Visa express/Ρεπορτάζ libre: Τι συνέβη με τους Τούρκους επισκέπτες στη Ρόδο-Η εικόνα στα άλλα νησιά
Χάος προκλήθηκε στο λιμάνι της Ρόδου, όταν εκατοντάδες Τούρκοι τουρίστες έφτασαν στο νησί κάνοντας χρήση της visa express αλλά δεν κατάφεραν να κάνουν τις διακοπές τους. Το ερώτημα που τιθεται είναι αν υπήρξε κακή διαχείριση της στιγμής από την ελληνική πλευρά ή των πρακτορείων της Τουρκίας ενώ συνολική αδυναμία διαχείρισης και έλλειψη προετοιμασίας μπροστά στην κοσμοσυρροή από τουρίστες; Την εικόνα έφερε στο φως δημοσίευμα της εφημερίδας Ηurriyet.
«Εμείς είχαμε καταθέσει τα χαρτιά μας εδώ και αρκετό καιρό. Την τελευταία στιγμή οι ελληνικές Αρχές ανακοίνωσαν πως δεν θα μας δεχθούν μάλλον επειδή υπήρχαν πολλοί ταξιδιώτες προς το νησί. Αλλά πλέον πρόβλημα έχουν όλοι, καθώς εγκλωβίστηκαν εδώ και δεν βρίσκουν δωμάτια τώρα ούτε σε τουρκικό έδαφος. Οι διακοπές μας ξεκίνησαν με κακό τρόπο, ας ευχηθούμε πως θα λύσουν το πρόβλημα. Mας διώχνουν και μας λένε να επιστρέψουμε; Μας είπαν επειδή υπάρχει πλαφόν, ενώ ήρθαμε στην Ελλάδα επιβιβαζόμαστε στο πλοίο και μας επιστρέφουν στην Τουρκία», είπαν Τούρκοι τουρίστες.
Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της TÜRSAB, Ενγκλιν Τζεϊλάν, σχολίασε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στα ελληνικά νησιά εκτός από τη Ρόδο. Συνόψισε ωστόσο την αιτία του προβλήματος στη Ρόδο ως «έλλειψη προετοιμασίας». Όπως είπε στη Hurriyet, «το τελωνείο της Ρόδου πιάστηκε απροετοίμαστο για τον αριθμό τουριστών που φτάνουν στη Ρόδο. Εάν η ελληνική κυβέρνηση μας δώσει μακροχρόνιες βίζες, δεν θα έχουμε αυτό το πρόβλημα. Ο αριθμός των παραθεριστών αυξάνεται, αλλά η άλλη πλευρά δεν μπορεί να οργανώσει σωστά αυτή την κατάσταση. Τον τελευταίο καιρό, 20.000 Τούρκοι τουρίστες έφτασαν στα ελληνικά νησιά και ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάσει τις 50.000».
Τα τουρκικά πρακτορεία από πλευράς τους έριξαν την ευθύνη στην Ελληνική Αστυνομία, καθώς λόγω κοσμοσυρροής έκλεισαν τις πύλες και δεν άφησαν 473 τουρίστες να περάσουν. Οι Έλληνες Αρχές αργότερα δήλωσαν πως «ξεπεράσατε το όριο των ανθρώπων που μπορούμε να εξυπηρετήσουμε και δεν τους επέτρεψαν την είσοδο».
Ο ναυτιλιακός πράκτορας (Ρόδος), Μιχάλης Ροδίτης, εξηγεί στο libre τι ακριβώς συνέβη. «Δεν έχει οριστεί όριο επισκεπτών ημερησίως απλώς στη συγκεκριμένη περίπτωση προκλήθηκε όλη αυτή η αναταραχή γιατί δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες που έπρεπε. Το κρουαζιερόπλοιο επιβίβασε τον κόσμο από εκεί χωρίς να έχουν υποβάλλει 48 ώρες πριν το ταξίδι τον φάκελό του ο καθένας με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αυτό το σκάφος μπήκε τελευταία στιγμή τον Ιούνιο, ο πράκτορας εκεί δεν είχε ενημερωθεί για τη διαδικασία και οι επιβάτες ήρθαν χωρίς τους φακέλους και έπρεπε να περιμένουν εδώ να γίνει όλη η διαδικασία συμπλήρωσης. Εμείς είμαστε καθ’ όλα προετοιμασμένοι. Το θέμα είναι να τηρούνται οι διαδικασίες».
