Πετρέλαιο: Οι επιπτώσεις στην ελληνική… τσέπη εν μέσω πληθωρισμού
Τις τελευταίες μέρες, η διεθνής τιμή του πετρελαίου υποχωρεί παρά την κλιμάκωση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή. Το Brent, που αποτελεί διεθνές σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο, συνέχισε να υποχωρεί και σήμερα Τρίτη περισσότερο από 2% κινούμενο οριακά πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας συνολικές απώλειες της τάξης του 19% από τις αρχές Ιουλίου.
Το αμερικανικό αργό έπεσε σήμερα Τρίτη κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να διαμορφώνονται ακόμη και στα 66,62 δολάρια.
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό εν αντιθέσει με τις προηγούμενες κρίσεις; Οι αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν πως αυτό οφειλέται στην πιο ήπια και αναμενόμενη για το επόμενο διάστημα ζήτηση από την Κίνα και στα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποθέματα πετρελαίου.
- Στην Κίνα, η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε απότομα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έρευνα του ιδιωτικού τομέα τη Δευτέρα.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα είναι πιθανό να είναι αρκετά για να επαναφέρουν την ανάπτυξη της Κίνας το 2024 στο 5% περίπου μετά από αρκετούς μήνες κάτω των προβλέψεων στοιχείων, που θέτουν αμφιβολίες για αυτόν τον στόχο, αν και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ελάχιστα έχουν μεταβληθεί προς το καλύτερο.
Παράλληλα, ο ΟΠΕΚ+ που συνεδριάζει στις 2 Οκτωβρίου για να επανεξετάσει την αγορά, δεν αναμένεται να λάβει αποφάσεις που θα αλλάξουν ριζικά το τοπίο της προσφοράς. Ο οργανισμός έχει προγραμματίσει να αυξήσει την παραγωγή κατά 180.000 βαρέλια την ημέρα τον Δεκέμβριο.
Στο μέτωπο της Λιβύης, η πιθανότητα ανάκαμψης της λιβυκής παραγωγής πετρελαίου επιβάρυνε επίσης την αγορά. Το εγκατεστημένο στην ανατολική Λιβύη κοινοβούλιο της χώρας συμφώνησε τη Δευτέρα να εγκρίνει τον διορισμό νέου διοικητή της κεντρικής τράπεζας, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στον τερματισμό μιας κρίσης που μείωσε δραστικά την παραγωγή πετρελαίου της χώρας.
«Η ιδέα της επιστροφής του λιβυκού αργού και η επικείμενη μείωση των εθελοντικών περικοπών από τον ΟΠΕΚ+ τον Δεκέμβριο χρησιμεύει ως παρέμβαση για όσους σκέφτονται μειωμένα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ και βελτίωση των ρωγμών», σχολίσε ο John Evans, αναλυτής στην εταιρεία πετρελαιοπαραγωγών PVM.
«Οι ανησυχίες ότι το Ιράν θα αναλάβει δράση εναντίον του Ισραήλ βοήθησαν στη στήριξη των τιμών, αλλά στην πορεία η τρέχουσα ρητορική από το Ιράν υποδηλώνει ότι δεν επιθυμούν μια κλιμάκωση πέρα από τους αντιπροσώπους τους στην Υεμένη, στον Λίβανο και στην Παλαιστίνη», δήλωσε η αναλυτής της Panmure Gordon, Ashley Kelty.
- Αναλυτές, επισημαίνουν ότι το πετρέλαιο υπό συνθήκες κλιμάκωσης από την πλευρά του Ισραήλ διατηρείται στην περιοχή των 70 δολαρίων χωρίς εξάρσεις προς τα πάνω, και το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι οι αγορές βλέπουν συντηρητική την απάντηση του Ιράν.
Ως θετικό επακόλουθο στην Ελλάδα, στα πρατήρια καταγράφεται πτώση τιμών.
Σε σύγκριση με πέρυσι η μείωση είναι περίπου 14%. Την αντίστοιχη περίοδο το 2023 τα μέσα επίπεδα της αμόλυβδης βενζίνης ήταν στα 2,041 ευρώ/λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης στα 1,848 ευρώ/λίτρο. Σήμερα, η μέση της της αμόλυβδης 95 οκτανίων κυμαίνεται στο 1,75 ευρώ το λίτρο και η αμόλυβδη 100 οκτανίων στο 1,98 ευρώ το λίτρο. Το πετρέλαιο κίνησης βρίσκεται στο 1,53 ευρώ το λίτρο.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα παραμένουν μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ και οι υψηλοί φόροι στην Ελλάδα (περίπου 70%) περιορίζουν το όποιο όφελος. Η συγκυρία πάντως δείχνει ανακουφιστική ειδικά την ώρα ο πληθωρισμός επιμένει και σύμφωνα με τη Eurostatτο είναι στο 3% τον Σεπτέμβριο από 3,2% τον Αύγουστο και 3% τον Ιούλιο, ακολουθώντας μία ανοδική πορεία από τον Μάιο, όταν είχε υποχωρήσει στο 2,4%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα υποχώρησε στο 3% από 3,2% τον Αύγουστο και 3% τον Ιούλιο, ακολουθώντας μία ανοδική πορεία από τον Μάιο, όταν είχε υποχωρήσει στο 2,4%.
