Το διπλό πολιτικό φλερτ της Μελόνι/ Μεγάλη ακροδεξιά με τη Λεπέν ή συνεργασία με το ΕΛΚ;
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Giorgia Meloni, φλερτάρεται έντονα το τελευταίο διάστημα από την προέδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκ νέου υποψήφια για το αξίωμα Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν αλλά και την ακροδεξιά Μαρίν Λαπέν, που έχει την μεγαλύτερη επιρροή στα ακραία κόμματα της Ευρώπης και προηγείται δημοσκοπικά με μεγάλη διαφορά για τις Γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2027. Μέχρις ώρας δεν αποκαλύπτει τις προθέσεις της. Ζητούμενο, φυσικά, το σε ποιά πολιτική ομάδα θα ενταχθούν οι ευρωβουλευτές που θα εκλέξει το κόμμα της: Στο ECR ή στο ΕΛΚ;
Δεν είναι, ωστόσο, μόνο θέμα αριθμών και συσχετισμών. Η Μελόνι εκτιμάται ότι μπορεί να προσφέρει ένα σκληρά δεξιό προγεφύρωμα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ως ανάχωμα στην μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς στην ΕΕ, και επιρροή στους νέους συσχετισμούς που θα προκύψουν στο ευρωκοινοβούλιο.
Μέρες πριν από τις ευρωεκλογές , η ηγέτης της Γαλλίδας ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν υπέβαλε άλλη μια πρόταση στη Μελόνι να σχηματίσει μια δεξιά υπερομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν συμμετέχει επί του παρόντος με την ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) των ακροδεξιών κομμάτων, ενώ το κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας του Μελόνι συμμετέχει στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR).
Γιατί η Λεπέν θέλει μαζί της την Μελόνι
Όπως αναφέρει το POLITICO, ορισμένοι αναλυτές αναφέρουν ότι αυτή η δήλωση της Λεπέν αποτελεί στάση αναμονής ενόψει εκλογών αλλά και απειλή για το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Μια ενοποιημένη δεξιά και ακροδεξιά πολιτική δύναμη είναι ένα καθόλου ιδανικό σενάριο για το ΕΛΚ και τους πιθανούς σοσιαλιστές και φιλελεύθερους εταίρους του στο συνασπισμό, που επί του παρόντος ελέγχουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αλλά η φον ντερ Λάιεν μπορεί να χρειαστεί τη Μελόνι και το ECR, ανάλογα με το πώς θα τα καταφέρουν τα κόμματα στις επικείμενες εκλογές, και την κράτησε στο πλευρό τους τελευταίους μήνες.
Η ενότητα της σκληρής δεξιάς θα μπορούσε να παράσχει στις δεξιές και ακροδεξιές ομάδες μόχλευση σε δύο μεγάλα μέτωπα. Πρώτον, θα μπορούσε να θέσει το πιθανό σούπερ γκρουπ να εμποδίσει μια δεύτερη εντολή για τη φον ντερ Λάιεν. Δεύτερον, θα μπορούσε να τους επιτρέψει να κατευθύνουν την κατεύθυνση της κρίσιμης πολιτικής της ΕΕ από τη μετανάστευση στο κλίμα και να τη μετατοπίσουν προς τα δεξιά.
«Μεταξύ της φιλικής και αυθεντικής στοργής από τη Λεπέν και εκείνης του προέδρου της Κομισιόν που μοιράζει δισεκατομμύρια ευρώ, τι θα επιλέξει αραγε η Ιταλίδα πρωθυπουργός; Εάν η φον ντερ Λάιεν ή ο διάδοχός της ανοίγουν την πόρτα σε μια καλή σχέση με τη Μελόνι, που θα ποντάρει; Αν η Μελόνι έχει την επιλογή, θα επιλέξει τον πιο χρήσιμο δρόμο για την Ιταλία. Τώρα, η Λεπέν προσφέρει ένα εφεδρικό σχέδιο».
Αρκετοί στις Βρυξέλλες θυμούνται πως η πρώτη επαφή της Μελόνι με την γραφειοκρατία των Βρυξελλών αλλά και αρκετούς ευρωπαίους ηγέτες έγινε με τις συστάσεις ή και την εγγύηση του Μάριο Ντράγκι. Ο τελευταίος διατηρεί μεγάλη επιρροή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις κυβερνήσεις και ο τρόπος που εισήγαγε την Ιταλίδα πρωθυπουργό στο ευρωπαϊκό διευθυντήριο την διευκόλυνε πολύ για να ξεπεράσει το βεβαρημένο ακροδεξιό παρελθόν της. Είναι βέβαιο πως και τώρα οι συμβουλές του Ντράγκι θα παίξουν τον ρόλο τους.
Η Μελόνι, προς το παρόν, έχει κρατήσει τα χαρτιά της κρυφά
Για μήνες, η φον ντερ Λάιεν και το ΕΛΚ δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνασπισμού με το ECR του Μελόνι. Οι δυο τους έχουν έρθει πιο κοντά, σηματοδοτώντας μια πιθανή ευκαιρία για συνεργασία σε ένα νέο Κοινοβούλιο, καθώς η φον ντερ Λάιεν κλίνει προς τις απόψεις του δεξιού ηγέτη για τη μετανάστευση, ενώ η Μελόνι έφερε στο τραπέζι τον σύμμαχό της, τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, για να συμφωνήσουν για την ΕΕ. βοήθεια προς την Ουκρανία.
Ίσως, λένε, κάποιοι η Μελόνι να μην έχει να επιλέξει μεταξύ ΕΛΚ και μιας σούπερ ακροδεξιάς ομάδας, αλλά ενδεχομένως να είναι εκείνη που θα λειτουργήσει ως γέφυρα για την συνεργασία των συντηρητικών και της “ήπιας” ακροδεξιάς, εάν το επιβάλλουν οι συσχετισμοί μετά τις ευρωεκλογές.