Από το νησί της Λέσβου στο libre μιλά ο πρόεδρος της Ένωσης τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος.
«Στη Μυτιλήνη δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Έχουμε οργανωθεί από τις αρχές του χρόνου γιατί είχαμε ενδείξεις ότι ο όγκος των επισκεπτών θα είναι πολύς κι έχουμε κάνει καλή συνεννόηση και με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται απέναντι, στο Αϊβαλί. Έχουμε κάνει διαρρυθμίσεις στο τελωνείο, έχουμε μία μεγάλη δύναμη από αστυνομικούς –μας έστειλαν κι από άλλα σημεία της Ελλάδας, περίπου 24 αν θυμάμαι καλά-, ώστε να μην υπάρχει αναμονή στους ελέγχους, στις θεωρήσεις της visa. Το θέμα είναι να εξυπηρετείται γρήγορα ο κόσμος και όλοι μέχρι τις 15.00 το μεσημέρι να έχουν ξεμπερδέψει, να έχουν βγει από το τελωνείο, να πάνε να κάνουν τις διακοπές τους, μην περιμένουν 5 και 6 ώρες για έναν έλεγχο».
Όσο για τον όγκο των τουριστών, ο κ. Χατζηκυριάκος επισημαίνει: «Καθημερινά μπορεί να έρθουν και 300 τουρίστες, αλλά έχουμε κάνει καλή συνεννόηση με τα πρακτορεία στην Τουρκία ως προς το πόσους να στέλνουν. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο, συγκεκριμένος αριθμός, αλλά εκείνοι βλέποντας την κίνηση, λένε στους πολίτες αν μια μέρα υπάρχουν πολλές κρατήσεις ότι θα ήταν καλό να πάνε την επόμενη. Η είσοδος των τουριστών δηλαδή είναι θέμα καλής συνεννόησης και του κόσμου και των εκεί πρακτορείων. Εμείς κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε».
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, αυτές τις μέρες που έχουν το Μπαϊράμ έχουν περάσει στη χώρα περίπου 12.000 Τούρκοι.
Τι είναι η visa express
H «visa express» δίνει στους τούρκους πολίτες δυνατότητα παραμονής επτά ημερών στα νησιά, ενώ έχει ισχύ ενός έτους και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, δίνοντας τη δυνατότητα στους κατόχους της να επιστρέφουν όσες φορές το επιθυμούν. H visa express για τούρκους πολίτες άρχισε να λειτουργεί πιλοτικά στις 30 Μαρτίου στα νησιά Χίο, Κω, Λέσβο, Ρόδο και Σάμο, και στις 30 Απριλίου το μέτρο επεκτάθηκε και σε Κάλυμνο, Καστελόριζο, Λέρο, Λήμνο και Σύμη.
Υπενθυμίζεται πως ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή στις 11 Μαρτίου, είχε χαρακτηρίσει το εγχείρημα ως «μια σύνθετη άσκηση διότι απαιτεί τη συνέργεια πολλών υπουργείων. Του υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής που έχει ευθύνη των πλόων. Του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που έχει την ευθύνη των θεωρήσεων και την προστασίας των συνόρων και του πολίτη. Του υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο έχει την επιμέλεια των δήμων και άρα και των δημοτικών λιμενικών ταμείων, και βεβαίως όλων των δήμων των δέκα νησιών στα οποία θα έχουμε αυτή την επιτόπια θεώρηση εισόδου».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει ότι πρόκειται για ένα μέτρο που χρειάστηκε πάρα πολύ δουλειά «ώστε να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις υψηλές απαιτήσεις του Σένγκεν, να μπορούμε να χορηγούμε βίζα εντός λίγων λεπτών. Είναι η μόνη περίπτωση στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή που τρέχει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα».