ΣΥΡΙΖΑ/Σενάρια αναβολής της ΚΕ, πρόταση για αλλαγή ονόματος-Τι σηματοδοτεί η επιστροφή Πολάκη… για τους “87”
Η επιστροφή του Παύλου Πολάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει και πάλι τα δεδομένα ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, αν και σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να αναβληθεί με πρόσχημα τη συμμετοχή του κόμματος στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα την αναβολή της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο ζητούν 8 συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή τους στον Στέφανο Κασσελάκη και στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας.
Πρόκειται για τους Κώστα Γενιδούνια, πρόεδρο του Σωματείου Μηχανοδηγών, μέλος του Γεν. Συμβουλίου ΑΔΕΔΥ, Χρήστο Γρίβα, αντιπρόεδρο του Γ.Σ. ΑΔΕΔΥ, Σταύρος Κατσούρας, μέλος Γ.Σ. ΑΔΕΔΥ, Νεκτάριος Κορδής, μέλος ΓΣ ΑΔΕΔΥ, Κώστας Μανιάτης, αντιπρόεδρος ΕΚΑ, μέλος ΓΣ ΑΔΕΔΥ, Θεόδωρος Μπαλτάς, μέλος ΓΣ ΑΔΕΔΥ, Γιώργος Τρούλης, Ταμίας ΔΣ ΔΟΕ, Νίκος Φωτόπουλος, Γενικός Γραμματέας ΓΣΕΕ.
“Θεωρούμε αναγκαία και επιβεβλημένη την παρουσία του κόμματός μας, του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας, στη ΔΕΘ αυτές τις μέρες, ώστε το κόμμα μας να δώσει δυναμικό παρόν δίπλα στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, πλάι πλάι με τους ανθρώπους του μεροκάματου που υφίστανται τις τραγικές συνέπειες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της ΝΔ που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς, φτωχότερους” αναφέρουν οι 8 συνδικαλιστές και τονίζουν “Επομένως, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει κομματική διαδικασία πάνω σε μια ετήσια προγραμματισμένη κομματική διαδικασία των εργαζομένων, ζητάμε εκ νέου και εγγράφως, αναβολή της συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις 7-8 Σεπτεμβρίου και τη μετάθεσή της το αμέσως επόμενο διάστημα, ούτως ώστε να παραστούν μαζικά τα στελέχη και τα μέλη του κόμματός μας στις κινητοποιήσεις της ΔΕΘ δείχνοντας και εμπράκτως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στέκεται πάντα μαζί με την κοινωνία που διεκδικεί και αγωνίζεται για καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας”.
Αν ικανοποιηθεί το αίτημα των συνδικαλιστών θεωρείται βέβαιο ότι θα προκληθει νέα εστία έντασης μεταξύ “προεδρικών” και των “87”, ωστόσο μέχρι χθες το βράδυ η Κουμουνδούρου δεν εξέταξε ένα τέτοιο σενάριο, αντιθέτως προγραμματιζόταν κανονικά η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για αύριο Πέμπτη προκειμένου να προετοιμαστεί η εισήγηση προς την Κ.Ε., ενώ παράλληλα και γι΄αυτό το λόγο συνεδρίασε χθες και η Επιτροπή Καταστατικού.
Μια συνεδρίαση η οποία έβγαλε είδηση, καθώς στο πλαίσιο μιας σειράς αλλαγών στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και το όνομα. Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει το όνομα “Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς”, αλλά και ασυμβίβαστα για τους βουλευτές όπως:
– Όριο τριών συνεχομένων θητειών στην ίδια εκλογική περιφέρεια
– Οι βουλευτές δεν θα μετέχουν στα κομματικά όργανα
– Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να είναι υποψήφιος σε εκλογές και συμμετέχει σε όργανο του κόμματος, θα πρέπει να έχει παραιτηθεί από αυτό 24 μήνες νωρίτερα
– το ανώτατο όριο θητειών για κάθε βουλευτή θα υπολογίζεται στις τρεις θητείες.
