Ερντογάν: “Η ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο”-Η απάντηση Μητσοτάκη μέσω ΟΗΕ
Προκλητική φιέστα για την 50η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο πραγματοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κατεχόμενη Λευκωσία, το πρωί του Σαββάτου (20.7.24), υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί, να συζητήσει και να επιτύχει ειρηνική λύση στην Κύπρο.
«Το να αγνοούμε τις πραγματικότητες στο νησί δεν οδηγεί πουθενά», ισχυρίστηκε ο Ερντογάν, επισημαίνοντας πως «πιστεύουμε ότι η ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή για την Κύπρο».
«Πρέπει να έχουμε κατά νου γιατί πραγματοποιήθηκε η “ειρηνευτική επιχείρηση” στην Κύπρο και γιατί η Τουρκία πήρε μια τέτοια απόφαση», δήλωσε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της φιέστας του κατοχικού καθεστώτος για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Ο Τούρκος Πρόεδρος, ισχυρίστηκε πως η εισβολή του 1974 έγινε γιατί από το 1963 ως το 1974, οι Τουρκοκύπριοι «φυλακίστηκαν» σε θύλακες που αποτελούσαν το 3% του εδάφους της Κύπρου.
«Χαίρομαι που βρίσκομαι μαζί σας στην 50η επέτειο της ειρηνευτικής επιχείρησης», είπε ο Ερντογάν και συνέχισε: «Μνημονεύω τους ηρωικούς μας μάρτυρες που έδωσαν τη ζωή τους για να κρατήσουν τη χώρα ζωντανή. Θυμάμαι τον πρωθυπουργό Ετσεβίτ, ο οποίος ήταν ο αρχιτέκτονας της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο και άλλους πολιτικούς. Μνημονεύω επίσης τους μεχμετσίκ (Τούρκους στρατιώτες) και τους μουτζαχίντ (Τουρκοκύπριους μαχητές) των οποίων το αίμα αναμείχθηκε με το αίμα τους.»
Ο Ερντογάν επιτέθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία, λέγοντας πως «στο νότιο τμήμα του νησιού υπάρχει μια κατεστραμμένη διοίκηση»!
Αναφερόμενος στην έλευση του Κυριάκου Μητσοτάκη είπε πως έρχεται για να τιμήσει τους τρομοκράτες της ΕΟΚΑ, ενώ οι Ελληνοκύπριοι αποκαλύπτουν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να μοιραστούν την πολιτική εξουσία και τους φυσικούς πόρους με τους Τουρκοκύπριους. «Είπαμε στον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη ότι θα βρισκόμασταν στη Βόρεια Κύπρο στις 20 Ιουλίου. Αυτός είναι και στη Νότια Κύπρο. Είπαμε, ‘υποθέτω ότι δεν θα μας ενοχλήσεις’ και είπε, ‘Δεν θα σκεφτόμουν κάτι τέτοιο’».
Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε πως η Κυπριακή Δημοκρατία επιδεικνύει ανευθυνότητα και σημείωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να πλυθεί με το ίδιο νερό δυο φορές».«Αν θέλετε λύση, αναγνωρίστε τα κεκτημένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Ελπίζω ότι θα δούμε την ημέρα που οι ηγέτες των εγγυητριών χωρών του νησιού θα επισκεφθούν μαζί και τα δύο κράτη. Προσωπικά εξέφρασα αυτή την ειλικρινή επιθυμία στον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, τον οποίο συνάντησα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θα συμβάλει αναμφίβολα στη λύση του Κυπριακού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ταγίπ Ερντογάν .
Παράλληλα επιτέθηκε και στον Νίκο Δένδια: «Πρόσφατα, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας έκανε παράλογες δηλώσεις. Συναντηθήκαμε πρόσφατα με τον κ. Μητσοτάκη και του είπα: “Εμείς θα είμαστε στη Βόρεια Κύπρο στις 20 Ιουλίου και εσείς θα είστε στον Νότο, υποθέτω ότι δεν θα μας πειράξετε από εκεί”. Είπε ότι δεν θα το κάνει. Γίνονται εξαιρετικά ανεύθυνα βήματα. Δεν μπορείς να πλυθείς δύο φορές με το ίδιο νερό», ισχυρίστηκε.
Κατά τον Ερντογάν «η ειρηνευτική επιχείρηση του 1974, έφερε ελευθερία και ευημερία στους Τουρκοκύπριους. Βλέπουμε την 20η Ιουλίου ως σύμβολο προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ισότητας. Στο Νότο (ελεύθερη Κύπρο), υπάρχει μια λανθασμένη νοοτροπία ώστε να βλέπουν τον εαυτό τους ως τον μόνο ιδιοκτήτη της Κύπρου».
20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Töreni https://t.co/2dw1niOdAC
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) July 20, 2024
Νωρίτερα, ο Ερντογάν, συνοδευόμενος από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ -που υποδέχθηκε τον Τούρκο πρόεδρο στο αεροδρόμιο της Τύμπου- και τον πρόεδρο του κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κατέθεσαν στεφάνι στο άγαλμα του Κεμάλ Ατατούρκ στην κατεχόμενη Λευκωσία.
Lefkoşa Atatürk Anıtı Ziyareti https://t.co/eYQLzepMs4
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) July 20, 2024
O Μητσοτάκης στην Κύπρο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στη Λευκωσία, το βράδυ για να μιλήσει στο Προεδρικό Μέγαρο, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Νίκου Χριστοδουλίδη. Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Μεγαλόνησο ανήμερα της μαύρης επετείου και αναμφίβολα αυτό εκπέμπει έναν ισχυρό συμβολισμό.
Η παρουσία του κ. Μητσοτάκη, βεβαίως, θα έρθει μετά την παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα και τη “φιέστα” με τον κατοχικό πρωθυπουργό Τατάρ. Θα έχει προηγηθεί ένα μεγαλοϊδεατικό σόου με πρωταγωνιστή τον τουρκικό στόλο που θα υπογραμμίζει την τουρκική αδιαλλαξία στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς η Άγκυρα ευθέως προωθεί πλέον τη λύση των δύο κρατών, ενώ Κύπρος και Ελλάδα επιμένουν ξεκάθαρα στη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης θα εκφωνήσει μια φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία, στο πνεύμα της ημέρας, με πολύ σαφείς αναφορές στην τουρκική κατοχή μεγάλου μέρους της Κύπρου. Ο πρωθυπουργός θα κάνει, παράλληλα, και μια ιστορική αναδρομή στις προηγούμενες δεκαετίες και στο ιστορικό του Κυπριακού, ενώ θα επιμείνει ότι η Ελλάδα συντάσσεται με την Κύπρο σε όλες τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας βιώσιμης και διατηρήσιμης λύσης, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Μόλις πρόσφατα, άλλωστε, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρεζ, ενώ η απεσταλμένη του γενικού γραμματέα κ. Ολγκίν-Κουεγιάρ έχει παραδώσει την έκθεσή της για το πώς θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες.
