Σοφία Μπεκατώρου: Η κουλτούρα της σιωπής έχει αρχίσει και καταρρέει στην ελληνική κοινωνία
Η Σοφία Μπεκατώρου για πολλά χρόνια τίμησε την Ελλάδα ως πρωταθλήτρια της ιστιοπλοΐας. Αναδείχτηκε δύο φορές Ολυμπιονίκης το 2004 στην Αθήνα όταν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και το 2008 στο Πεκίνο όταν αναδείχτηκε στην Τρίτη θέση. Κέρδισε με την Αιμιλία Τσουλφά τέσσερα χρυσά μετάλλια στα παγκόσμια πρωταθλήματα το 2000, το 2001, το 2002 και το 2003. Αφήνοντας πίσω της τον πρωταθλητισμό, άφησε και ένα «τραύμα», για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη όταν ήταν 21 χρονών. Κάτι που κράτησε μέσα της έως το 2020, όταν μέσω μιας συνέντευξης δημοσιοποίησε όσα της είχαν συμβεί.
«Το τραύμα είναι άχρονο. Όταν κάποια στιγμή το θύμα καταφέρνει και μιλάει, κατ’ αρχάς το παραδέχεται στον εαυτό του και μετά μπαίνει σε μια διαδικασία να το αντιμετωπίσει. Τα βήματα είναι πολύ αργά και πολύ δειλά μέχρι να φτάσεις να υψώσεις το ανάστημά σου» είπε δυο χρόνια αργότερα, όταν με αφορμή τη δημόσια δήλωσή της και άλλες γυναίκες διάσημες και όχι μόνο μίλησαν για την σεξουαλική κακοποίηση που είχαν υποστεί, δημιουργώντας ένα άτυπο κίνημα Metoo στην Ελλάδα.
Τώρα όμως η Σοφία Μπεκατώρου, χωρίς να έχει ξεχάσει, συνεχίζει την πορεία και αποφάσισε να δοκιμάσει της δυνάμεις της στην πολιτική. Κατά πάσα πιθανότητα στις ευρωεκλογές, θα είναι υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ήδη η υποψηφιότητά της έχει περάσει το πρώτο στάδιο και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί μιλά για όλα. Την πολιτική, το Metoo και τον αθλητισμό.
Συνέντευξη
–Το κίνημα του MeToo, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα;
Θα σας έλεγα ότι δεν υπάρχει ένα ενιαίο αυτόνομο κίνημα metoo στην Ελλάδα. Δεν το συναντάμε δηλαδή με την ίδια συγκρότηση όπως σε άλλες χώρες. Ωστόσο, η ευαισθητοποίηση για τα θέματα της σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης έχει αυξηθεί στη χώρα μας, με διάφορες αξιόλογες οργανώσεις και συλλογικότητες να αυτό-οργανώνονται και να αγωνίζονται για την ανάδειξη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών. Σε κάθε περίπτωση εκτιμώ ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα. Η κουλτούρα της σιωπής έχει αρχίσει και καταρρέει στην ελληνική κοινωνία ωστόσο όπως μαρτυρά η επικαιρότητα με αργούς ρυθμούς και απολύτως δικαιολογημένα. Διότι αν το σπάσιμο της σιωπής δεν συνεπάγεται μια στοιχειώδη προστασία από την πολιτεία και τους εμπλεκόμενους φορείς τότε γίνεται επικίνδυνη και αυτοτιμωρητική.
–Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια δημοσιοποιούνται υποθέσεις παιδεραστίας, με γνωστότερη όλων εκείνη της 12χρονης από τον Κολωνό. Αν δεν έχουν στήριξη αυτά τα παιδιά που μπορεί να καταλήξουν; Αρκεί η «επιμέλεια» του κράτους;
Η αντιμετώπιση της παιδεραστίας απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση από πολλούς φορείς θα σας έλεγα αλλά και με τη στήριξη της κοινωνίας συνολικά. Ας μη γελιόμαστε, είναι σοβαρό και συχνά δυσεπίλυτο πρόβλημα, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πολλές άλλες χώρες. Η επιμέλεια του κράτους μπορεί να παρέχει ορισμένες υπηρεσίες υποστήριξης, όπως ψυχολογική βοήθεια, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κοινωνική υποστήριξη. Είναι αναγκαίο να υπάρχουν ολοκληρωμένες προσεγγίσεις που να περιλαμβάνουν τη συνεργασία με ειδικούς ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εκπαιδευτικούς, προκειμένου να παράσχουν ολοκληρωμένη υποστήριξη στα θύματα. Στην εξίσωση προφανώς προστίθεται και η Δικαιοσύνη που πρέπει να λειτουργεί αποτελεσματικά και ΑΜΕΣΑ για τον περιορισμό και τη συμμόρφωση των δραστών αλλά και τη δικαστική προστασία των θυμάτων με έμφαση στην πρόληψη της δευτερογενούς κακοποίησης που γίνεται αβάσταχτη για τις επιζώσες/ όντες καθ’ όλη τη διάρκεια της απονομής της Δικαιοσύνης.
Η κουλτούρα της σιωπής έχει αρχίσει και καταρρέει στην ελληνική κοινωνία ωστόσο όπως μαρτυρά η επικαιρότητα με αργούς ρυθμούς και απολύτως δικαιολογημένα
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η επιμέλεια του κράτους δεν πρέπει να σταθεί μόνο εκεί. Ακρογωνιαίο λίθος της αντιμετώπισης του προβλήματος αποτελεί η Παιδεία. Η πολιτεία οφείλει να αφομοιώσει μια πολιτική-διακομματική και σε βάθος χρόνου μέσα από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Παιδεία ώστε να καταπολεμηθεί η λανθάνουσα κουλτούρα της βίας και να επενδύσει στο χτίσιμο των υγιών σχέσεων ανάμεσα στα φύλα.
Παράλληλα με τη βοήθεια των ΜΜΕ μέσα από καμπάνιες πρέπει να επενδύσει ώστε να ενισχύσει τις νέες οικογένειες με ερεθίσματα που θα προβάλλουν τη σημασία των υγιών σχέσεων ανάμεσα στα φύλα και τη σημασία της αλληλεγγύης και του σεβασμού. Τέλος η πολιτεία πρέπει να φροντίσει για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών προστασίας στους χώρο εργασίας (είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα), στον αθλητισμό και στον πολιτισμό ώστε να υπάρχει η δυνατότητα καταγγελίας και προστασίας ενός θύματος βίας από το δράστη χωρίς αυτό να στιγματιστεί με την προοπτική να δικαιωθεί άμεσα.
–Τώρα βλέπουμε να βρίσκεστε σε μια νέα αρχή. Από τον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό, στην απόφασή σας να εκθέσετε δημόσια ένα τεράστιο θέμα και σήμερα ετοιμάζεστε για την πολιτική. Πως προέκυψε το όνομά σας στη λίστα των υποψηφίων, στις «προκριματικές» επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές;
Προέκυψε από μια φυσική εξέλιξη και ανάγκη όχι μόνο να εκφράσω συγκεκριμένες θέσεις, αλλά κυρίως να δράσω. Έχω πολλά να πω και κυρίως να κάνω, σε πολλούς κρίσιμους τομείς και για ζητήματα που αφορούν άμεσα την ελληνική κοινωνία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αρμοδιότητα σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των φύλων και την κοινωνική προστασία. Μπορεί να λάβει μέτρα για την προώθηση νόμων, κανονισμών και προγραμμάτων που αφορούν την πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης, την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και την παροχή υποστήριξης στα θύματα.
Συνδέοντας τον αθλητισμό με τον πολιτισμό και την παιδεία, ο Ολυμπισμός προσπαθεί να δημιουργήσει ένα τρόπο ζωής που με συνέπεια στηρίζεται στη χαρά της προσπάθειας, την εκπαιδευτική αξία του καλού παραδείγματος και το σεβασμό για οικουμενικές αξίες
Επιπλέον, μπορεί να εξετάζει την τήρηση των νόμων και των διεθνών συμβάσεων που αφορούν την προστασία από τη σεξουαλική παρενόχληση. Πολιτεύομαι για να προσφέρω όλες μου τις δυνάμεις σε κρίσιμους τομείς που μας αφορούν όλες, όλους και όλ@.
–Σας ενδιέφερε πάντα η πολιτική; Και γιατί με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς είναι σίγουρο ότι σας έχουν προσεγγίσει και άλλα κόμματα;
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις ένταξης στην πολιτική ανθρώπων που σε άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν να συμμετέχουν. Καταργεί τους μεσάζοντες και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την περίοδο που βιώνουμε. Έχουμε την ανάγκη για την ανανέωση προσώπων, ιδεών, τρόπου λειτουργίας.
Ο Στέφανος Κασσελάκης εξυπηρετεί με τον τρόπο που πολιτεύεται αυτή τη νέα συνθήκη. Δεν σας κρύβω ότι με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη, ταυτίζομαι δε με μια φράση του Στέφανου Κασσελάκη. «Θέλω τους συνεργάτες μου με ενσυναίσθηση, καθαρά χέρια, επαγγελματική επάρκεια.»
–Ο αθλητισμός και η πολιτική συνδέονται και πως;
Με πολλούς τρόπους. Ο αθλητισμός και η πολιτική μπορούν να αντιπροσωπεύουν κοινές αξίες και ιδεολογίες. Ο Ολυμπισμός για παράδειγμα, τον οποίο υπηρέτησα για πάνω από είκοσι χρόνια αποτελεί μια φιλοσοφία ζωής, που προωθεί και συνδυάζει σε αρμονικό σύνολο τις αρετές του σώματος και της ψυχής.
Συνδέοντας τον αθλητισμό με τον πολιτισμό και την παιδεία, ο Ολυμπισμός προσπαθεί να δημιουργήσει ένα τρόπο ζωής που με συνέπεια στηρίζεται στη χαρά της προσπάθειας, την εκπαιδευτική αξία του καλού παραδείγματος και το σεβασμό για οικουμενικές αξίες. Σήμερα αντιλαμβανόμαστε ολοένα και περισσότερο ότι αμφισβητούνται οι αξίες και το ήθος των πολιτικών από την κοινωνία. Διότι καθημερινά οι πολίτες διαπιστώνουν μία ασυνέπεια των όσων λέγονται και όσων όντως υλοποιούνται. Παρατηρούν να εφαρμόζεται ένα σύστημα απονομής Δικαιοσύνης δύο ταχυτήτων. Αναρωτιέμαι λοιπόν γιατί θα πρέπει να συμβιβαστούμε σε μια τέτοια συνθήκη και να μην επενδύσουμε σε μια νέα πολιτική κουλτούρα η οποία θα έχει ως βάση της το ήθος, την αλληλεγγύη και την ισονομία.
–Τον κ. Μητσοτάκη τον έχετε γνωρίσει. Με τον κ. Κασσελάκη έχετε μιλήσει; Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης;
Είναι δυο διαφορετικές πολιτικές προσωπικότητες. Τον Στέφανο Κασσελάκη τον γνωρίζω περισσότερο, μέσα από τη συναναστροφή μας το τελευταίο διάστημα και γι’ αυτόν μπορώ να μιλήσω. Είναι προσιτός και αυθόρμητος. Έχει ειλικρινή διάθεση να ακούσει και να μάθει περισσότερο για τα καθημερινά προβλήματα του κόσμου. Το σημαντικό είναι όμως ότι δεν σκοπεύει να αρκεστεί μόνο στο να ακούει. Εργάζεται σκληρά ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ανθρώπινο δυναμικό του να γεννήσει ένα νέο πολιτικό σώμα ικανό να οδηγήσει την κοινωνία μας σε μια δίκαιη, αξιοπρεπή και συμπεριληπτική ζωή..