Μητσοτάκης: Τα μηνύματα που θα στείλει στους βουλευτές-Σήμερα στο υπουργείο Μετανάστευσης
Η ανάγκη επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου, καθώς κατά τον πρωθυπουργό αυτό ήταν το μήνυμα της κάλπης, οπότε και σήμερα θα βρεθεί στο υπουργείο Μετανάστευσης για να συναντηθεί με τη νέα πολιτική ηγεσία υπό τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, στη σκιά και του πρόσφατου ντοκιμαντέρ του BBC για τις ενέργειες του Λιμενικού που προκάλεσε την οργή της Αθήνας.
Από την άλλη, οι ευρωπαϊκές επαφές στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στο τέλος της εβδομάδας για την ανάδειξη των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, με τον κ. Μητσοτάκη να έχει ρολο διαπραγματευτή εκ μέρους του ΕΛΚ μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ.
Στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, όμως, δεσπόζει αυτή την Τετάρτη η συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ, στην οποία θα πάρουν τον λόγο και οι βουλευτές του κόμματος, στην πρώτη συνεδρίαση κομματικού οργάνου μετά το προβληματικό εκλογικό αποτέλεσμα για το κυβερνών κόμμα.
Κινητικότητα και εκτόνωση
Δεν είναι μυστικό ότι στις τάξεις των βουλευτών επικρατεί προβληματισμός, με τον πρωθυπουργό να επιχειρεί με τον ανασχηματισμό και κινήσεις εξωστρέφειας να δείξει ότι έχει πάρει το μήνυμα της κάλπης. Από την άλλη και το Μέγαρο Μαξίμου δεν παραγνωρίζει ότι πρέπει να γίνει συζήτηση με τους βουλευτές και να αντιμετωπιστούν προβληματισμοί που τύχουν υπάρχουν, προκειμένου η ένταση να μην…υφέρπει. Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, δεν συγκαλεί την Κ.Ο. για να κάνει ο ίδιος μια γενική εισήγηση, αλλά εν συνεχεία θα μείνει για να ακούσει τους “γαλάζιους” βουλευτές που σκοπεύουν να πάρουν τον λόγο.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν ότι, παρά το κλίμα αναταραχής, η συζήτηση που θα γίνει θα είναι παραγωγική. Προφανώς θα υπάρξουν γκρίνιες και προβληματισμοί, πολλοί εξ αυτών όμως δεν θεωρούνται αβάσιμοι. Άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει λάθη που έγιναν, ενώ και συνεργάτες του έχουν επιδοθεί αυτές τις μέρες σε συζητήσεις ως προς το γιατί το αποτέλεσμα ήταν κάτω από τον πήχη που έθεσε κεντρικά η ΝΔ. Εξ ου και αμέσως μετά τον ανασχηματισμό, ο κ. Μητσοτάκης έχει προτεραιοποιήσει το κυβερνητικό έργο που σχετίζεται με την καθημερινότητα των πολιτών.
Περισσότερα από 20 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας έχουν εκφράσει την πρόθεση να τοποθετηθούν στη συνεδρίαση για να εκφράσουν τις ενστάσεις τους για την πορεία του κόμματος ή της κυβέρνησης και τις διαφωνίες που έχουν με ασκούμενες πολιτικές. Υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι το κόμμα κινείται περισσότερο προς το κέντρο αφήνοντας πίσω του παραδοσιακούς δεξιούς ψηφοφόρους και απαιτείται να απευθυνθεί ξανά σε αυτούς.
«Δεν υπάρχει περίπτωση επί δικών μου ημερών η Νέα Δημοκρατία να γυρίσει σε πολιτικές περιχαράκωσης, ιδεολογικής περιχαράκωσης», είναι η απάντηση του κ. Μητσοτάκη σε αυτές τις αιτιάσεις, πιστεύοντας ότι η ΝΔ «πλήρωσε στο παρελθόν τέτοιες επιλογές, με ποσοστά πολύ χαμηλότερα». Άλλοι έχουν παράπονα ότι δεν ακούγονται από το «κεντρικό σύστημα εξουσίας» και ο ανασχηματισμός δεν τα μετρίασε αφού αρκετοί είτε νοιώθουν ότι δεν αξιοποιήθηκαν παρά την δουλειά που έκαναν προεκλογικά είτε έχασαν κάθε ελπίδα για μελλοντική αξιοποίηση
Ο κ. Μητσοτάκης πηγαίνει στην συνεδρίαση για να ακούσει τους βουλευτές του, όπως λένε συνεργάτες του, και να απαντήσει στα όσα θα ακουστούν, δίνοντας το μήνυμα ότι κόμμα και κυβέρνηση έχουν ως μόνο αντίπαλο τα προβλήματα των πολιτών και εκεί θα δοθεί η μεγάλη μάχη το επόμενο διάστημα.
H παρέμβαση Σαμαρά-Καραμανλή
Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν πέρασε, βεβαίως, απαρατήρητη η εκδήλωση με ομιλητές τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή την 1η Ιουλίου στο Πολεμικό Μουσείο. Οι τοποθετήσεις αμφότερων θα είναι πολιτικές και αιχμηρές, με αναφορές στα ευρωπαϊκά, αλλά και στα εθνικά τεκταινόμενα, ενώ είναι η πρώτη φορά που Σαμαράς και Καραμανλής μιλούν ταυτόχρονα στην ίδια εκδήλωση. Στο Μέγαρο Μαξίμου μέχρι πρότινος δεν είχε φτάσει πρόσκληση και συνεργάτες του πρωθυπουργού τηρούν γενικώς σιγή ιχθύος. Άλλοι, βεβαίως, σημειώνουν ότι η παρέμβαση γίνεται μετεκλογικά, όταν προεκλογικά δεν προέβησαν σε κάποια δήλωση στήριξης της ΝΔ. Από την άλλη, είναι δεδομένη η αποστασιοποίηση των δύο πρώην προέδρων από το Μέγαρο Μαξίμου, κάτι που φάνηκε και με την μάλλον διεκπεραιωτική παρουσία τους στο πρόσφατο συνέδριο της ΝΔ τον περασμένο Απρίλιο.