AirBnb: “Φρένο” στις νέες άδειες, τριετής φορολογική απαλλαγή σε όσους μισθώσουν μακροχρόνια τα ακίνητα τους
Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και θα εξειδικεύσει την ερχόμενη Δευτέρα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης. Με στόχο τη μείωση των τιμών στις μισθώσεις κατοικιών σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα ανακοινωθεί τριετής φορολογική απαλλαγή για όσους ιδιοκτήτες «βγάλουν» στην αγορά τα κλειστά διαμερίσματα, αλλά και για όσους μεταπηδήσουν από τη βραχυχρόνια στη μακροχρόνια μίσθωση.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Καθημερινής”:
-Απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος για τρία χρόνια όσοι ανοίξουν και μισθώσουν (μακροχρόνια μίσθωση) τα ακίνητά τους για τρία έτη. Απαραίτητη προϋπόθεση, τα ακίνητα να ήταν κλειστά από το 2023 μέχρι και σήμερα. Τα στοιχεία θα αντληθούν από τα έντυπα Ε2 και Ε1 των φορολογικών δηλώσεων προκειμένου να εντοπισθεί ο αριθμός των δικαιούχων. Το μέτρο θα ισχύσει για τα φυσικά πρόσωπα, ωστόσο δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε νομικά πρόσωπα που διατηρούν κλειστά χιλιάδες ακίνητα.
-Όσοι εγκαταλείψουν τη βραχυχρόνια και επιλέξουν τη μακροχρόνια μίσθωση θα έχουν επίσης απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τρία χρόνια με την προϋπόθεση ότι το ακίνητο θα εκμισθωθεί ως κύρια κατοικία για τουλάχιστον μία τριετία. «Παγώνει» η έκδοση νέων αδειών Airbnb σε κορεσμένες περιοχές της χώρας με συγκεκριμένους δήμους της Αττικής να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
Οπως αναφέρουν από την αγορά, η μεταβατική αυτή παρέμβαση αναμένεται να οδηγήσει στο άνοιγμα δεκάδων χιλιάδων ακινήτων και συνδυαστικά με τα υπόλοιπα μέτρα («Ανακαινίζω – Νοικιάζω» και «Σπίτι μου 2») θα οδηγήσει και στη μείωση των τιμών που σήμερα βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.
Σημειώνεται ότι σήμερα τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται με συντελεστές 15%-45%. Συγκεκριμένα, για τις πρώτες 12.000 ευρώ εισοδήματος φορολογούνται με 15%, στο κλιμάκιο από 12.001 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 35% και τα εισοδήματα από 35.000 ευρώ και πάνω φορολογούνται με 45%.
Με το νέο καθεστώς που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, ένας ιδιοκτήτης που θα «ανοίξει» το σπίτι και θα το εκμισθώσει, για παράδειγμα, έναντι 500 ευρώ (6.000 ευρώ τον χρόνο) θα γλιτώσει 900 ευρώ τον χρόνο από την εφορία και συνολικά 2.700 ευρώ στην τριετία.
Παράλληλα, ιδιοκτήτης που διέθετε το ακίνητό του σε βραχυχρόνια μίσθωση και λάμβανε 20.000 ευρώ ετησίως, πλήρωνε στην εφορία 4.600 ευρώ, με το καθαρό ποσό να διαμορφώνεται σε 15.400 ευρώ. Βέβαια, από το ποσό αυτό κατέβαλλε και ένα μέρος για τα λειτουργικά έξοδα και τον καθαρισμό του ακινήτου.
Στην περίπτωση που μεταπηδήσει στη μακροχρόνια και το μισθώνει έναντι 1.000 ευρώ τον μήνα, θα έχει ετήσια έσοδα 12.000 ευρώ και ο φόρος του θα είναι μηδενικός για τρία χρόνια. Δηλαδή, θα γλιτώνει 1.800 ευρώ τον χρόνο.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη φοροαπαλλαγή, τα ακίνητα να ήταν κλειστά από το 2023 μέχρι και σήμερα.