Ειδικά στο σκέλος της επανεκκίνησης των συνομιλιών θα εστιάσει ιδιαίτερα ο κ. Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια να στείλει ένα μήνυμα με το βλέμμα στο μέλλον. Στο παρασκήνιο, άλλωστε, συζητούνται τα σενάρια για μια ενδεχόμενη πενταμερή το φθινόπωρο, αν και προέχει μια συνάντηση Χριστοδουλίδη-Τατάρ, η οποία μονίμως μεταχρονολογείται. Τα όσα θα γίνουν αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κύπρο, πάντως, αποτελούν ένα ισχυρό crash test για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τους κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν να έχουν προγραμματισμένη νέα συνάντηση τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Τον πρωθυπουργό στην Κύπρο θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, η διπλωματική του σύμβουλος Άννα Μαρία Μπούρα και η σύμβουλος διεθνούς πολιτικής και ΜΜΕ Αριστοτελία Πελώνη. Νωρίτερα, το πρωί στην Αθήνα θα λάβει χώρα αρχιερατικό μνημόσυνο στη Μητρόπολη Αθηνών, με παρούσα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, μεταξύ άλλων. Η κ. Σακελλαροπούλου, εν συνεχεία, θα καταθέσει και στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Χριστοδουλίδης: Ό,τι κι αν πει ο Ερντογάν, η Τουρκία παραμένει υπεύθυνη για παραβίαση του διεθνούς δικαίου
Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, σήμερα μετά τα μνημόσυνα των πεσόντων , σχολιάζοντας την παρουσία Ερντογάν στα κατεχόμενα ανέφερε πως, ό,τι ειπώθηκε είναι «οι επαναλαμβανόμενες ρητορείες, οι προσπάθειες της κατοχικής Τουρκίας. Ό,τι και αν πράξει, ό,τι και αν πει ο κ. Ερντογάν και οι εκπρόσωποι του στις κατεχόμενες περιοχές, η Τουρκία, 50 χρόνια μετά, συνεχίζει να είναι υπεύθυνη για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου του κυπριακού λαού, για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Αν πραγματικά η Τουρκία επιθυμεί να επικρατήσουν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αν πραγματικά η Τουρκία επιθυμεί να έρθει κοντά στην ΕΕ, με ό,τι οφέλη συνεπάγονται και για την ίδια την Τουρκία, και αν επιθυμεί να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια των κρατών της περιοχής για περιφερειακή σταθερότητά και ασφάλεια, ξέρει πολύ καλά ποιος είναι ο δρόμος για να το πετύχει».
Παραλήρημα Τατάρ
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στην ομιλία του στην παρέλαση στη κατεχόμενη Λευκωσία, επανέλαβε τους γνωστούς ισχυρισμούς για «ειρηνευτική» επιχείρηση της Τουρκίας το 1974 γιατί όπως είπε «η ελληνοκυπριακή ηγεσία με τη δύναμη των όπλων, προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την Κυπριακή Δημοκρατία ως εφαλτήριο για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, αποκλείοντας τους Τουρκοκύπριους από το κράτος που ιδρύθηκε το 1960».
Δεν παρέλειψε την ανιστόρητη «ιστορική» αναδρομή λέγοντας πως «οι Έλληνες εφάρμοσαν βάναυσα το σχέδιο “Ακρίτας”, που ήταν το σχέδιο καταστροφής των Τουρκοκυπρίων, με τα Αιματηρά Χριστούγεννα στις 21 Δεκεμβρίου 1963, έκαψαν και κατέστρεψαν 103 χωριά μας και ανάγκασαν τους ανθρώπους μας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους». Στη συνέχεια μίλησε για τα γεγονότα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 και το «δικαίωμα» της Τουρκίας να επέμβει για να προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους.
Κατηγορεί την ελληνική πλευρά για τις διαπραγματεύσεις
Ο Τατάρ ισχυρίστηκε πως το ψευδοκράτος αργά ή γρήγορα θα πάρουν τη θέση τους αξίζει στον κόσμο και θα πετύχουν τους στόχους τους.
Στη συνέχεια ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έκανε αναφορά στους κύκλους διαπραγματεύσεων από το 1974 μέχρι το 2017 λέγοντας πως αυτοί απέτυχαν λόγω της στάσης της ελληνικής πλευράς. «Η ελληνική πλευρά», είπε «εξακολουθεί να επιμένει σε μια λύση στην οποία οι Τουρκοκύπριοι θα μειονότητα σε μια ομοσπονδία η οποία θα έχει τη μορφή ενιαίου κράτους εντός της ΕΕ».
Οι Τουρκοκύπριοι, είπε ο Τατάρ δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούν αυτή τη λύση εγκαταλείποντας το «κράτος και την κυριαρχία τους», αποποιούμενοι ταυτόχρονα τις εγγυήσεις της Τουρκίας, την παρουσία τουρκικού στρατού στη Κύπρο και τα δικαιώματα επέμβασης.
Ακολούθως αναφέρθηκε στην απομόνωση των Τουρκοκυπρίων και στην καλή θέληση που έδειξαν εγκρίνοντας το Σχέδιο Ανάν που απορρίφθηκε από τους Ελληνοκύπριους.
Επιμένει στη λύση δύο κρατών
Ο Ερσίν Τατάρ, είπε πως μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά το 2017, η τουρκική πλευρά το 2021 διακήρυξε πως δεν μπορεί να συζητήσει περαιτέρω για λύση ομοσπονδίας και απαιτεί αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας και λύση δύο κρατών.
Όπως ισχυρίστηκε, ο ΓΓ του ΟΗΕ συμφωνεί μαζί του, πως δεν υπάρχει κοινό έδαφος για επανέναρξη των συνομιλιών.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίστηκε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει γίνει κέντρο στρατιωτικών επιχειρήσεων , κάνοντας συμφωνίες που θέτουν σε κίνδυνο όλη τη Κύπρο. Πιθανότατα εννοούσε την στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ και τις απειλές που διατυπώθηκαν από την Χεζμπολάχ.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στη Κύπρο, λέγοντας πως συμφώνησε με το υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κατασκευή ναυτικής βάσης στο Μαρί, κοντά στη Λάρνακα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι Ναυτική Βάση στο Μαρί υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ η απόφαση για επέκταση της είχε ληφθεί από τη κυβέρνησης Αναστασιάδη, από το 2019 για να εξυπηρετεί και πλοία του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.
Αναφέρθηκε ακόμα σε προκλήσεις από τον Νίκο Δένδια με δηλώσεις κατά του τουρκικού στρατού και για προκλητικά βήματα της Λευκωσίας, πραγματοποιώντας κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με άλλες χώρες.
Ο Τατάρ κατηγόρησε την διεθνή κοινότητα ότι σήμερα σιωπά μπροστά στο δράμα που ζουν οι Παλαιστίνιοι, όπως έκανε το 1963-64 για τους Τουρκοκύπριους. Ισχυρίστηκε, ότι τα γεγονότα στη Γάζα καταδεικνύουν πόσο σημαντικές είναι οι εγγυήσεις και γιατί οι Τουρκοκύπριοι επιμένουν στη διατήρηση των εγγυήσεων της Τουρκίας όπως επίσης και στην παραμονή του τουρκικού στρατού στη Κύπρο.
Στη συνέχεια αναφερόμενος στον Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Αγαπητέ Πρόεδρε. Γίνατε η φωνή μας, η ανάσα μας, η ανάσα μας στον ΟΗΕ, όπου παραβιάζονται τα δικαιώματα του ‘τουρκοκυπριακού λαού’ και δεν εκπροσωπούνται».
Οι αναφορές σε Μητσοτάκη και Ανδρέα Παπανδρέου
Αναφερόμενος στην σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη, ο Τατάρ είπε πως «έρχεται στη Κύπρο για να καταδικάσει την 50η επέτειο από την ειρηνευτική επιχείρηση της Τουρκίας, για το κυπριακό» ενώ η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι η πρώτη χώρα που έπρεπε να καταδικαστεί για το κυπριακό»
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επικαλέστηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου , λέγοντας πως στο βιβλίο του «Η Δημοκρατία στο Απόσπασμα», αναφέρει ότι ο πατέρας του, Γεώργιος Παπανδρέου «έστειλε 20.000 Έλληνες στρατιώτες, ντυμένους με πολιτικά ρούχα και πλήρως εξοπλισμένους να έρθουν κρυφά στη Κύπρο τον Ιούνιο του 1964».
Ωστόσο, κατά τον Τατάρ, η Τουρκία με την «ειρηνευτική επιχείρηση» το 1974 έβαλε τέλος στην σφαγή των Τουρκοκυπρίων, από τη χούντα των Αθηνών και την ΕΟΚΑ Β και τερμάτισε έναν εμφύλιο πόλεμο.
Και ο Ταράρ κατέληξε: «Ευτυχισμένος είναι αυτός που λέει είμαι Τούρκος».