Γιαννάκος: Είδαμε πολλούς Πρωθυπουργούς να περνάνε το κατώφλι του υπουργείου Υγείας, αλλά από πράξεις … τίποτα!
Τη χτεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Υγείας σχολίασε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, επισημαίνοντας τα κυριότερα τρωτά σημεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που αν και είναι ήδη γνωστά και χρονίζοντα δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να επιλυθούν.
Ειδικότερα, μεταξύ αυτών που αναφέρει ο κ. Γιαννάκος ως απαραίτητα να υλοποιηθούν άμεσα, ώστε να αντιστραφεί το κύμα φυγής των υγειονομικών προς τον ιδιωτικό τομέα και κυρίως προς το εξωτερικό είναι τα κίνητρα στους υγειονομικούς να ενταχθούν στο ΕΣΥ, οι αυξήσεις μισθών, οι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, η μονιμοποίηση των συμβασιούχων, η ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).
Αναλυτικά, τα σχόλια που ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ έκανε με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αριστοτέλους:
«Είδαμε πολλούς Πρωθυπουργούς κατά καιρούς να περνάνε το κατώφλι του υπουργείου Υγείας (τα γραφεία της ΠΟΕΔΗΝ είναι απέναντι από το υπουργείο Υγείας) και παρά τις εξαγγελίες, την επόμενη ημέρα, να μην γίνεται απολύτως τίποτα…
Εάν θέλει ο κ. Μητσοτάκης το ΕΣΥ να ξεφύγει από τη μιζέρια, θα πρέπει να δώσει στον κ. Γεωργιάδη, έως το τέλος της κυβερνητικής τους θητείας, σταδιακά:
· επιπλέον δημόσιες δαπάνες υγείας 2% του ΑΕΠ,
· 20.000 επιπλέον υγειονομικούς,
· μονιμοποίηση των συμβασιούχων και
· κίνητρα για να ανακοπεί το κύμα μαζικής φυγής των υγειονομικών από το ΕΣΥ προς το εξωτερικό και τον ιδιωτικό τομέα.
Με τις σημερινές δημόσιες δαπάνες υγείας (5,5% του ΑΕΠ), οι πολίτες θα βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράζουν υπηρεσίες υγείας και θα λαμβάνονται μέτρα περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ και ΕΚΑΒ (απογευματινά χειρουργεία, κατάργηση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών ΕΣΥ, ιδιωτικοποίηση δευτερογενών διακομιδών κ.λ.π.)
Εάν δεν αυξηθούν τα νοσοκομειακά κρεβάτια από τις 3,5 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους, που έχουμε ανεπτυγμένα σήμερα, στις 5,3 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους, που είναι ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν συνεχίσουν πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας να λειτουργούν ως κέντρα διακομιδών, λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού, δεν πρόκειται να εξαλειφθούν τα ράντζα από τα νοσοκομεία ή να εξαλειφθεί το καμουφλάζ με τη νοσηλεία παθολογικών περιστατικών σε χειρουργικές κλινικές, με μεγάλο κίνδυνο διασποράς λοιμώξεων.
Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μειωθούν οι πολύωρες αναμονές στα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων, με τέτοια ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, λόγω ελλείψεων προσωπικού και την αποτυχία του θεσμού του προσωπικού γιατρού. Οι ιδιώτες γιατροί σαμποτάρουν τον θεσμό με μόνο 1.200 να έχουν δηλώσει συμμετοχή.
Δεν υπάρχει περίπτωση να στελεχωθούν τα νοσοκομεία με προσωπικό, όταν οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο, το ΑΣΕΠ καθυστερεί πέντε χρόνια να ολοκληρώσει τις προκηρύξεις και τελικά, όταν ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί να έχουμε την ανακύκλωση του ιδίου υπηρετούντος προσωπικού. Μόνιμοι για να αλλάξουν νοσοκομείο και συμβασιούχοι για να μονιμοποιηθούν συμμετέχουν στις προκηρύξεις, προσλαμβάνονται και είμαστε ‘μία η άλλη’.
Μονιμοποίηση, λοιπόν, απ’ ευθείας, όλων των συμβασιούχων.
Δεν υπάρχει περίπτωση να ανακοπεί το κύμα μαζικών αποχωρήσεων υγειονομικών από το ΕΣΥ με τους εξευτελιστικούς μισθούς που λαμβάνουμε, με την έλλειψη κινήτρων, την εργασιακή εξάντληση, την ανασφάλεια των συμβασιούχων.
Υπενθυμίζουμε στον πρωθυπουργό δύο προσωπικές του δεσμεύσεις, την περίοδο της COVID-19 οι οποίες Δεν Υλοποιήθηκαν:
· Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα των υγειονομικών, με το θετικό πόρισμα της επιτροπής που η ίδια η κυβέρνηση σύστησε να είναι κλεισμένο τρία χρόνια στα συρτάρια του υπουργείου Εργασίας.
· Τη Μονιμοποίηση των Συμβασιούχων, οι οποίοι κλήθηκαν να βάλουν πλάτη στην πανδημία με επιβράβευση τη μονιμοποίηση τους. Αντιθέτως, βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας, με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων. Μάλιστα, πολλοί ΣΟΧ στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης, απολύονται επειδή ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί για την είσοδο εργολάβων. Έρχονται εργολάβοι που στοιχίζουν διπλά στο δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα!», κατέληξε τονίζοντας ο κ. Γιαννάκος.