Καθημερινότητα και ακρίβεια στο προσκήνιο- Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ανάπτυξης- Εξελίξεις με τον ΑΣΕΠ
H μάχη κατά της ακρίβειας αποτελεί τη βασική κυβερνητική προτεραιότητα, καθώς οι πολίτες αναμένουν περισσότερα σ’ αυτό τον τομέα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες την πρώτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, με αντικείμενο το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού. Σήμερα θα επισκεφθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ έχει ανοίξει η συζήτηση για πρόσθετες κινήσεις που μπορεί να γίνουν στο πεδίο των τιμών.
Στο Μαξίμου εκτιμούν πως λύση στο πρόβλημα των τιμών μπορεί να είναι η υλοποίηση μόνιμων μέτρων στήριξης των πολιτών. Άλλωστε μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ μέχρι το τέλος του 2027. Στο τραπέζι είναι και πρόσθετα μέτρα στήριξης των συνταξιούχων όπως για παράδειγμα το ψαλίδισμα της Εισφοράς Αλληλεγγύης (κάτι βέβαια που εξαρτάται από τα δημοσιονομικά δεδομένα).
- Το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ παραμένει εκτός τραπεζιού με το επιχείρημα πως ένα τέτοιο μέτρο δεν το αντέχει η ελληνική οικονομία. Ωστόσο στο θέμα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες επιμέρους διορθώσεις, χωρίς να αλλάζει ο κεντρικός πυρήνας της πολιτικής
Μία από τις κυριότερες μάχες που θα δοθεί είναι στο στεγαστικό πεδίο καθώς η πορεία των ενοικίων συνεχίζει να είναι ανηφορική. Από το κυβερνών κόμμα θέλουν να βάλουν σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» που θα αφορά ζευγάρια μέχρι 50 ετών, εξετάζουν βελτίωση του πλαισίου στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» και συζητούν πρόσθετες παρεμβάσεις στο Airbnb σε περιοχές που υπάρχει πρόβλημα με την στέγη.
Παράλληλα βέβαια στόχος είναι να ξεδιπλωθεί ένα ευρύτερο πλέγμα παρεμβάσεων, ενώ έμφαση δίνεται στην αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας. «Αποτελεί προτεραιότητά μας η θεσμική ενίσχυση και περαιτέρω θωράκιση της ανεξάρτητης Επιτροπής Ανταγωνισμού» σημείωσε πρόσφατα ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Όπως επεσήμανε «πιστεύουμε στον ανεξάρτητο πόλο ελέγχου των αγορών, που είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η ανεξάρτητη Επιτροπή για την αγορά ενέργειας, για τις τηλεπικοινωνίες».
Τέλος από την κυβέρνηση εστιάζουν και στην ευρωπαϊκή συζήτηση που θα γίνει, αφού βέβαια πρώτα κλειδώσουν τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις θέσεις κλειδιά. Πριν από τις ευρωκάλπες ο πρωθυπουργός είχε στείλει επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την διαφοροποιημένη τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν οι πολυεθνικές. Στο κυβερνών κόμμα γνωρίζουν πως είναι ένα θέμα που δεν θα λυθεί εν μία νυχτί, ωστόσο επισημαίνεται πως είναι ένα θέμα που δεν είναι ελληνικό και επομένως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
- Εν τω μεταξύ τρόπους να επιταχυνθούν οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ αναζητεί η νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, διαβεβαιώνοντας όμως ότι δεν θα θιγεί ένα από τα σημαντικότερα κεκτημένα της Μεταπολίτευσης για τη διαφάνεια των προσλήψεων στο δημόσιο.
Τις προτάσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών για τις νέες αιτήσεις που εξετάζονται στο ΑΣΕΠ παρουσίασαν ειδικότερα χθες στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος και η υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογιάννη σε σύσκεψη στο Μαξίμου.
Η νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών δεν εξετάζει σενάρια για δημιουργία ενός “μίνι- ΑΣΕΠ”, δηλαδή το ενδεχόμενο να ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία μέρος της διαδικασίας με βάση το μοντέλο που έχει ήδη εφαρμοστεί στον ΕΦΚΑ. Ούτε όμως και να ανατεθεί σε ένα επικουρικό οργανισμό ο ρόλος που έχει σήμερα στην επιλογή διοικήσεων στο δημόσιο τομέα, κάτι άλλωστε που θεσμοθετήθηκε ως μνημονιακή απαίτηση των εταίρων.
- Κατά τη σύσκεψη στο Μαξίμου συζητήθηκε η ψηφιοποίηση των διαδικασιών που ακολουθούνται σήμερα, με σκοπό τον ταχύτερο έλεγχο των αιτήσεων μέσω της άντλησης δεδομένων από υπηρεσίες όπως το Ptyxia.gov.gr και το Taxisnet. Με τον τρόπο αυτόν, τα πιστοποιημένα προσόντα των υποψηφίων θα επικαιροποιούνται άμεσα, περιορίζοντας έτσι τους ελέγχους που γίνονται από το ΑΣΕΠ και συμβάλλοντας στη μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων.
Με άλλα λόγια, θα αξιοποιηθούν επιτέλους οι δυνατότητες του μητρώου ΑΣΕΠ, που έχει αναπτύξει το Συμβούλιο εδώ και μία δεκαετία, αλλά δεν είχε τεθεί ποτέ σε εφαρμογή. Το ζήτημα είναι πως μέχρι στιγμής η υποβολή των αναγκαίων δικαιολογητικών και ο έλεγχος γίνονται αναλογικά.
Πλέον ο αιτών θα παίρνει πχ βεβαίωση πτυχίου ή ετών ασφάλισης από το gov.gr και θα τα ανεβάζει ψηφιακά με την αίτηση του. Και αφού τα στοιχεία θα έχουν τη “σφραγίδα” του gov.gr, δεν θα χάνεται χρόνος στον ελεγχο των αιτήσεων. Σημειωτέον ότι σήμερα ένας υπάλληλος του ΑΣΕΠ κατά μέσο όρο ελέγχει 10 με 12 αιτήσεις ημερησίως.
- Επιπλέον, συζητήθηκε η ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας του ΑΣΕΠ με κρατικούς φορείς που εμπλέκονται στις διαδικασίες πρόσληψης στον δημόσιο τομέα, ώστε να αντιμετωπιστούν περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια που σήμερα καθυστερούν την πλήρωση θέσεων και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το κύρος του ΑΣΕΠ.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα μειωθεί ο χρόνος από τους οριστικούς πίνακες μέχρι την ανάληψη καθηκόντων των προσληφθέντων, με επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Μέχρι σήμερα, επειδή έχουν “ξεμείνει” παλιότερες προβλέψεις, ελέγχει το ΑΣΕΠ και μετά ελέγχει ξανά ο φορέας τις αιτήσεις. Αυτό θα αλλάξει, δεδομένου άλλωστε ότι θα υπάρχει όπως αναφέρθηκε η δικλείδα ασφαλείας του gov.gr.
Από εκεί και πέρα βέβαια, απαιτείται και τα υπουργεία και οι φορείς να μην κάνουν πιο δύσκολη τη ζωή του ΑΣΕΠ όταν πχ βάζουν πρόσθετα προσόντα στις προκηρύξεις.