Metron Analysis: Στο 31% η ΝΔ, άνοδος για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ- Ακρίβεια το σημαντικότερο πρόβλημα
Τις τάσεις που διαμορφώνονται λίγες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου αποτυπώνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον τηλεοπτικό σταθμό του MEGA. «Ποια είναι τα κρίσιμα ζητήματα της εκλογικής αναμέτρησης της 9ης Ιουνίου; Ποιο κόμμα είναι το επικρατέστερο στην πρόθεση και την εκτίμηση ψήφου; Πώς διαμορφώνονται τα ποσοστά των κομμάτων; Ποια εξασφαλίζουν το όριο του 3% για την είσοδό τους στην Ευρωβουλή;» είναι μερικά από τα ερωτήματα που κλήθηκαν να απαντήσουν οι πολίτες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση.
Με τον χρόνο να μετρά πλέον αντίστροφα για τις ευρωεκλογές, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον ως προς τα βασικότερα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα της επικαιρότητας.
Η ακρίβεια «κρατάει» την πρωτιά
Στην ερώτηση «Ποιο νομίζετε ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας;» την πρωτιά εξακολουθεί να έχει η ακρίβεια και για τον μήνα Μάιο με 40% έναντι του 33% που είχε τον Απρίλιο του 2024. Ακολουθεί η οικονομία με 25% έναντι 27% τον προηγούμενο μήνα. Στο 5% βρίσκονται η ανεργία και η κρίση θεσμών, ενώ η εξωτερική πολιτική μαζεύει το 3% των απαντήσεων.
Στην ερώτηση «Ποια είναι η εντύπωσή σας για το έργο της Κυβέρνησης συνολικά, θετική ή αρνητική; Και ποια για την Αξ. Αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ» η κυβέρνηση μαζεύει το 30% των θετικών ψήφων έναντι 14% την αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ στην αρνητική εντύπωση ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 77% και η ΝΔ στο 63%. Σε βάθος χρόνου, ωστόσο, φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει σταδιακά μερικούς πόντους εμπιστοσύνης.
Στο «καυτό» ζήτημα της περιόδου, αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ευρωεκλογών, οι πολίτες δείχνουν να έχουν διφορούμενες απόψεις.
Στην ερώτηση «Ποια είναι η γνώμη σας για την Ευρωπαϊκή Ένωση; Θετική ή αρνητική;» το 49% απαντά «θετική» και το 43% «αρνητική», ενώ το 6% έχει ουδέτερη άποψη. Στην ερώτηση «Τι πιστεύετε για το μέλλον της Ε.Ε; Στα επόμενα χρόνια θα ενισχυθεί, θα μείνει όπως είναι ή θα αποδυναμωθεί;» το 43% πιστεύει πως θα αποδυναμωθεί, το 32% θα παραμείνει όπως είναι και μόλις το 22% θεωρεί πως θα ενισχυθεί.
Το μήνυμα των Ευρωεκλογών
Οι πλειονότητα των ψηφοφόρων θέλει να στείλει ένα μήνυμα αποδοκιμασίας προς την Ευρώπη μέσω των ευρωεκλογών. Στην ερώτηση «Σε ότι αφορά στο εσωτερικό της χώρας, τι μήνυμα θα θέλατε να στείλει το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών;» το 58% θέλει να στείλει μήνυμα αποδοκιμασίας προς την κυβέρνηση, ενώ το 34% θέλει να στηρίξει την κυβέρνηση. Αντιθέτως, στην ερώτηση «Και σε ότι αφορά στην Ευρώπη, τι μήνυμα θα θέλατε να στείλει το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών;» το 56% θέλει να στείλει μήνυμα στήριξης προς την ΕΕ, ενώ το 40% θέλει να στείλει μήνυμα αποδοκιμασίας.
Οι δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών
Στη δημοσκόπηση, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών. Πρώτος στις θετικές γνώμες παραμένει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με 40%, ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 37% και η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 36%. Επόμενος είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος με 32%, ο Νίκος Ανδρουλάκης βρίσκεται στο 31% και ο Στέφανος Κασσελάκης στο 27%.
