Ρεπορτάζ libre/Πόσους ανέργους θα επηρεάσουν οι αλλαγές από το Φθινόπωρο και τι σημαίνει πρακτικά
Στην τελική ευθεία οι μεγάλες αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας, οι οποίες αναμένεται να εφαρμοστούν σε πιλοτικό επίπεδο από το φθινόπωρο του 2024. Ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος εξηγεί στο libre τι αλλαγές θα υπάρξουν, κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για «επίθεση στα επιδόματα των νέων που έχουν μικρό μισθό και μικρή προϋπηρεσία». Όπως ανέφερε και η τελευταία έκθεση Πισσαρίδη, θα υπάρξει ολικό «lifting» στο βασικό επίδομα ανεργίας, με στόχο το επίδομα να μην είναι οριζόντιο για όλους όπως είναι τώρα, αλλά να υπάρχει ένα μεγαλύτερο αρχικό ποσό το οποίο όσο περνούν οι μήνες, θα μειώνεται, ώστε να δίνεται κίνητρο στον άνεργο να βρει επαγγελματική αποκατάσταση.
Ωστόσο, το επίδομα δεν θα είναι ίδιο για όλους. Ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος εξηγεί στο libre:
«Θα ληφθεί υπόψη ο χρόνος της προϋπηρεσίας πριν την απόλυση και το ύψος του μισθού και ανάλογα με αυτά, θα δίνεται στον άνεργο ένα παραπάνω επίδομα από το ισχύον. Το γκρίζο σημείο της προωθούμενης ρύθμισης –που συμπεριλαμβάνει στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ– είναι ότι θα μειώνεται κάτω του κανονικού επιδόματος το ποσό για νέους/εες που είναι στη μερική απασχόληση και για όσους πριν απολυθούν είχαν μικρό μισθό. Δηλαδή, χαμένοι θα είναι οι νέοι, που θα παίρνουν μικρότερο επίδομα». Και σχολιάζει πως πρόκειται για «επίθεση στα επιδόματα των νέων που έχουν μικρό μισθό και μικρή προϋπηρεσία».
«Με τις δίκες μας μελέτες» συμπληρώνει «μιλάμε για 700.000 με 800.000 ανέργους. Αλλά να προσθέσουμε κι αυτούς με πλήρη απασχόληση που έχουν μικρή προϋπηρεσία. Άρα συνολικά μιλάμε σίγουρα για τους μίσους ανέργους που θα πληγούν από τη ρύθμιση».
Σε ερώτηση για το αν αυτό το σχέδιο ακολουθεί κάποιο ευρωπαϊκό μοντέλο, ο κ. Μητρόπουλος υπογραμμίζει πως πρόκειται για «αρνητική πρωτοτυπία δική μας, είναι μέτρο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, στέλεχος του οποίου είναι η Δόμνα Μιχαηλίδου, που έχει μία αρνητική προσέγγιση στα επίδομα ανεργίας. Φαίνεται ότι θέλουν να καταργήσουν 2-3 επιδόματα ακόμα που δίνονται στους μακροχρόνια άνεργους, θέλουν να περιορίσουν τους πόρους που προορίζονται για τα επιδόματα».
Μεγάλες αλλαγές έρχονται και στο εποχικό επίδομα ανεργίας, το οποίο εισπράττουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό το χειμώνα και μετά την λήξη της σεζόν. Σύμφωνα με το imerisia.gr σε… ανύποπτο χρόνο αρκετά πριν τις Ευρωεκλογές είχαν γίνει επικοινωνίες σε υψηλό επίπεδο για ένα σχέδιο (που το θέλει βέβαια η πλευρά των εργαζομένων) που προβλέπει επέκταση του εποχικού επιδόματος σε 5 μήνες από 3 μήνες σήμερα.
Εκεί είχε πέσει στο τραπέζι και η πρόταση για επιμερισμό του επιπλέον κόστους ανάμεσα στο κράτος (ΔΥΠΑ) και τους εργοδότες, ώστε να επωμιστεί η κάθε πλευρά το κόστος για ένα επιπλέον μήνα επιδότησης των εργαζομένων. Για παράδειγμα, το κράτος να πληρώσει τον 4ο μήνα και οι εργοδότες τον 5ο μήνα (με την απόλυση).
Ωστόσο το σχέδιο αυτό δεν έχει προχωρήσει.
Σήμερα η επιδότηση στην κατηγορία των εποχικών διαρκεί 80 ημέρες δηλαδή για 3 μήνες. Το ποσό του επιδόματος είναι ίδιο με την τακτική επιδότηση ανεργίας, δηλαδή σήμερα 510 ευρώ το μήνα.
Ο Αλέξης Μητρόπουλος σχολιάζει γι’ αυτό: «Φαίνεται πως θέλουν να περιορίσουν ή καταργήσουν το εποχικό επίδομα, το οποίο είναι για 3 μήνες, ενώ εμείς πιέζαμε να δίνεται για τουλάχιστον 5 μήνες σε εστίαση και τουρισμό… Τώρα ‘’ανακάλυψαν’’ ότι υπάρχουν ελλείψεις στις θέσεις εργασίας και οι νέοι δήθεν δεν πάνε στις δουλειές για να ωφελούνται από τα επιδόματα. Και κάποια αρρωστημένη αντίληψη είπε να το καταργήσουμε… Δε θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει ένα τέτοιο μετρό».