Οπως προαναφέρθηκε, το άνοιγμα των κλειστών ακινήτων θα συνοδευτεί και από άλλα μέτρα, όπως:
- Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω». Αναμένεται να αυξηθεί η επιδότηση στο 60%, από 40% σήμερα, και το ανώτατο όριο δαπανών. Συγκεκριμένα σχεδιάζεται:
α. Αύξηση του ανώτατου ορίου δαπανών για την ανακαίνιση της κατοικίας, από 10.000 ευρώ που είναι σήμερα, σε 15.000 ευρώ.
β. Αύξηση του ποσοστού της επιδότησης στο 60%, από 40% σήμερα, χωρίς ωστόσο να αλλάζουν τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις.
- Πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», ύψους 2 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση ολοκληρώνει τις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων που θα επιδοτήσουν τη δόση στεγαστικών δανείων για νοικοκυριά με διευρυμένα ηλικιακά κριτήρια (έως 50 ετών) σε σχέση με τον πρώτο κύκλο του προγράμματος.
Οσον αφορά τα κλειστά διαμερίσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, περίπου 650.000-700.000 σε όλη τη χώρα είναι κενά, δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται. Από αυτά, υπολογίζεται ότι περίπου 150.000 βρίσκονται στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.
Μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων ακινήτων που φαίνονται σήμερα κενά, πολλά είναι εγκαταλελειμμένα, ανήκουν σε πολλούς ιδιοκτήτες ή πρόκειται για δευτερεύουσες – εξοχικές κατοικίες που έχουν να ανοίξουν χρόνια. Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ έχει ήδη παραδώσει στο οικονομικό επιτελείο αναλυτικό κατάλογο των κλειστών διαμερισμάτων ανά ταχυδρομικό κώδικα.
Άλλες φορολογικές απαλλαγές που εξετάζονται:
- Μικρές διορθώσεις στο τεκμαρτό σύστημα υπολογισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών, που θα διατηρούν ωστόσο τη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης. Σε αυτές περιλαμβάνονται η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ,η διεύρυνση των περιπτώσεων στις οποίες εφαρμόζεται μείωση 50% στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, ο συνυπολογισμός του οικογενειακού εισοδήματος στην κάλυψη του τεκμαρτού ποσού, αλλά και η μείωση της επιβάρυνσης που προκύπτει από την ετήσια αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού .
- Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν αλλαγές από μηδενική βάση στα τεκμήρια διαβίωσης με στόχο τη μεσοσταθμική τους μείωση κατά 30% από το 2025 .Βασικός στόχος των παρεμβάσεων που θα γίνουν είναι η εξάλειψη των στρεβλώσεων και των αδικιών που έχουν διαπιστωθεί κατά την πολυετή εφαρμογή των ρυθμίσεων για τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.
- Παράταση της αναστολής του ΦΠΑ 24% στις μεταβιβάσεις ακινήτων μέχρι το τέλος του 2025 . Το «πάγωμα» του ΦΠΑ θα ισχύσει για όλα τα αδιάθετα ακίνητα του κατασκευαστή από όλες τις άδειες οικοδομής που έχουν εκδοθεί και αφορούν είτε ιδιόκτητα ακίνητά του είτε ακίνητα τα οποία ανεγείρει ο ίδιος με το σύστημα της αντιπαροχής, μέχρι την αίτηση αναστολής.
- Ακόμα εξετάζεται η αναβολή της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας 15% στα κέρδη από τις αγοραπωλησίες ακινήτων, μέχρι το τέλος του 2025.
- Στοχευμένα φορο μπόνους για τριτεμένες οικογένειες και ειδικές φοροαπαλλαγές για νέα ζευγάρια, όπως για παράδειγμα έκπτωση ΦΠΑ για την αγορά βρεφικών ειδών ή εκπτώσεις από το φόρο για μια σειρά δαπανών που επιβαρύνουν μια οικογένεια από τη γέννηση του παιδιού.
- Στο φορολογικό πακέτο περιλαμβάνεται και εισήγηση για κούρεμα 50% στο επιτόκιο που αφορά μελλοντικές οφειλές προς το Δημόσιο που θα έδινε ανάσα στους οφειλέτες.