Συναγερμός στην Πολιτική Προστασία για τις κατολισθήσεις στη Θηρασιά- Ποιές είναι οι αιτίες
Οι κατολισθήσεις στην Θηρασιά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την Σαντορίνη σύμφωνα με τους ειδικούς. Τα αίτια των κατολισθήσεων στη Σαντορίνη ανέλυσε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας ενώ μεταβαίνει εσπευσμένα στο νησί των Κυκλάδων.
Σχολιάζοντας την κατολίσθηση που σημειώθηκε το Σάββατο το απόγευμα στη Θηρασιά, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα, ο πρόεδτος του ΟΑΣΠ είπε στην ΕΡΤ: «Η Σαντορίνη έχει πάντα στην καλντέρα υψηλό κατολισθητικό κίνδυνο. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι έχουμε την εκδήλωση πολλών κατολισθήσεων και οι πολλές αυτές κατολισθήσεις οφείλονται στο γεγονός ότι υπάρχουν τα αίτια. Τα αίτια είναι τα εξής: οι απότομες μορφολογικές κλίσεις, η υψηλή σεισμικότητα που χαρακτηρίζει τη Σαντορίνη και η αλληλουχία των πετρωμάτων. Δομείται από ηφαιστειακά πετρώματα, λάβες και πυροκλαστικά σε συνεχείς επαναλήψεις. Τα πυροκλαστικά πετρώματα διαλύονται εύκολα ενώ οι λάβες είναι τα πιο σκληρά ίσως πετρώματα που υπάρχουν, με αποτέλεσμα όταν κάτω από έναν όγκο λάβα βρίσκεται ένα πυροκλαστικό πέτρωμα, σιγά σιγά διαβρώνεται με αποτέλεσμα να χάνει την υποστήριξη η υπερκείμενη λάβα. Είναι ο κλασικός μηχανισμός αυτός που αναπτύσσεται στη Σαντορίνη, σε όλη την καλδέρα σχεδόν».
Κώδωνας κινδύνου από Λέκκα
Για τα πρόσφατα φαινόμενα κατολισθήσεων στο νησί Θηρασιά απέναντι από τη Σαντορίνη μίλησε σήμερα στον ΑΝΤ1 ο πανεπιστημιακός καθηγητής Τεκτονικής Δυναμικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας.
Η κατολίσθηση σημειώθηκε χθες το απόγευμα γύρω στις 7 το απόγευμα με επιβάτες σκάφους να καταγράφουν την σκηνή σε ένα συγκλονιστικό βίντεο.
Ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι η Θηρασιά και το σύνολο της Καλντέρας της Θήρας διατρέχουν υψηλό κατολισθικό κίνδυνο διότι είναι έτσι διαμορφωμένη η εδαφική δομή τους, που πολλά στρώματα βρίσκονται σε αστάθεια
«Υπάρχουν πολλά στρώματα λαβών και πυροκλαστικών πετρωμάτων, είναι αυτά που διαλύονται πιο εύκολα και κατόπιν υποσκάπτεται το πρανές, με αποτέλεσμα οι λάβες να αποσπώνται και να γίνονται κατολισθήσεις. Αυτή είναι μια μόνιμη κατάσταση εκεί και έτσι δημιουργήθηκαν οι παράξενες και πανέμορφες παραλίες της περιοχής. Βέβαια έκτοτε οι περιοχές αναπτύχθηκαν οικιστικά και κάθε καλοκαίρι συγκεντρώνουν πολύ κόσμο. Έτσι, η έκθεση πληθυσμού στον κίνδυνο είναι ιδιαίτερα υψηλή και καμιά φορά τα αποτελέσματα είναι δυσάρεστα και περιλαμβάνουν και απώλεια ανθρώπινης ζωής, όπως συνέβη δυστυχώς το έτος 2011», σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.
«Οι Αρχές να λάβουν αποφάσεις για μέτρα ασφαλείας»
«Το πρόβλημα είναι γνωστό. Με εντολή υπουργού θα επισκεφτώ τη Θήρα και την Θηρασιά την επόμενη περίοδο. Οι αρμόδιες Αρχές πρέπει να προσέλθουν στο σημείο, να δουν το πρόβλημα από κοντά, να καταγράψουν τα περισσότερο και τα λιγότερο επικίνδυνα σημεία της περιοχής και στη συνέχεια να λάβουν αποφάσεις για μέτρα ασφάλειας τα οποία θα πρέπει να εφαρμόσουν για την εγγύηση της ασφάλειας κατοίκων και επισκεπτών. Και το αναφέρω αυτό διότι τα μέτρα αυτά δε μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα. Θα πρέπει να μεσολαβήσουν μελέτες και κατάλληλες διοικητικές ή και νομοθετικές διαδικασίες. Δε μπορούμε ούτε είναι σκόπιμο, να παρέμβουμε δραστικά σε όλο το πρανές της Σαντορίνης, τέτοιες παρεμβάσεις μπορεί να έχουν επιπτώσεις, και στο περιβάλλον και σε όλη την κατάσταση του νησιού», κατέληξε ο κ. Λέκκας.