Μέση Ανατολή/Αχαρτογράφητα νερά:Νέο Πολεμικό Συμβούλιο στο Ισραήλ για το χτύπημα στο Ιράν-Η απάντηση της Τεχεράνης
Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδριάζει εκ νέου σήμερα στις 14:00 με τον γρίφο, μετά το αποτυχημένο χτύπημα του Ιράν, για την επόμενη πρόκληση να είναι αναμφισβήτητα ακόμη πιο περίπλοκη: πώς να απαντήσει στην πρώτη απευθείας επίθεση από κυρίαρχο κράτος εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, χωρίς να βυθίσει τη Μέση Ανατολή σε μια γενικευμένη σύγκρουση. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι -οι οποίοι ακόμη και πριν από την πρωτοφανή επίθεση του Ιράν ήταν αποφασισμένοι να αποκαταστήσουν την αποτρεπτική ισχύ της χώρας που είχε δεχτεί σοβαρά πλήγματα από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου- έχουν καταστήσει σαφές ότι θα απαντήσουν στο μπαράζ χτυπημάτων.
Ωστόσο, διπλωμάτες έσπευσαν να δηλώσουν ότι βρίσκονται ακόμη στο σκοτάδι ως προς τη μορφή που θα έχει η απάντηση.
Το χτύπημα του Ισραήλ σε ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό αυτόν τον μήνα και τα αντίποινα του Ιράν το Σάββατο έχουν ανατρέψει την πολιτική αποφυγής της άμεσης αντιπαράθεσης που κυριαρχούσε στον σκιώδη πόλεμο των δύο χωρών επί 30 χρόνια. Τώρα, και οι δύο βρίσκονται σε αχαρτογράφητα νερά.
Αυτό που παραμένει, λοιπόν, προσώρας άγνωστο είναι το αν ο Νετανιάχου θα μπορέσει να αντέξει την πίεση των πιο ακραίων φωνών του κυβερνητικού συνασπισμού όταν θα λάβει την τελική απόφαση για το πώς θα προχωρήσει επιχειρησιακά κατά της Τεχεράνης.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως σε πρώτη φάση ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φέρεται να πείστηκε, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, να δείξει αυτοσυγκράτηση και μην δώσει το «πράσινο φως» για ένα άμεσο ανταποδοτικό πλήγμα κατά του Ιράν.
Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπάιντεν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να κάλεσε τον Νετανιάχου να αξιολογήσει «προσεκτικά και στρατηγικά» τον κίνδυνο της κλιμάκωσης που θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν.
Η ανάλυση της Jerusalem Post για το χτύπημα του Τελ Αβίβ
«Τι θα συμβεί αν το Ισραήλ αποφασίσει να απαντήσει; Τι θα συμβεί αν αποφασίσει να βομβαρδίσει τελικά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν; Ένα τέτοιο σενάριο είχε αποκλειστεί για χρόνια αλλά τώρα υπάρχει μια σκέψη για το πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό» αναφέρει σε ανάλυση της η Jerusalem Post.
“Αρκετές ομάδες F-35 θα μπορούσαν να απογειωθούν με ξεχωριστά σχέδια πτήσης ώστε να χτυπήσουν διάφορα σημεία στην ισλαμική δημοκρατία σε βάθος ακόμα και 1.900 χλμ. μακριά από το Ισραήλ. Τα ισραηλινά μαχητικά θα μπορούσαν να πετάξουν κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με Συρία και Τουρκία – παρά τις αντιδράσεις – και, στη συνέχεια, διά του Ιράκ να φτάσουν στον στόχο τους. Άλλα αεροσκάφη θα μπορούσαν να κινηθούν μέσω του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας και του Περσικού Κόλπου. Αποστολή τους θα είναι να εξουδετερώσουν την αντιαεροπορική ασπίδα του Ιράν που είναι πιο εξελιγμένη από ό,τι αυτή του Λιβάνου, της Συρίας ή της Χαμάς”.
Το επόμενο βήμα, κατά τη Jerusalem Post, θα μπορούσε να περιλαμβάνει και δεύτερο κύμα μαχητικών με σκοπό να υπάρξει βαθύτερη διείσδυση στο έδαφος του Ιράν με τελικό στόχο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις σε Fordow και Natanz.
Όπως σημειώνεται, πάντως, στην ανάλυση, ο «πυρήνας» των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη Fordow βρίσκεται 80 μέτρα κάτω από το έδαφος, βάθος που μπορεί να φτάσουν μόνο οι βόμβες “bunker buster” στο οπλοστάσιο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν αρνηθεί κάθε αίτημα προμήθειάς τους που έχει καταθέσει το Ισραήλ.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την Jerusalem Post, μπορεί να μην είναι απαραίτητο να καταστραφεί ολοσχερώς μια εγκατάσταση για να καταστεί ανενεργή καθως θα μπορούσε να επιλεγεί η διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, το «θάψιμο» των εισόδων και εξόδων και άρα ο πρακτικός αποκλεισμός της από τον υπόλοιπο κόσμο.
