ΣΥΡΙΖΑ: Τώρα τα… δύσκολα-Σπίρτζης, ΚΕ για Συνέδριο, Κοινοβουλευτική Ομάδα με “λυδία λίθο” την έδρα Ηλιόπουλου
Η περίοδος των θερινών διακοπών ολοκληρώνεται σιγά-σιγά για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς την επόμενη εβδομάδα ανοίγουν οι εργασίες της Βουλής με κοινοβουλευτικό έλεγχο, ενώ σε εσωκομματικό επίπεδο την 23η Αυγούστου, την προσεχή Παρασκευή δηλαδή, θα πραγματοποιηθεί μια κρίσιμη, για την τραυματισμένη συνοχή και ενότητα του κόμματος, συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας προκειμένου να αποφασίσει αν θα διαγράψει ή όχι τον Χρήστο Σπίρτζη για “αντικαταστατική” συμπεριφορά, και μάλιστα ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.
Αν ο πρώην υπουργός διαγραφεί, τότε θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τους “87”, που θα διογκώσουν το κλίμα εσωστρέφειας χωρίς να αποκλείεται το γεγονός αυτό να αποτελέσει τη αφορμή μιας ακόμη διάσπασης, με ορίζοντα το Καταστατικό Συνέδριο του κόμματος στις 4-6 Οκτωβρίου, οπότε ο Στέφανος Κασσελάκης θα επιδιώξει να επανιδρύσει με τους δικούς του όρους το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το πολιτικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ “προεδρικών” και “αντιφρονούντων” αναμένεται να ξεκινήσει και επισήμως με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 7-8 Σεπτεμβρίου ενόψει του Καταστατικού Συνεδρίου ενώ ήδη η παραίτηση του βουλευτή Επικρατείας Όθωνα Ηλιόπουλο αποτελεί μια σοβαρή άσκηση… εξουσίας για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή για το αν “ελέγχει” την Κοινοβουλευτικη Ομάδα.
Ο καθηγητής του Χάρβαρντ υποστήριξε ότι η έδρα ανήκει δικαιωματικά στον Στ. Κασσελάκη, ωστόσο η παραίτηση του εξελίχθηκε σε μια άτυπη “ψήφο εμπιστοσύνης” της Κ.Ο. και μέχρι στιγμής 16 βουλευτές από τους 35 και με το Π. Πολάκη ανεξάρτητο πήραν θέση υπέρ του να ορκιστεί βουλευτής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Μια διαδικασία καθόλου απλή, αφού για να γίνει βουλευτής ο Στέφανος Κασσελάκης πρέπει να παραιτηθούν πέντε επιλαχόντες, μεταξύ των οι “τσιπρικοί” Πόπη Τσαπανίδου και Μιχάλης Καλογήρου και η Ζωρζέττα Λάλη, η οποία έχει δηλώσει ότι θα κρατήσει την έδρα αν έρθει η σειρά της και ότι ανήκει στη Νέα Αριστερά!
Σημειώνεται ότι οι βουλευτές που έχουν δηλώσει τη στήριξή τους είσοδο του Στ. Κασσελάκη στη Βουλή είναι: η γραμματέας της Κ.Ο. Θεοδώρα Τζάκρη και οι βουλευτές Ευάγγελος Αποστολάκης, Γιάννης Σαρακιώτης, Ραλλία Χρηστίδου, Νίνα Κασιμάτη, Γιώργος Καραμέρος, Γιώργος Γαβρήλος, Πέτρος Παππάς, Κυριακή Μάλαμα, Καλλιόπη Βέττα, Ράνια Θρασκιά, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Κώστας Μπάρκας, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος και Βασίλης Κόκκαλης.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν τοποθετηθεί ο πρόεδρος της ΚΟ Σωκράτης Φάμελλος, ο Νίκος Παππάς, η Ρένα Δούρου, οι “7” της “αντιπροεδρικής” κίνησης των “87” δηλαδή η Όλγα Γεροβασίλη, η Μαρίνα Κοντοτόλη, η Αθηνά Λινού, ο Μίλτος Ζαμπάρας, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Χρήστος Γιαννούλης και ο Συμεών Κεδίκογλου και φυσικά ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος προετοιμάζει το δικό του “σχέδιο” για το μέλλον της κεντροαριστεράς.
- Στο μεταξύ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τη σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης για την πυροπροστασία και με βίντεο που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έβαλε στο στόχαστρο τους ρυθμούς απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την πολιτική προστασία, ενόχει και της σημερινής επίσκεψης του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στις πληγείσες περιοχές στο νομό Αττικής.
“Για την Πολιτική Προστασία και την Kλιματική Κρίση, από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν διατεθεί στην Ελλάδα πάνω από 550 εκατ. ευρώ. Πόσα έχουν απορροφηθεί; Το 1%. Έχουμε την κυβέρνηση του 1%! 1% αποτελεσματικότητα” τονίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επισημαίνει “Σε 5 χρόνια έχουν καεί οι περισσότερες εκτάσεις στην ιστορία της χώρας. Όμως ό,τι δεν έδωσε η κυβέρνηση για πυρασφάλεια, το έδωσε για προπαγάνδα”.
Για “κυβέρνηση αλαζόνων” κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωσή του με την οποία ασκεί κριτική στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, με αφορμή τα όσα είπε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι ο κ. Κικίλιας “δεν έδωσε εξηγήσεις για το μέγεθος της καταστροφής που επέτρεψε να συμβεί στην Αττική” και επισημαίνει “Είναι συγκεκριμένα τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει ο κ. Κικίλιας αν θέλει να ασκήσει τον θεσμικό του ρόλο- και επειδή έδειξε να… ειδικεύεται στα “παραμύθια”, επαναλαμβάνουμε τα αιτήματα που έχουμε θέσει και στα οποία οφείλει να ανταποκριθεί:
1. Ζητούμε από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ/ΠΣ) να δώσει τα τηλεματικά δεδομένα όλων των εναερίων μέσων που επιχείρησαν στην Αττική από την Κυριακή 11 Αυγούστου μέχρι και σήμερα.
2. Ζητούμε αντίγραφο του Πληροφοριακού Συστήματος “Engage” σχετικά με τα εναέρια και επίγεια μέσα.
3. Ζητούμε να μας χορηγηθεί αντίγραφο του πρακτικού συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της 12ης Αυγούστου”.
“Να τον ενημερώσουμε πως το ΕΣΚΕΔΙΚ (Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων) δεν είναι ιδιωτικό χωράφι του υπουργού και τα στοιχεία του δεν είναι πληροφορίες προς εκλεκτική αξιοποίηση. Έχει υποχρέωση να ενημερώνει επίσημα, θεσμικά, άμεσα και πλήρως τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να ασκείται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, από τον οποίο για κακή του τύχη δεν θα γλιτώσει” αναφέρει ακόμη σκωπτικά η Κουμουνδούρου και καλεί τον υπουργό “να αφήσει τις απίθανες δικαιολογίες: “έφταιγαν οι άνεμοι, το μικροκλίμα στα φαράγγια, οι οικισμοί που βρίσκονται σε δασικές περιοχές” και να ανταποκριθεί έστω κι αργά στις απαιτήσεις του θεσμικού του ρόλου”.
Και κλείνει η ανακοίνωση με το εξής υστερόγραφο: “Το να εξισώνει τον εαυτό του με τους πυροσβέστες που παλεύουν με τις φωτιές, ενώ το υπουργείο τους αφήνει 16 ώρες χωρίς νερό, είναι τουλάχιστον χυδαίο! Έχει αποδείξει πως βρίσκεται απέναντι τους κι όχι δίπλα τους”.