Ο Ερντογάν “γκρεμίζει” τις γέφυρες για το Κυπριακό-“Δύο ξεχωριστοί λαοί… χωρίς ισχύ το μοντέλο Ομοσπονδίας”
Χωρίς καμιά αναφορά στο Κυπριακό (τουλάχιστον επισήμως) ολοκληρώθηκε η συζήτηση μεταξύ του Τούρκου Προέδρου και του Έλληνα Πρωθυπουργού στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη. Πριν την συνάντηση των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας είχε προηγηθεί η ομιλία στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου δήλωσε κατηγορηματικά πως το μοντέλο της ομοσπονδίας έχει χάσει εντελώς την ισχύ του, σημειώνοντας ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστοί λαοί στο νησί.
Αν και η αναφορά για τα δυο ξεχωριστά κράτη δεν γίνεται για πρώτη φορά, καθώς το 2019 ήταν η πρώτη φορά που το ανέφερε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, όμως στο ζήτημα των δυο ξεχωριστών λαών στο νησί, γίνεται για πρώτη φορά αναφορά, κόβοντας κάθε ελπίδα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.
- Τουρκική διπλωματική πηγή, απαντώντας σε ερώτημα του libre αν τέθηκε το Κυπριακό από τον Έλληνα πρωθυπουργό, δήλωσε ότι ήταν ξεκάθαρος ο Τούρκος πρόεδρος για το Κυπριακό, επιβεβαιώνοντας ότι δεν συζητήθηκε το θέμα.
- Πριν την Γενική Συνέλευση των ΗΕ, άλλη πηγή είχε δηλώσει στο libre ότι η Τουρκική πλευρά ανέμενε να τεθεί το θέμα του Κυπριακού, λέγοντας όμως ότι είναι χωρίς νόημα οποιαδήποτε συζήτηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του libre, η καθυστέρηση και η ασάφεια για την οριστικοποίηση της συνάντησης Ερντογάν Μητσοτάκη, είχε να κάνει με την ώρα που θα μιλούσε ο Τούρκος Πρόεδρος στην Γενική Συνέλευση, καθώς η τουρκική πλευρά ήθελε να κάψει το κυπριακό στη διμερή συνάντηση των ηγετών όπως και έγινε.
Το κλίμα πάντως ήταν ιδιαίτερα καλό, όπως συμβαίνει κάθε φορά μετά τη συνάντηση στο Βίλνιους, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο του 2023, όπου και τέθηκε σε ισχύ ο οδικός χάρτης της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Πάντως σε ότι αφορά την καυτή ατζέντα αυτή αναμένεται να τεθεί προπαρασκευαστικά το επόμενο διάστημα, ενώ στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025.
Το καλό κλίμα στη συνάντηση αποτυπώθηκε και στις ανακοινώσεις των δυο μερών.
Η Διεύθυνση Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας στην ανακοίνωση της αναφέρει:
«Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου ταξίδεψε για την 79η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα».
«Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να κάνουν σταθερά βήματα προς το μέλλον στη βάση της καλής γειτονίας και ότι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και η δράση σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών θα ωφελήσει και τις δύο χώρες».
«Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ σε διάφορες περιοχές, ιδίως στη Γάζα, έχουν στόχο αθώους πολίτες καθώς και την ειρήνη της περιοχής, ότι υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης στην περιοχή και ότι είναι σημαντικό να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ για την απρόσκοπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».
Στο ενημερωτικό σημείωμα για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που δόθηκε από το γραφείο του Έλληνα Πρωθυπουργού αναφέρεται:
«Οι δύο ηγέτες έκαναν επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα. Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».
«Ανέθεσαν στους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Hakan Fidan, να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών».