Νέο τοπίο;- Το ΠΑΣΟΚ ελκύει, ο ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει και η Ν.Δ αναμένει τον… Φιντάν
Μια νέα πολιτική ισορροπία, σε ρευστό και επιδεινούμενο κοινωνικό κλίμα, φαίνεται να καταγράφει η πρώτη μετά τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ δημοσκόπηση της Metron Analysis.
Το ΠΑΣΟΚ καταγράφει εισροές τόσο από τη ΝΔ (5,8% των ψηφοφόρων της του 2023) όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ (11,6% των ψηφοφόρων του) και σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση, με άνοδο σχεδόν 4 μονάδες από τον Σεπτέμβριο. Τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, καθώς και το 2021 μετά την πρώτη εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη είχε σημειωθεί δημοσκοπική εκτόξευση μέχρι και το 18% την οποία, όμως, ακολούθησε η πτώση και η αναμέτρηση με τον ΣΥΡΙΖΑ για την δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές. Υπάρχει, ωστόσο, τώρα μία ουσιώδης ποιοτική διαφορά που αποτυπώνεται και στους αριθμούς: το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πνέει τα λοίσθια και σημαντική μερίδα του εκλογικού σώματος της κεντροαριστεράς αναζητεί αλλού διεξόδους με πρώτο ωφελημένο το ΠΑΣΟΚ.
Στην πρόθεση ψήφου προηγείται η ΝΔ με 22,5% ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 15,3%, ενώ τρία κόμματα, Ελληνική Λύση, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, με στατιστικά ασήμαντες διαφορές ανάμεσά τους, ανταγωνίζονται για την τρίτη θέση. Τα ευρήματα αυτά οδηγούν την Metron σε μια εκτίμηση ψήφου 29,1% για τη ΝΔ, 19,8% για το ΠΑΣΟΚ και από 8,7% έως 9,8% για τα τρία επόμενα κόμματα.
Όλα αυτά, όμως, σε ένα περιβάλλον όπου 68% θεωρούν πως η χώρα βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση, ένα αντίστοιχο ποσοστό αξιολογεί αρνητικά την οικονομία της χώρας, ο Κανένας είναι με διαφορά καταλληλότερος για πρωθυπουργός και 56% πιστεύουν ότι τα πράγματα οδηγούνται προς το χειρότερο. Παρά ταύτα, η ΝΔ αντέχει, οι απώλειές της από το Σεπτέμβριο είναι μόνο 0,5%.
Πρόσκαιρη εκτόνωση δια της… Novartis και στο βάθος… Φιντάν
Η εσωτερική σύγκρουση μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Αντώνη Σαμαρά φαίνεται να εκτονώνεται προσώρας λόγω της εξέλιξης στην υπόθεση Novartis που κλέβει το ενδιαφέρον του πρώην πρωθυπουργού, καθώς η απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας για την άρση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων αλλάζει άρδην τα δεδομένα και ανοίγει τον δρόμο για μηνύσεις και αγωγές από πολιτικά και μη πρόσωπα που ενεπλάκησαν. Η σχετικά πρόσφατη αυτοκριτική του Αλέξη Τσίπρα (στο συνέδριο της “Καθημερινής”) για κάποιους χειρισμούς που έγιναν κατά την διακυβέρνησή του δείχνει πως υπάρχουν “γκρίζες” περιοχές που δίνουν λαβές και τη δυνατότητα σε αυτά τα πολιτικά πρόσωπα να μιλούν για δικαίωση και για επιβεβαίωση των περί σκευωρίας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατέβασε αμέσως τους τόνους αντιπαράθεσης Μητσοτάκη- Σαμαρά και επέστρεψε στην τακτική περί σεβασμού των απόψεων του πρώην πρωθυπουργού και πλέον ο τελευταίος αναμένει την έκβαση των συνομιλιών του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν ώστε να αποφασίσει εάν θα προβεί ξανά σε δριμεία κριτική περί “χαριεντισμών” και “υποχωρήσεων” στα ελληνοτουρκικά. Η Ν.