Διπλωματικός πυρετός στην Άγκυρα- Νέες κινήσεις για να εξελιχθεί σε περιφερειακή δύναμη
Παρά τις εκκλήσεις που ακούγονται από το Ισραήλ, εναντίον της Τουρκίας για αποπομπή από το ΝΑΤΟ, αλλά και τα πυρά που δέχεται καττά διαστήματα από κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η Άγκυρα συνεχίζει τον διπλωματικό της μαραθώνιο, ώστε να καταστεί περιφερειακή δύναμη, αν όχι διεθνής. Έτσι τη Δευτέρα στην τουρκική πρωτεύουσα θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος στο πλαίσιο της Διαδικασίας της Άγκυρας μεταξύ Αιθιοπίας και Σομαλίας, με την συμμετοχή αντιπροσωπειών από τις δυο χώρες και τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας.
Του Σπύρου Σιδέρη
Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, μετά την επιστολή του πρωθυπουργού της Αιθιοπίας Άμπιι Αχμέντ προς τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την οποία ζητούσε την υποστήριξη της Τουρκίας σχετικά με τη διαφορά μεταξύ Αιθιοπίας και Σομαλίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την φιλοξενία των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών στην τουρκική πρωτεύουσα. Εκεί οι υπουργοί της Σομαλίας και της Αιθιοπίας συζήτησαν τρόπους αντιμετώπισης των διαφορών τους «μέσα σε ένα αμοιβαία αποδεκτό πλαίσιο» ενώ «επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για την ειρηνική επίλυση των διαφορών».
- Οι διαπραγματεύσεις είναι η προσπάθεια αποκατάστασης των διπλωματικών δεσμών μεταξύ των γειτόνων της Ανατολικής Αφρικής, Αιθιοπίας και Σομαλίας, των οποίων οι σχέσεις επιδεινώθηκαν τον Ιανουάριο όταν η Αντίς Αμπέμπα συμφώνησε να μισθώσει 20 χιλιόμετρα ακτογραμμής από τη Σομαλιλάνδη, με αντάλλαγμα την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της.
Η συμφωνία έγινε για να αποκτήσει η Αιθιοπία πρόσβαση στη θάλασσα μετά τον de facto διαχωρισμός της Ερυθραίας από την Αιθιοπία το 1991 και τη νομική ανεξαρτησία της το 1993.
Έχοντας προνομιακές σχέσεις αλλά και σχέσεις εμπιστοσύνης με τις δυο χώρες η Τουρκία άνοιξε ένα βιώσιμο δίαυλο διαλόγου μεταξύ των μερών για την επίλυση της κρίσης ενάντια στην αυξανόμενη ένταση στην περιοχή, κάτι που εκτιμήθηκε από τη διεθνή κοινότητα.
- Μην ξεχνάμε ότι η Άγκυρα διατηρεί στρατιωτική βάση στη Σομαλία από το 2017, ενώ μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν έρευνες για ενεργειακούς πόρους στην ΑΟΖ της χώρας από τουρκικό ερευνητικό σκάφος με την συνοδεία τουρκικών πλοίων.
Όμως πέρα από την προσοχή που διατηρεί η Τουρκία για την αφρικανική ήπειρο, δεν παύει να εμπλέκεται και στα όσα συμβαίνουν στην Γάζα και στο Παλαιστινιακό.
Πριν λίγες μέρες ο Τούρκος Πρόεδρος δέχτηκε τους γιους του δολοφονημένου πολιτικού ηγέτη της Χαμάς και προσωπικού φίλου του, Ισμαήλ Χανίγια για να τους συλλυπηθεί ενώ το Τουρκικό Κοινοβούλιο προετοιμάζεται για την έκτακτη συνεδρίαση στην οποία θα συμμετάσχει ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.
Η Γενική Συνέλευση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας θα συνέλθει στις 15 Αυγούστου μετά την πρόσκληση για έκτακτη συνεδρίαση που έκανε ο Πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, Νουμάν Κουρτουλμούς, λόγω της επίσκεψης του Παλαιστίνιου Προέδρου Αμπάς.
- Στην έκτακτη συνεδρίαση όπου θα μιλήσουν πέρα από τον Αμπάς και ο Τούρκος Πρόεδρος αλλά και ο Πρόεδρος της Βουλής, θα προσκληθούν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, πρέσβεις, εκπρόσωποι ξένων αποστολών και δημοσιογράφοι. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν επίσης Παλαιστίνιοι που τραυματίστηκαν στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και λαμβάνουν θεραπεία στην Τουρκία.
Επιπλέον, στο Κοινοβούλιο θα εγκαινιαστεί έκθεση φωτογραφιών του προέδρου του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν, κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του στην Τουρκία. Η έκθεση θα περιλαμβάνει επίσης έγγραφα από τα οθωμανικά αρχεία για την Παλαιστίνη και τις δηλώσεις της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας για την Παλαιστίνη.