Γιατί αναλυτής της CIA προτείνει στη Δύση “να περιμένει ώστε να φύγει ο Πούτιν”  

 Γιατί αναλυτής της CIA προτείνει στη Δύση “να περιμένει ώστε να φύγει ο Πούτιν”  

«Ο Πούτιν δεν θα παραδοθεί ποτέ στην Ουκρανία», γράφει ο πρώην αναλυτής της CIA Πέτερ Σρέντερ σε άρθρο του στο περιοδικό Foreign Affairs, προτείνοντας στις ΗΠΑ να ηγηθούν της προσπάθειας προς μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου. Όπως προσθέτει η συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου θα είναι η κατάπαυση του πυρός κατά μήκος της γραμμής του μετώπου στο εγγύς μέλλον, όταν τόσο η επίθεση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του Κουρσκ όσο και η επίθεση του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς θα έχουν εξασθενήσει.

Του Σπύρου Σιδέρη

Κατά τη γνώμη του συγγραφέα, σε αντίθεση με τα δημοφιλή στερεότυπα, η πολιτική του Πούτιν απέναντι στην Ουκρανία δεν αποτελεί απλώς μια «δοκιμασία αδυναμίας» για τη Δύση. Το Κρεμλίνο πιστεύει ότι έχει «στρατηγική ανάγκη να εμποδίσει την Ουκρανία να γίνει προπύργιο που η Δύση μπορεί να χρησιμοποιήσει για να απειλήσει τη Ρωσία».

Επομένως, ο Πούτιν «έχει αναλάβει την προσωπική ευθύνη για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος και πιθανότατα πιστεύει ότι αξίζει σχεδόν κάθε κόστος. Η προσπάθεια να τον κάνουμε να παραιτηθεί είναι μια άκαρπη άσκηση που απλώς σπαταλά ζωές και πόρους» σημειώνει ο πρώην αναλυτής της CIA.

  • Ο συγγραφέας συμβουλεύει τις δυτικές χώρες να «περιμένουν τον Πούτιν να φύγει» και μέχρι να φύγει, να συνεχίσουν να βοηθούν την Ουκρανία ώστε να αντέξει, ελαχιστοποιώντας το επίπεδο των μαχών και την ποσότητα των πόρων που δαπανώνται.

Επιπλέον, η Ουάσινγκτον θα πρέπει να πείσει το Κίεβο να αποφύγει «μεγάλες, σπάταλες επιθέσεις» όπως αυτή στην περιοχή του Κουρσκ, καθώς εξαντλούν τα αποθέματα τους μόνο, χωρίς να τους δίνουν μια σημαντική κατάληψη.

«Όταν η επίθεση στο Κουρσκ αποδυναμωθεί και το Κίεβο καταφέρει να σταματήσει την προέλαση της Ρωσίας στο Ντονέτσκ, η Ουάσινγκτον θα πρέπει να υποστηρίξει μια κατάπαυση του πυρός που θα σταματήσει τις μάχες. Ενώ ο Πούτιν θα μπορούσε σίγουρα να παραβιάσει οποιαδήποτε συμφωνία, τα οφέλη μιας κατάπαυσης του πυρός υπερτερούν των κινδύνων. Μια κατάπαυση του πυρός θα επέτρεπε στην Ουκρανία να ενισχύσει την άμυνά της και να εκπαιδεύσει περισσότερους στρατιώτες, ενώ η Δύση θα μπορούσε να αντισταθμίσει τα στοιχήματά της συνεχίζοντας να προμηθεύει τη χώρα με όπλα. Το πιο σημαντικό, μια κατάπαυση του πυρός θα απέτρεπε περισσότερους στρατιώτες και πολίτες από το να πεθάνουν σε έναν πόλεμο που δεν έχει πραγματικό τέλος μέχρι να φύγει ο Πούτιν», γράφει ο αναλυτής.

Επισημαίνει δε ότι οι κυρώσεις θα πρέπει επίσης να συνεχιστούν – «αλλά μην περιμένετε να έχουν μεγάλο αποτέλεσμα».

«Ο κύριος σκοπός της πίεσης των κυρώσεων είναι να στείλουν το σωστό μήνυμα στους συμμάχους των ΗΠΑ, να έχουν μόχλευση για μια Ρωσία μετά τον Πούτιν και να αποφύγουν την εγχώρια κριτική», εξηγεί ο Σρέντερ.

Για την αποχώρηση του Πούτιν, προτρέπει επίσης να μην γίνει με ανατροπή του, καθώς η Δύση έχει αποτύχει στο παρελθόν. Και αν ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία, μπορεί να προκαλέσει κλιμάκωση από την πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Παράλληλα, ο πρώην σύμβουλος της Ουκρανικής Προεδρίας Αρέστοβιτς πιστεύει ότι η Δύση πιέζει ήδη την Ουκρανία και τη Ρωσία προς την κατεύθυνση των διαπραγματεύσεων. Κατά τη γνώμη του, παρά τα γεγονότα στο Κουρσκ και το Ντονμπάς, «το γενικό βασικό σενάριο παραμένει αμετάβλητο και κινούμαστε προς τις διαπραγματεύσεις».

«Η περίοδος πριν από τις διαπραγματεύσεις είναι η πιο καυτή και αιματηρή – το Ισραήλ το έχει περάσει αυτό πολλές φορές, αλλά σε μικρότερη κλίμακα, και αυτό είναι το μονοπάτι που ακολουθούμε», δήλωσε ο Αρέστοβιτς, προβλέποντας επίσης την εντατικοποίηση των αμοιβαίων χτυπημάτων μέχρι το χειμώνα, στο πλαίσιο των προσπαθειών ενίσχυσης των διαπραγματευτικών θέσεων.

Κατά τη γνώμη του, «η Δύση διεξάγει μια σύνθετη διαδικασία για την επίλυση μιας μεγάλης παγκόσμιας σύγκρουσης, από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο μέχρι την αντιπαράθεση με την Κίνα, που επηρεάζει τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Σε αυτή τη μεγάλη διαδικασία, εμείς και η Ρωσική Ομοσπονδία οδηγούμαστε σε έναν συγκεκριμένο διάδρομο, ρυθμίζοντας τις ενέργειές μας με παραδόσεις όπλων».

«Η Δύση ακολουθεί μια πολιτική διπλού τελεσιγράφου: προς εμάς και προς τη Ρωσία, θέτοντας και τις δύο πλευρές του πολέμου υπό έλεγχο και αυξάνοντας την εξάρτηση», καταλήγει.

Σύμφωνα με τον Αρέστοβιτς, αν αρχίσουν διαπραγματεύσεις, «για κάποιο χρονικό διάστημα θα χάσουμε σίγουρα τον έλεγχο των κατεχόμενων εδαφών».

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή η Δύση δεν κάνει επίσημα καμία προσφορά για διαπραγματεύσεις, απαιτώντας την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία. Ο Πούτιν δήλωσε επίσης μετά την έναρξη της επιχείρησης στην περιοχή του Κουρσκ από του Ουκρανούς ότι δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις μέχρι οι ουκρανικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από το ρωσικό έδαφος. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Δύση πιέζει το Κίεβο και τη Μόσχα να διαπραγματευτούν αυτή τη στιγμή.

Σχετικά Άρθρα