπως αναμένουν οι άνθρωποι, μια μετατόπιση έστω και μερικών χιλιάδων ψηφοφόρων που υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσαν να ψηφίσουν Ρεπουμπλικάνους για κοινωνικούς και πολιτιστικούς λόγους θα μπορούσε να κρίνει την τύχη της χώρας», είπε.