Το Ισραήλ θα μπορούσε, επίσης, να χτυπήσει τον αντιδραστήρα βαρέων μετάλλων στο Αράκ, το εργοστάσιο μετατροπής ουρανίου κοντά στο Ισφαχάν, ερευνητικούς αντιδραστήρες σε Μπονάμπ, Ραμσάρ ή Τεχεράνη αλλά και άλλες εγκαταστάσεις στιες οποίες το Ιράν έχει μετακινήσει εξοπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο πυρηνικό πρόγραμμά του.
Στόχοι στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσαν να αποτελέσουν ενεργειακές υποδομές εγκαταστάσεων των Φρουρών της Επανάστασης ώστε να «γονατίσουν» με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιήθηκε για στόχους της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, προσθέτει η Jerusalem Post.
Η στάση της Τεχεράνης
Σε ό,τι αφορά την Ισλαμική Δημοκρατία, τώρα που επιτέθηκε στο Ισραήλ θα θελήσει να αποφύγει έναν ευρύτερο πόλεμο, λένε αξιωματούχοι και αναλυτές, σημειώνοντας ότι οι Ιρανοί στόχευσαν μόνο στρατιωτικές τοποθεσίες σε μια προφανή προσπάθεια να αποφύγουν απώλειες αμάχων.
«Οι Ιρανοί έχουν παίξει προς το παρόν το χαρτί τους» τονίζει από την πλευρά της η Sanam Vakil, διευθύντρια του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στο Chatham House. Την Κυριακή, οι Ιρανοί ηγέτες δήλωσαν ότι η στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ισραήλ τελείωσε, αλλά προειδοποίησαν ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μια μεγαλύτερη επιχείρηση ανάλογα με την αντίδραση του Ισραήλ.
Ο ταξίαρχος Μοχαμάντ Μπαγκερί, ανώτατος στρατιωτικός αξιωματικός του Ιράν, ισχυρίστηκε ότι «η επιχείρηση απέδωσε πλήρως» και «δεν υπάρχει πρόθεση να συνεχιστεί». Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, αν το Ισραήλ επιτεθεί στο Ιράν στο έδαφός του ή αλλού, «η επόμενη επιχείρησή μας θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή».
- Από τότε που η επίθεση της Χαμάς ώθησε το Ισραήλ να προχωρήσει σε πόλεμο στη Γάζα, το Ισραήλ έχει εντείνει τις επιθέσεις του κατά ιρανικών συμφερόντων και διοικητών στη Συρία.
Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση του Ιράν έχει δεχτεί επικρίσεις από τους σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές της για τη στάση της κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα. Με τις επιθέσεις αυτό το Σαββατοκύριακο, λέει η Sanam Vakil, «νομίζω ότι η Τεχεράνη είδε την ανάγκη να τραβήξει αυτή την κόκκινη γραμμή και να καταστήσει σαφές στο Ισραήλ ότι το Ιράν έχει κόκκινες γραμμές και δεν θα συνεχίσει να ανέχεται την υποβάθμιση της θέσης του».
- Η Τεχεράνη αισθάνθηκε ότι έπρεπε να απαντήσει, έστω και αν η επίθεσή της προκάλεσε την αμερικανική και την ευρεία δυτική διπλωματική υποστήριξη προς το Ισραήλ, αποφορτίζοντας κατά κάποιο βαθμό το Ισραήλ από τον πόλεμο στη Γάζα -τουλάχιστον προσωρινά- και απομονώνοντας και πάλι το Ιράν.
Σύμφωνα με τους Times, ο ίδιος ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο ανώτατος ηγέτης, διέταξε τα πλήγματα για να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι το Ιράν μετατοπίζεται από τη «στρατηγική υπομονή» σε μια πιο ενεργή αποτροπή, σύμφωνα με τέσσερις Ιρανούς αξιωματούχους, δύο από τους οποίους είναι μέλη των Φρουρών της Επανάστασης.
«Η επιχείρηση του Ιράν αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το Ισραήλ και τους συμμάχους του ότι οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει και από εδώ και στο εξής, αν το Ισραήλ χτυπήσει ιρανικούς στόχους ή σκοτώσει Ιρανούς, είμαστε πρόθυμοι να χτυπήσουμε σε μεγάλο βαθμό και από το έδαφός μας» δηλώνει σε τηλεφωνική συνέντευξη ο Νασέρ Ιμάνι, διακεκριμένος αναλυτής με έδρα την Τεχεράνη που βρίσκεται κοντά στην κυβέρνηση. «Οι ημέρες των μυστικών επιχειρήσεων και της υπομονής έχουν τελειώσει».
Δεδομένης της νέας απομόνωσης, λοιπόν, του Ιράν, το Ισραήλ δεν θα πρέπει να απαντήσει, λέει ο Bruno Tertrais, αναπληρωτής διευθυντής του Ιδρύματος Στρατηγικών Ερευνών στη Γαλλία. «Αλλά ένα όριο έχει ξεπεραστεί. Και η απόσταση για μια μαζική ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό έδαφος -μια ακραία επιλογή για το Ισραήλ- τώρα έχει μειωθεί».