Στις αρνητικές γνώμες η πρωτιά ανήκει στον Κυριάκο Βελόπουλο με 73%, ενώ ακολουθεί με μικρή διαφορά (72%) ο Γιάνης Βαρουφάκης. Στο 70% βρίσκεται ο Στέφανος Κασσελάκης και στο 63% ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης
Στην ερώτηση «Μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ποια/ος νομίζετε ότι είναι καταλληλότερη/ος για πρωθυπουργός
της χώρας;» ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαθέτει τεράστιο προβάδισμα έναντι των υπολοίπων, καθώς συγκεντρώνει το 36%. Μοναδικός του αντίπαλος είναι ο… κανένας με 35%. Ο Στέφανος Κασσελάκης μαζεύει μόλις 7%, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Κυριάκος Βελόπουλος από 4%, ενώ στο 3% βρίσκεται ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Πρόθεση και εκτίμηση ψήφου
Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία, με 26,8%, επικρατεί ευρέως έναντι του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συγκεντρώνει 12,9%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 10,5%, το ΚΚΕ με 6,4%, η Ελληνική Λύση με 6%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,4% και η Νίκη με 3,1%.
Στην εκτίμηση ψήφου, η διαφορά είναι διπλάσια για τη ΝΔ, που συγκεντρώνει 31%, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 15,7%. Το ΠΑΣΟΚ είναι στο 12,9%, το ΚΚΕ στο 7,9%, η Ελληνική Λύση στο 7,3%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 4,2%, η Νίκη στο 3,8%, ενώ το όριο του 3% «πιάνουν» το ΜέΡΑ25 (3,3%) και η Νέα Αριστερά (3%).
Πώς διαμορφώνεται ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων
Περνώντας τώρα στο πώς διαμορφώνεται ο πολιτικός και κομματικός συσχετισμός ενόψει των ευρωεκλογών, το πρώτο στοιχείο αφορά τα όρια της εκλογικής επιρροής, όπου μεγάλες αυξομειώσεις ως προς αυτά δεν υπάρχουν για τα τρία μεγάλα κόμματα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όμως ο βαθμός ενδιαφέροντος για τις ευρωεκλογές που είναι παράμετρος που αφορά και τη συμμετοχή. Εδώ βλέπουμε μια υποχώρηση του ενδιαφέροντος από το 72% στις προηγούμενες ευρωεκλογές στο 77%, ενώ αποτυπώνεται και πάλι ότι το ενδιαφέρον αυξάνεται όσο ανεβαίνουμε στην ηλικιακή κλίμακα αποτυπώνοντας ότι η κρίση εμπιστοσύνης στην πολιτική αφορά περισσότερο τις νεότερες γενιές.
Μειωμένη πρόθεση συμμετοχής
Το αποτέλεσμα είναι να αποτυπώνεται σημαντικά μειωμένη βεβαιότητα ως προς τη συμμετοχή σε σχέση με το 2019 (όπου βεβαίως οι εκλογές συνέπεσαν με τις αυτοδιοικητικές και όπου ουσιαστικά η χώρα είχε μπει στην τροχιά ενδεχόμενων βουλευτικών εκλογών μέσα στους επόμενους μήνες αφού σύντομα θα συμπληρωνόταν η τετραετία της δεύτερης κυβέρνησης Τσίπρα). Έτσι, η απάντηση «θα ψηφίσω σίγουρα» υποχωρεί από το 81% τον Μάιο του 2019 στο 68%. Και πάλι η μικρότερη βεβαιότητα βρίσκεται στις νεότερες ηλικίες. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να δούμε μειωμένη συμμετοχή στις εκλογές.
Αντίστοιχα ενδιαφέρον έχει ότι ένα σημαντικό μέρος του εκλογικού σώματα παραμένει σχετικά αβέβαιο για το ποιο κόμμα θα ψηφίσει αφού οι απαντήσεις απόλυτα και μάλλον βέβαιος φτάνουν μέχρι το 72%. Και εδώ έχει ενδιαφέρον ότι η απάντηση «απόλυτα βέβαιος», αφορά πολύ περισσότερο τις μεγάλες ηλικίες, όπου και οι ταυτότητες είναι παγιωμένες, παρά τη νεολαία.
Όμως, ως προς το προς το τι θα φέρουν οι ευρωεκλογές, οι ερωτώμενοι δεν εκτιμούν ότι θα διαταραχθεί η πολιτική σταθερότητα, γι’ αυτό και η μεγάλη πλειοψηφία απαντά ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα πολιτικής σταθερότητας.