Δ δεν ανακάμπτει δημοσκοπικά, παραμένει στη σφαίρα του ποσοστού των ευρωεκλογών και αυτό εγκυμονεί κινδύνους, αισθάνεται, ώστόσο, λίγο καλύτερα καθώς η μέτρηση της Metron Analysis δείχνει να κάμπτεται προς το παρόν η δυναμική που είχαν αναπτύξει τα κόμματα στα δεξιά της και κυρίως η Ελληνική Λύση και η Φωνή Λογικής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί πάντοτε την πρωτοβουλία των κινήσεων, μόνο που τώρα, έστω και ψυχολογικά, με το ΠΑΣΟΚ κοντά στο 20% και τη Ν.Δ λίγο κάτω από το 30% (μονοψήφια διαφορά) όλα αλλάζουν. Άλλωστε, η επιλογή του πρωθυπουργού να αναγορεύσει αντίπαλό του -όπως φάνηκε από την αντιπαράθεση στη Βουλή- το Νίκο Ανδρουλάκη επιβεβαιώνει αυτό το κλίμα.
Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα κάνουμε κατά παραγγελία αντιπολίτευση, απάντησε στο κυβερνητικό προσκλητήριο συναίνεσης ο εκπρόσωπος Tύπου Κ. Τσουκαλάς, διευκρινίζοντας πως η συναίνεση θα υπάρχει όπου η κυβέρνηση κάνει κάτι θετικό
Ο αργός θάνατος του ΣΥΡΙΖΑ
Είναι αρκετά όλα αυτά για δημοσκοπικές και πολιτικές ανατροπές το επόμενο διάστημα; Μάλλον όχι, όμως η αμφιβολία έχει εγκατασταθεί στο πολιτικό σκηνικό και η πολιτική κυριαρχία της κυβέρνησης αμφισβητείται. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι ψηφοφόροι που δείχνουν πως επιθυμούν την επιστροφή σε κλίμα δικομματισμού, όμως δεν πρέπει να υποτιμάται ούτε η κινητικότητα στα δεξιά της Ν.Δ, ούτε, πρωτίστως, η λεγόμενη “κοινωνική αντιπολίτευση” που αναζητά διεξόδους. Με την αποχή, δε, να παραμένει μία ισχυρή πιθανότητα έκφρασης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, μοιάζει με …τελειωμένη υπόθεση, όποια κι αν είναι η εξέλιξη. όλα θα κριθούν στο συνέδριο –εφόσον/οψέποτε γίνει. Χτες, η Επιτροπή Δεοντολογίας παρέκαμψε την απόφαση της ΚΕ για αποκλεισμό του Στ. Κασσελάκη και έκρινε κατά πλειοψηφία ότι το συνέδριο θα ανακηρύξει τους υποψήφιους. Η μειοψηφία της Επιτροπής, που πρόσκειται στους 87/100, υποστηρίζει ότι η Επιτροπή δεν δικαιούται να κρίνει αποφάσεις κομματικών Οργάνων. Το συνέδριο είναι “στον αέρα”, όχι γιατί οι 87/100 φοβούνται τους συσχετισμούς δυνάμεων (πιστεύουν ότι θα ελέγξουν την πλειοψηφία) αλλά επειδή είναι μάλλον βέβαιο πως θα εξελιχθεί σε αρένα και θα προκαλέσει περαιτέρω διαλυτικά φαινόμενα και αποχωρήσεις βουλευτών που πρόσκεινται στον έκπτωτο πρόεδρο. Ένα νέο κόμμα Κασσελάκη, άλλωστε, θα κατακερματίσει ακόμα περισσότερο το πολιτικό τοπίο, κι αυτό βοηθά τόσο την κυβέρνηση, όσο και το ΠΑΣΟΚ που εμφανίζει σημάδια σοβαρότητας.