Αναταράξεις στα “ήρεμα νερά”-Στο μικροσκόπιο τα άρθρα 6-7 της ανακοίνωσης του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας
Σχεδόν ένα χρόνο μετά τη συνάντηση στο Βίλνιους του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για πρώτη φορά στα θέματα που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας γίνεται αναφορά στην Ελλάδα και την Κύπρο. Μετά την καθοριστική συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου, τον Ιούλιο του 2023, όταν και τέθηκε ο οδικός χάρτης για την εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, είχε προκαλέσει εντύπωση ότι δεν γίνονταν αναφορές για την Ελλάδα και την Κύπρο μετά τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας.
Του Σπύρου Σιδέρη
Αυτό κράτησε μόλις έναν χρόνο και ενδεχομένως να συνδυάζεται με την ένταση που έχει προκληθεί μετά την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, όπου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε επίδειξη δύναμης και προκλητικότητας στα κατεχόμενα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν στην Λευκωσία.
- Αμέσως μετά είχαμε τον αποκλεισμό της Κάσου από τουρκικά πολεμικά πλοία που επιτηρούσαν το ιταλικό σκάφος Ievoli Relume το οποίο πραγματοποιούσε έρευνες για την πόντιση καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από Κύπρο σε Ελλάδα και αντίστροφα.
Στο πλαίσιο αυτό, η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το κλίμα των ήρεμων νερών έχει μπουρίνι.
Στην ανακοίνωση στέλνονται πολλαπλά μηνύματα προς την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και την Ελλάδα, κάνοντας σαφές ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, ενώ η ρητορική και ο τόνος της ανακοίνωσης, ακολουθεί το ύφος και την ένταση των τελευταίων ημερών, ανεβάζοντας το θερμόμετρο στα «ήρεμα νερά» του Αιγαίου και της Μεσογείου.
- Στις επίμαχες παραγράφους της ανακοίνωσης της Τουρκικής Προεδρίας για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας που αφορούν Κύπρο και Ελλάδα, επισημαίνεται ότι η ειρήνη, η ηρεμία και το περιβάλλον ασφάλειας που επικρατεί σε ολόκληρο το νησί οφείλεται στην «Ειρηνευτική Επιχείρηση» όπως αποκαλεί την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο.
Σαν μην φτάνει αυτό, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η εισβολή στην Κύπρο έγινε στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών και υπό την ιδιότητά της Τουρκίας ως εγγυήτριας χώρας. Συνεχίζοντας τονίζει η ανακοίνωση ότι εδώ και μισό αιώνα χάρη στην «Ειρηνευτική Επιχείρηση» επιβεβαιώθηκε αναμφισβήτητα η νομιμότητα και η επιτυχία της επιχείρησης ενώπιον της ιστορίας.
Σε ότι αφορά την επίλυση του Κυπριακού, το οποίο θεωρεί εθνική υπόθεση της Τουρκίας το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας επιμένει ότι η μόνη λύση είναι στη βάση των δυο κρατών. Επίσης ζητά την αναγνώριση της κατοχικής δύναμης ως ανεξάρτητο κράτος.
Τέλος χωρίς να κάνει ονομαστική αναφορά στην Ελλάδα, η ανακοίνωση που εκδόθηκε για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας αναφέρει ότι η εποικοδομητική στάση της Τουρκίας για τα ζητήματα σε Αιγαίο και Μεσόγειο δεν θα γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης. Ενώ προσθέτει ότι θα διατηρηθούν ασυμβίβαστες οι πρακτικές για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρει η ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για Κύπρο και Ελλάδα στις παραγράφους 6 και 7:
6-«Επισημάνθηκε ότι η ειρήνη, η ηρεμία και το περιβάλλον ασφάλειας που επικρατεί σε ολόκληρο το νησί εδώ και μισό αιώνα χάρη στην Ειρηνευτική Επιχείρηση για την Κύπρο που διεξήγαγε η Τουρκία στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών και υπό την ιδιότητά της ως εγγυήτρια χώρα, επιβεβαίωσε αναμφισβήτητα τη νομιμότητα και την επιτυχία της επιχείρησης ενώπιον της ιστορίας. Τονίστηκε ότι θα διατηρηθεί η αποφασιστική μας στάση για την επίλυση του Κυπριακού, που αποτελεί εθνική μας υπόθεση, στη βάση λύσης δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και της ισότιμης διεθνούς θέσης του τουρκοκυπριακού λαού και της αναγνώρισης της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου ως ισότιμο μέλος της διεθνούς κοινότητας».
7-«Διαπιστώθηκε ότι η εποικοδομητική μας προσέγγιση, η οποία δίνει προτεραιότητα στο διάλογο για τα ζητήματα του Αιγαίου και της Μεσογείου, δεν θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και ότι θα διατηρηθούν ασυμβίβαστες πρακτικές για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας».