ΣΥΡΙΖΑ/Κεντρική Επιτροπή: Οι συσχετισμοί και οι μεταβλητές στη νέα εσωκομματική σύγκρουση- Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
Στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου μεταφέρεται η εσωκομματική σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος όπου τέθηκε ευθέως θέμα ηγεσίας με τον Στέφανο Κασσελάκη να μην σηκώνει το γάντι της αμφισβήτησης παραπέμπτοντας στο Συνέδριο. Η επιλογή του κ. Κασσελάκη εδράζεται στο γεγονός ότι θεωρεί ευνοϊκή τη συγκυρία, δεδομένου ότι διαθέτει άνετη πλειοψηφία, όπως διαφάνηκε και από το Συνέδριο του περασμένου Φεβρουαρίου.
Επιπλέον, η πλευρά των υποστηρικτών του κ. Κασσελάκη υποστηρίζει πως η εσωκομματική αντιπολίτευση «δεν άνοιξε τα χαρτιά της», δηλαδή δεν ξεκαθάρισε αν θα καταθέσει πρόταση μομφής ή όχι, στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή.
Η συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου αναμένεται ιδιαιτέρως θερμή καθώς με δεδομένη την άρνηση Κασσελάκη για προσφυγή στη βάση τα σενάρια είναι ουσιαστικά: είτε κατάθεση πρότασης μομφής κατά Κασσελάκη από πλευράς Παύλου Πολάκη, είτε κατάθεση μομφής από πλευράς των «87»… Εκτός βέβαια αν στο μεσοδιάστημα ο πρόεδρος του κόμματος αποφασίσει προσφυγή στη βάση για εκλογές.
- Οι συσχετισμοί στα κομματικά όργανα εμφανίζονται, με το μέρος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την συμμαχία Κασσελάκη – Παππά, ο οποίος τάσσεται κατά της προσφυγής σε νέες κάλπες.
Ο Παύλος Πολάκης αθροίζει περίπου 30 μέλη της επιρροής του, στην Κεντρική Επιτροπή. Ωστόσο, υπάρχει και η δεξαμενή υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη που έχει μετακινηθεί στην πλευρά Πολάκη από τις αρχές του καλοκαιριού, και ουδείς γνωρίζει με ασφάλεια τον αριθμό των μελών αυτών.
Παράλληλα σε περίπου 100 υπολογίζονται τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής στο στρατόπεδο των «87». Σε όλα τα ενδεχόμενα, όμως, απαιτούνται 151 ψήφοι από το σώμα των 300 μελών της Κεντρικής Επιτροπής, ώστε να περάσει τυχόν πρόταση μομφής.
Στους συσχετισμούς πρέπει να ληφθεί υπόψιν πώς τα εσωκομματικά στρατόπεδα βρίσκονται αντιμέτωπα με τη δυσκολία μετακίνησης κάποιων μελών της ΚΕ στην συνεδρίαση λόγω αδυναμίας κάλυψης του οικονομικού κόστους, ενώ η πλειοψηφία θα προκύψει επί των παρόντων, στενεύοντας ακόμη τα περιθώρια. Η Κουμουνδούρου διαθέτει θεωρητικά τον οργανωτικό βραχίονα, προκειμένου να κινητοποιήσει όσο δυνατόν περισσότερα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, όμως η απόφαση του κ. Κασσελάκη μην προσφύγει άμεσα στη βάση κάποιοι εκτιμούν ότι μπορεί να μετακινήσει μέλη προς την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Τι έγινε στη Πολιτική Γραμματεία
Κατά τη νέα θυελλώδη συνεδρίαση ο Παύλος Πολάκης, όσο και η Όλγα Γεροβασίλη αλλά και άλλα στελέχη των «87», ζήτησαν από τον Στέφανο Κασσελάκη να αναλάβει πρωτοβουλία για κάλπες στη βάση του κόμματος.
Στις τοποθετήσεις τους η Όλγα Γεροβασίλη και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τους «87», κάλεσαν τον κ. Κασσελάκη να προκηρύξει μόνος του εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».
Ο Παύλος Πολάκης φέρεται να είπε απευθυνόμενος στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πως «συμφωνώ ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία για να πάμε σε εκλογές αρχηγού». «Αν δεν καταφέρουμε κάτι τέτοιο, υπάρχει και ο άλλος δρόμος που γνωρίζετε, στην Κεντρική Επιτροπή», κατέληξε ο Χανιώτης βουλευτής, φέρνοντας ένα βήμα πιο κοντά την ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Με τον κ. Πολάκη να συμφωνεί με την παραπάνω διαπίστωση των «87», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης τοποθετήθηκε τελευταίος, λέγοντας ότι «θεωρώ ότι μια πρόταση μομφής στο προσωπο μου πληγώνει και ρευστοποιεί το κόμμα δεν προσφέρει τίποτα και πληγώνει και τον κόσμο μας». Επίσης, είναι μια μεγάλη κωλοτουμπα από το ίδιο το όργανο (σ.σ. την Πολιτική Γραμματεία) που αποφάσισε καταστατικό συνέδριο», παραπέμποντας τους εσωκομματικούς του αμφισβητίες στο Συνέδριο του κόμματος, στις 4-6 Οκτωβρίου.
- Όλα δείχνουν ότι οι δύο πλευρές θα επιμείνουν στις θέσεις τους και θα έχουμε μία τέτοια ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή.
Ο κ. Κασσελάκης είπε ότι υπάρχει μια αγωνία για την επόμενη μέρα για το αν δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει ενωμένος και ενιαίος μέσα από αυτή την συζήτηση και την δοκιμασία τόσο σε κομματικό όσο και σε επίπεδο κοινοβουλευτικό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κασσελάκης αναφερόμενος στους βουλευτές, ζήτησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης να μην αποχωρήσουν. Τους είπε «να δεσμευτούμε πως ότι και αν γίνει δεν θα αλλοιώσουμε τη λαϊκή εντολή και θα πάμε όλοι μαζί».
- Εκεί φαίνεται συναινετικά ο Παύλος Πολάκης να του απάντησε «εγώ τον αριστερισμό τον πέρασα μικρός» ενώ η κυρία Γεροβασίλη στο ίδιο κλίμα υποστήριξε ότι έχει μια διαφορά με τον Παύλο Πολάκη γιατί «και τον αριστερισμό δεν τον πέρασε ούτε μικρή».
Σε συνέχεια της συζήτησης ο κύριος Κασσελάκης εξέφρασε ένα παράπονο στην Όλγα Γεροβασίλη με αφορμή τη συνέντευξή της στο OPEN που είπε ότι δεν είναι σίγουρο ότι θα παραμείνει στο κόμμα. Τότε η κ. Γεροβασίλη του απάντησε ότι έχει τοποθετηθεί πολλές φορές και πως στην τηλεόραση μπορεί να μείνουν κάποιες ασάφειες από τις απαντήσεις. «Είναι σίγουρο ότι εγώ δεν μιλώ ούτε για διάσπαση ούτε για αποχωρήσεις», είπε.
- Σημειώνεται ότι είναι καθοριστικός ο ρόλος του Νίκου Παππά, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης στήριξε την επικράτησή του τόσο στον νέο επικεφαλής της ΚΟ όσο και στον Παύλο Πολάκη. Αυτή τη φορά ο κ. Πολάκης είναι απέναντι από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο θέμα των εκλογών ο κύριος Παππάς στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη, ότι δεν πρέπει να πάνε σε εσωκομματικές εκλογές. Έτσι φαίνεται να κινείται σε μία ενδιάμεση διαδρομή ενωτική ωστόσο πληροφορίες στέλνουν τον κ. Παππά να λέει όχι και στη διαγραφή Σπίρτζη, η συζήτηση για τον οποίο, μεταφέρθηκε για την επόμενη εβδομάδα.
Το τελευταίο μέτωπο έχει να κάνει με τις αλλαγές καθώς εκεί υπάρχει ο φόβος ότι θα αν αυτές περάσουν έτσι όπως είναι θα υπάρξουν υπερεξουσίες στον πρόεδρο και θα μεταβληθεί σε αρχηγικό κόμμα και ότι οι οργανώσεις βάσης θα γίνουν λέσχες μελών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπήρχαν και αναφορές του κ. Κασσελάκη και στον Αλέξη Τσίπρα. Ο ίδιος αναφερόμενος στη στάση του από τότε που ανέλαβε πρόεδρος και ακολούθησαν οι διασπάσεις είπε ότι ήταν ειλικρινής από την πρώτη στιγμή και έντιμος απέναντι σε όλους. Δήλωσε έντιμος και απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα που από τον Απρίλιο και μετά στην κεντρική εκδήλωση για τις ευρωεκλογές του έστειλε μηνύματα για να πάρουν μαζί πρωτοβουλίες όμως εισέπραξε σιγή ιχθύος.