Παρασκήνιο/ Οι “μεσαιοχωρίτες” του Καραμανλή στην ομάδα Κασσελάκη- Τι σημαίνει η συνεργασία με Σπηλιωτόπουλο και Λούλη- Η σχέση τους με τον Αλέξη Τσίπρα
Την περίοδο πριν τη νίκη της Ν.Δ και του Κώστα Καραμανλή στις εθνικές εκλογές του 2004 Άρης Σπηλιωτόπουλος και Γιάννης Λούλης θρυλείται ότι έριζαν για την περίφημη στρατηγική του “μεσαίου χώρου”. Λέγεται ότι επρόκειτο για πολιτικό και επικοινωνιακό εύρημα του συνεργαζόμενου με τον τότε πρόεδρο της Ν.Δ επικοινωνιολόγου Γιάννη Λούλη, άλλοι, ωστόσο, θεωρούσαν πως ήταν ο στενός συνεργάτης και υπεύθυνος για την επικοινωνία Άρης Σπηλιωτόπουλος.
Επιστημονικά, ωστόσο, όπως προκύπτει και από διάφορα συγγράματα , ο όρος έχει καταχωρηθεί στον Γιάννη Λούλη (την εφαρμοσμένη πολιτική εκδοχή του οποίου ανέλαβε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος), και αφορά την στρατηγική που ακολούθησε ο Κώστας Καραμανλής αμέσως μετά την ανάληψη της ηγεσίας της Ν.Δ, το 1997, και εκτείνεται χρονικά μέχρι και την δεύτερη εκλογική νίκη του, το 2007. Η στρατηγική αυτή πολύ αργότερα είχε θεωρηθεί υπαίτια για τη συρρίκνωση της Ν.Δ από εκφραστές της δεξιάς πτέρυγας, όπως ο Άδωνης Γεωργιάδης, που είχαν εισηγηθεί και υλοποιήσει το άνοιγμα στον δεξιό χώρο, με πρώτο διδάξαντα επ΄ αυτού τον Αντώνη Σαμαρά.
Η συμμετοχή, πλέον, των Γιάννη Λούλη και Άρη Σπηλιωτόπουλου στο επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη προειδεάζει “εξ’ ορισμού” για την εφαρμογή μιας παρόμοιας στρατηγικής, προφανώς προσαρμοσμένης στις σημερινές πολιτικές συνθήκες. Επ’ ουδενί, πάντως, εάν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε μία στροφή προς τα αριστερά δεν θα έπρεπε να φέρει δίπλα του δύο τέτοιους συμβούλους.
Όμως δεν πρέπει να τον αδικεί κανείς, δεδομένου ότι με τον Γιάννη Λούλη είχε τακτικές επαφές και ο Αλέξης Τσίπρας, την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο σύμβουλος επικοινωνίας (που απέχει εδώ και χρόνια από τα πολιτικά πράγματα και μετά την περίοδο Καραμανλή εστίασε στην πολιτική και επιχειρηματική αγορά της Κύπρου). Οι φήμες αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας, όντας τότε πρωθυπουργός, είχε παρακολουθήσει ένα βράδυ μία συνέντευξη του επικοινωνιολόγου στη δημόσια τηλεόραση, όταν ο Γιάννης Λούλης, μεταξύ άλλων, είχε πει πως “ο Τσίπρας ήρθε για να μείνει”. Το πρωί της επόμενης μέρας έλαβε τηλεφώνημα από τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, και προσωπικό του φίλο έως σήμερα, Θανάση Καρτερό και έτσι πραγματοποιήθηκε η πρώτη διά ζώσης επαφή που οικοδόμησε μία σχέση επικοινωνίας.
Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν αυτός, άλλωστε, που “επιστράτευσε”, για τις εκλογές του 2023, τον καθηγητή και εκλογολόγο Νίκο Μαραντζίδη, επίσης θιασώτη της διεύρυνσης προς το κέντρο. Ενώ με τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, ο Αλέξης Τσίπρας κρατούσε επίσης ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και υπήρχαν σκέψεις ακόμα και υποψηφιότητάς του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που δεν ευοδώθηκε επειδή εκδηλώθηκαν εσωτερικές αντιδράσεις. Εκείνη την περίοδο, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος συμμετείχε στην γνωστή ομάδα των πρώην “καραμανλικών” με τους Σάββα Τσιτουρίδη, Χρήστο Ζώη, Κρινιώ Κανελλοπούλου (κόρη του αείμνηστου Θανάση Κανελλόπουλου), Κατερίνα Παπακώστα και φυσικά τον Ευάγγελο Αντώναρο. Ο τελευταίος ήταν και ο μοναδικός που βρέθηκε τελικά στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ (Ανατολική Αττική) και τώρα στο ευρωψηφοδέλτιο.
Λογικό είναι πως με την συνεργασία με τους Λούλη και Σπηλιωτόπουλο, ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινά τη νέα στρατηγική του όχι μόνο προς το κεντρο αλλά και προς ένα νέο πολιτικό υποκείμενο που, όπως θεωρούν στην Κουμουνδούρου, θα αντιστοιχεί στις εντελώς νέες συνθήκες. Ο καιρός θα δείξει εάν αυτή είναι η ενδεδειγμένη επιλογή.