Κάτω από 2% στην Ευρωζώνη
Αντίθετα, στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός βαίνει μειούμενος και τον Σεπτέμβρη διαμορφώθηκε στο 1,8%, ενώ τον Αύγουστο ήταν στο 2,2% από 2,6% τον Ιούλιο.
Εξετάζοντας τα κύρια συστατικά του πληθωρισμού της Ευρωζώνης, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν την μεγαλύτερη συνεισφορά με αυξήσεις τιμών 4,0% έναντι 4,1% του Αυγούστου, ενώ ακολουθούν τα τρόφιμα (2,4%, σε σύγκριση με 2,3% τον Αύγουστο ), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,4%, σταθερά σε σύγκριση με τον Αύγουστο) και η ενέργεια (-6,0%, σε σύγκριση με -3,0%τον Αύγουστο).
Όσον αφορά τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Σεπτέμβριο (4,0%, έναντι 4,1% τον Αύγουστο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,4%, έναντι 2,3% τον Αύγουστο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,4%, σταθερός σε σύγκριση με τον Αύγουστο) και την ενέργεια (-6,0%, έναντι -3,0% τον Αύγουστο).
urn:uuid:3a37ffb1-3554-483e-b31d-d6005636c88d
Ο δομικός δείκτης, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 2,7% στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, από 2,8% τον Αύγουστο.
- Στο 1,8% υποχώρησε ο εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Σεπτέμβριο (ΔΤΚ), χαμηλότερα από το αναμενόμενο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας Destatis.
Οι οικονομολόγοι που μετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 1,9%. Τον Αύγουστο, ο εναρμονισμένος ΔΤΚ είχε σημειώσει σημαντικά υποχώρηση στο 2%.
Σε μηνιαία βάση, ο προκαταρκτικός εναρμονισμένος ΔΤΚ μειώθηκε κατά 0,1% έναντι της πρόβλεψης του Reuters ότι θα παρέμεινε αμετάβλητος.
Τελευταία φορά που ο πληθωρισμός στη Γερμανία ήταν κάτω από το 2%, τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ήταν τον Φεβρουάριο του 2021.
urn:uuid:1418c75a-f836-44a9-81d5-3f8807a62753
Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αφαιρεί το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 2,7% τον Σεπτέμβριο, ελαφρώς χαμηλότερο από το 2,8% του Αυγούστου. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών εν τω μεταξύ μειώθηκε στο 3,8% αφού παρέμεινε σταθερός στο 3,9% για αρκετούς μήνες.
Τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν επίσης ότι το κόστος ενέργειας μειώθηκε κατά 7,6% τον Σεπτέμβριο.
- Κάτω από το όριο του 2% που θέτει ως στόχο η ΕΚΤ «έπεσε» ο πληθωρισμός σε Γαλλία και Ισπανία, ενισχύοντας το σενάριο που θέλει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιταχύνει το ρυθμό μείωσης των επιτοκίων.
Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν δείχνουν πως οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 1,5% σε σχέση με πέρυσι τον Σεπτέμβριο, κάτι που οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό στη μείωση του κόστους ενέργειας. Αντίστοιχα, στην Ισπανία ο πληθωρισμός «κατέβηκε» στο 1,7%. Αξίζει να σημειωθεί πως οι αναλυτές ανέμεναν μετρήσεις της τάξης του 1,9% και για τις δύο χώρες.
Τα στοιχεία της Γαλλίας για τον Σεπτέμβριο έδειξαν επίσης αποκλιμάκωση στις τιμές υπηρεσιών, όπου ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,5% από 3%.
- Ο πληθωρισμός στην Ιταλία βυθίστηκε κάτω του 1% σε μια εξέλιξη που εντείνει τις πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιταχύνει τις επιτοκιακές μειώσεις.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε μόλις κατά 0,8% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, έναντι 1,2% τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η στατιστική υπηρεσία της Ιταλίας. Η πτώση οφείλεται κυρίως στο κόστος ενέργειας, μεταφορών και επικοινωνιών και ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg.