ΣΥΡΙΖΑ/ Η επιμονή Κασσελάκη για “μαύρα ταμεία” και τα πρόδρομα φαινόμενα νέας διάσπασης
Τα πρόδρομα φαινόμενα μιας νέας διάσπασης πυκνώνουν καθημερινά πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το νέο κείμενο που κατέθεσαν τα κορυφαία στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, με το οποίο ζητείται, μεταξύ άλλων, να αποκηρύξει ο πρόεδρος του κόμματος όσα έχει πεί ή υπονοήσει περί “μαύρων ταμείων” επί της ηγεσίας του Αλέξη Τσίπρα και για “υπονόμευση” από τον πρώην πρωθυπουργό, συνιστά μία ακόμα αυστηρή προειδοποίηση και ταυτόχρονα εντείνει την εσωστρέφεια στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κι ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης συναντά “αδιαμεσολάβητα” ψηφοφόρους και μέλη του κόμματος στα γραφεία της Κουμουνδούρου, αφενός το σχέδιό του για διάλυση των κομματικών οργάνων (νομαρχιακές και τοπικές επιτροπές αλλά και έλεγχο της νέας Κ.Ε), αφετέρου η απαξίωση των κομματικών ΜΜΕ (“Αυγή” και “Στο Κόκκινο”) δημιουργούν συνθήκες ρήξης, καθώς εκλαμβάνονται ως μετάβαση σε αυτό που ο ίδιος έχει ονομάσει “ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ” και επιχείρηση “αποτσιπροποίησης” που τελικά θα οδηγήσουν σε μετάλλαξη του κόμματος.
Ενδεικτικό αυτού του κλίματος ήταν πως στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο Στέφανος Κασσελάκης αρνήθηκε την έκκληση που απεύθυναν με κείμενό τους 8 μέλη του οργάνου (Ο.Γεροβασίλη, Α.Φλαμπουράρης, Κ.Νοτοπούλου, Θ.Θεοχαρόπουλος, Γ.Ραγκούσης, Κ.Ζαχαριάδης, Ζ.Καρκούλια, Ε.Συμεωνίδου) ώστε να μπει οριστικό τέλος στην φημολογία περί «μαύρου χρήματος» στον ΣΥΡΙΖΑ. Πιο συγκεκριμένα, φέρεται να πρότειναν ένα σχέδιο στην ανακοίνωση της Π.Γ. που να ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται ούτε σήμερα, ούτε ουδέποτε στο παρελθόν, τέτοιο ζήτημα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το σχετικό αίτημα έμεινε αναπάντητο, όμως αναμένεται να τεθεί ξανά στη συνεδρίαση του οργάνου την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την προσεχή Δευτέρα.
Η άρνηση, πάντως, από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη να υιοθετηθεί μία τέτοια ανακοίνωση, εγείρει σε πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την αίσθηση πως η ηγεσία του κόμματος επιθυμεί να κινηθεί σε αυτό το πεδίο. Δηλαδή να επιχειρήσει να αιτιολογήσει τις επιλογές που σχεδιάζει για το μέλλον σε αιχμές και υπονοούμενα για το παρελθόν. Τέτοια που – όπως σχολίαζαν στελέχη – «δεν έχει αποτολμήσει να αφήσει ούτε η Νέα Δημοκρατία».
Ολα δείχνουν πως η επόμενη συνεδρίαση θα είναι κρίσιμη, καθώς και η χθεσινή ήταν μια «δύσκολη συζήτηση», όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά συμμετέχοντες. Κριτική προς τον πρόεδρο υπήρξε και για την αναστολή έκδοσης του καθημερινού φύλλου της «Αυγής», με στελέχη να επισημαίνουν ότι δεν μπορεί πρώτα να κλείνει η εφημερίδα και εκ των υστέρων ο πρόεδρος να ζητεί νομιμοποίηση. Αναφορά, έγινε σύμφωνα με πληροφορίες και στα τρολ του Διαδικτύου και σε όλη τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα. Αλλες πηγές αναφέρουν ότι μέλη του κόμματος με επιστολή τους στον Στέφανο Κασσελάκη και στη γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Ράνια Σβίγκου ζητούν τη διαγραφή του Χρήστου Σπίρτζη, κάνοντας λόγο, μετά τις τελευταίες δηλώσεις του, για αντικαταστατική και αντικομματική συμπεριφορά.
