Στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Γάζα ο Γεραπετρίτης
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Διεθνή Διάσκεψη που θα διεξαχθεί στις όχθες της Νεκράς Θάλασσας στην Ιορδανία, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που εντείνεται στη Λωρίδα της Γάζας. Η Διάσκεψη, στην οποία ήταν αρχικά προγραμματισμένο να συμμετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διοργανώνεται από τον βασιλιά της χώρας Αμπντάλα, τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουέτερες.
Στόχος της Διάσκεψης είναι να υπάρξει μια συλλογική αντιμετώπιση του δράματος που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας, ιδιαιτέρως μετά την κατάληψη του αποκαλούμενου «διαδρόμου της Φιλαδέλφειας», στο μήκος των συνόρων της Αιγύπτου με τα παλαιστινιακά εδάφη, από τις ισραηλινές δυνάμεις, οι οποίες ελέγχουν πλέον και το πέρασμα της Ράφα, γεγονός που έχει οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας από το νότο. Θα εξεταστεί δε το ενδεχόμενο της ενοποίησης των ανθρωπιστικών πρωτοβουλιών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Στις συζητήσεις επίσης θα αναδειχθούν οι επιχειρησιακές και υλικοτεχνικές ανάγκες, αλλά και οι προοπτικές ανάκαμψης της περιοχής της Γάζας.
Από την ελληνική πρωτεύουσα επισημαίνουν ότι η πρόσκληση στη Διάσκεψη της Ιορδανίας καταδεικνύει την αναγνώριση της χώρας ως συνομιλητή όλων των πλευρών που εμπλέκονται στη Μέση Ανατολή, με την Αθήνα να έχει επισημάνει επανειλημμένως την ανάγκη προστασίας του άμαχου πληθυσμού, καθώς και τη διασφάλιση απρόσκοπτης ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας στο θύλακα της Γάζας.
Στη Νεκρά Θάλασσα θα βρεθεί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος πραγματοποιεί το όγδοο μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ- Χαμάς ταξίδι του στην ευρύτερη περιοχή, αυτή τη φορά στο πλαίσιο της εντατικής προσπάθειας να γίνει αποδεκτή η πρόταση εκεχειρίας της Ουάσιγκτον. Μεταξύ των ηγετών που αναμένεται να καθίσουν στο τραπέζι της Συνόδου είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ. Το Ισραήλ δεν έχει προσκληθεί στην Ιορδανία.
Η παρουσία του Μπλίνκεν στην Ιορδανία, παραλλήλως με τους ηγέτες Ιορδανίας και Αιγύπτου, υποδεικνύει ότι στο περιθώριο της Διάσκεψης θα υπάρξουν επιπλέον επαφές προκειμένου να επισπευσθούν οι διαπραγματεύσεις, πάντα στη βάση της αμερικανικής πρότασης εκεχειρίας. Άλλωστε, Ιορδανία και Αίγυπτος, ως συνορεύουσες με τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, δραστηριοποιούνται εδώ και μήνες για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης, ανησυχώντας τόσο για μια πιθανή επέκταση του πολέμου, όσο κυρίως για ένα μαζικό κύμα μετανάστευσης Παλαιστινίων προς τα εδάφη τους. Οι αλλεπάλληλοι εκτοπισμοί των τελευταίων εβδομάδων από τη Ράφα εντείνουν τους προβληματισμούς ειδικά στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.