– αν θέλει κάποιος να εκλεγεί για μια ακόμα θητεία θα πρέπει να αλλάξει εκλογική περιφέρεια.
Επίσης, στην εισήγηση του κ. Κασσελάκη ανέφερε πως γίνονται “πανίσχυρα” τα μέλη του κόμματος, καθώς θα αποφασίζουν για την γραμμή του κόμματος και για τα ψηφοδέλτια.
Η επιστροφή πάντως του Π. Πολακη στην Κ.Ο. δημιουργεί νέο σκηνικό, καθώς φαίνεται να απομακρύνεται το γεγονός της κατάθεσης πρότασης μομφής από τον Χανιώτη βουλευτή, ο οποίος ωστόσο ενόψει και του Καταστατικού Συνεδρίου, θα επιχειρήσει να επιβάλλει τους όρους του, για να διορθωθεί το “πολιτικό πρόβλημα” του ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό “μια ισχυρή δυναμική αξιωματική αντιπολίτευση με ξεκάθαρο προγραμματικό λόγο η οποία θα ρίξει επιτελικό κράτος και την νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη” όπως δήλωσε χθες στη Βουλή. Και σε κομματικό επίπεδο ίσως επιδιώξει και την συγκρότηση μιας νέας “ηγετικής ομάδας” με τη μορφή “τρόικας”, που θα πλαισιώνει τη…”δυαρχία” Κασσελάκη-Παππά με τη συμμετοχή και του ιδίου στη λήψη των αποφάσεων σε επίπεδο ηγεσίας.
‘Ετσι τα σενάρια αμφισβήτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν πλέον ως επι το πλείστον τους “87” οι οποίοι ζητούν προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες. Ωστόσο για να συμβεί αυτό ή θα το δρομολογήσει ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης, σενάριο που μάλλον δεν εξετάζει αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ή θα καταθέσουν πρόταση μομφής που θα περάσει από τη Κ.Ε. με πλειοψηφία 50%+1, σενάριο επίσης δύσκολα εφικτό μετά την επιστροφή Πολάκη στην Κ.Ο. και την ώρα μάλιστα που οι “87” ζητούσαν ακόμη τη διαγραφή Πολάκη και από το κόμμα.
Σημειώνεται ότι ενόψει της συνεδρίαση της Κ.Ε. ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξη στο TRT, ερωτηθείς για αν θα ξαναγίνουν εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε “Ο καθένας μέσα στα όργανα μπορεί καταστατικά να προχωρήσει σε ό,τι θεωρεί δόκιμο. Έχω τριετή θητεία. Πιστεύω ότι έχω την εντολή της βάσης να προχωρήσω στις ριζικές αλλαγές που χρειάζεται το κόμμα, τις όποιες αλλαγές είχαμε ανακοινώσει ότι θα εφαρμόζαμε ως πλαίσιο στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου, μάλιστα, δεν είναι δηλαδή έκπληξη αυτό. Και προφανώς όταν υπάρχουν αλλαγές, υπάρχουν και τριβές. Είναι απολύτως θεμιτό”.
Δίνοντας το στίγμα των ραγδαίων εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς σχολιάζοντας την επαναφορά Πολάκη δήλωσε ότι τώρα υπάρχει το έδαφος για μία “ανασύνταξη” και πως σε αυτή την προσπάθεια μπορεί παρά πολύ να συμβάλει ο Χανιώτης βουλευτής. “Δεν υπάρχουν μέλη μειωμένων δικαιωμάτων, η πολιτική κριτική είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα” επισήμανε, ενώ σε ερώτηση αν ο κ. Πολάκης θέτει ακόμη και σήμερα ζήτημα ηγεσίας σχολίασε με νόημα “δεν άκουσα κάτι τέτοιο”.