Η ομάδα των “8”, που κρατούν τακτική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, εκτιμά πως ο Στέφανος Κασσελάκης είναι αποφασισμένος να δρομολογήσει τις συνθήκες για απαξίωση του παρελθόντος του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και της περιόδου διακυβέρνησης, κάτι που ενισχύεται από το ότι μέσω διαρροών ή αναρτήσεων στο διαδίκτυο από επώνυμους και ανώνυμους λογαριασμούς εξαπολύονται προσωπικές επιθέσεις κατά του πρώην πρωθυπουργού ακόμα και για την οικονομική διαχείριση. Είναι χαρακτηριστικό ότι “πηγές της Κουμουνδούρου” έθεσαν ζήτημα για ένα ποσό 2,5 εκατ. ευρώ, επιπλέον της κρατικής επιδότησης, που, όπως ανέφεραν, δαπανήθηκε στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του Μαϊου και Ιουνίου του 2023, υπονοώντας ότι μπορεί να πρόκειται για “μαύρο χρήμα”. Η “πληροφορία” δόθηκε σε δημοσιογράφους που τυπικά δεν καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια διακινήθηκε από γνωστά τρολ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάτι που ανάγκασε τον πρώην οικονομικό διευθυντή του κόμματος (επί Τσίπρα) να απαντήσει και να καταγγείλλει τα “συκοφαντικά δημοσιεύματα”.
Η εσωκομματική αντιπολίτευση θα συνεχίσει την σφοδρή κριτική της, ωστόχο δεν σκοπεύει να κάνει κάποια θεαματική κίνηση μέχρι το συνέδριο του Οκτωβρίου που συμπίπτει με τον πρώτο γύρο της εκλογής νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Εφόσον, όπως όλα δείχνουν, ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρήσει να πάρει τον πλήρη έλεγχο του κόμματος και να εκμαιεύσει αποφάσεις του συνεδρίου που θα εδραιώνουν τον απόλυτο έλεγχο των κομματικών οργάνων, δεν πρέπει να θεωρείται απίθανη η “τελική κίνηση”. Μέχρι τότε οι τόνοι θα ανέβουν εάν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προχωρήσει σε διαγραφές, όπως έχει ήδη προαναγγείλει, με τους Χρήστο Σπίρτζη, Γιάννη Ραγκούση, Θανάση Θεοχαρόπουλο, Κώστα Ζαχαριάδη και Κατερίνα Νοτοπούλου να έχουν ήδη μπει στο στόχαστρο. Όλα, όμως, θα κριθούν από το συνέδριο. Άλλωστε, η εσωκομματική αντιπολίτευση είναι εγκλωβισμένη καθώς αναμένει τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.
Κι αυτό διότι εφόσον εκλεγεί μία ηγεσία που σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς τότε θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις σύγκλισης που δεν θα αφορούν τον “επίσημο” ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη, με τον οποίο δεν δείχνουν ιδιαίτερη διάθεση να συνομιλήσουν οι περισσότεροι εκ των υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση η υπομονή όλων εξαντλείται και τελούν σε αναμονή με εκπεφρασμένη τη βούληση ακόμα και για την ίδρυση νέου φορέα. Το φθινόπωρο, άλλωστε, αναμένεται και το επόμενο συνέδριο του Ινστιτούτου Τσίπρα που θα εστιάσει, κατά τις πληροφορίες, στα ζητήματα της κεντροαριστεράς, στον απόηχο και των εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας.