Βρυξέλλες/Τέμπη: Οι “φωνές” (όλων) των γονιών (Καρυστιανού, Ασλανίδης) ακούστηκαν μέχρι την Ελλάδα- Συγκλονιστικές ομιλίες
Εκδήλωση πραγματοποίησε στο Ευρωκοινοβούλιο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το έγκλημα των Τεμπών. Εκεί μίλησαν δύο γονείς που είδαν τη ζωή τους να σταματά στα Τέμπη όπου που άφησαν την τελευταία τους πνοή τα παιδιά τους. Οι ομιλίες τους γροθιά στο στομάχι και παρακατήθηκη για ένα Κράτος Δικαίου που όλοι θα θέλαμε.
Η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου «Τέμπη 2023» που έχουν συστήσει οι συγγενείς των θυμάτων της εθνικής τραγωδίας, έχασε την 20χρονη κόρη της Μάρθη και αγωνίζεται εδώ και ένα χρόνο προκειμένου να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες σε πρόσωπα όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.
Η πρόεδρος του Συλλόγου «Τέμπη 2023» μια δομημένη ομιλία παρουσίασε αναλυτικά το τι συνέβη και το τι ακολούθησε μετά το τρομακτικό σιδηροδρομικό δυστύχημα. Παρουσίασε τις τραγικές ελλείψεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο αλλά και τις τραγικές παραλείψεις που σημειώθηκαν μετά την τραγωδία, αναδεικνύοντας τις προσπάθειες συγκάλυψης των ευθυνών.
«Συγκλονιστήκαμε όταν διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε κανένα σύστημα ασφαλείας σε λειτουργία στο κύριο μέσο μαζικής μετακίνησης της χώρας. Το υπουργείο Μεταφορών γνώριζε το πρόβλημα και παρόλα αυτά επέτρεπε τη λειτουργία. Ο πρώην υπουργός όμως υπέπεσε και σε άλλες παραβάσεις όπως δεν προχώρησε στην σύσταση επιτροπής διερεύνησης αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων, ως όφειλε από το χρόνο που ανέλαβε αλλά ούτε φρόντισε να θεσπίσει τους εθνικούς κανόνες ασφαλείας που έχουν όλα τα κράτη υποχρεωτικά. Αλλά πώς να προχωρήσει στην θέσπισή τους όταν θα έπρεπε να αναφέρει ένα προς ένα όλα τα συστήματα ασφαλείας του σιδηρόδρομου κι εμείς δεν είχαμε ούτε ένα σε λειτουργία;», είπε στην ομιλία της η Μαρία Καρυστιανού και συνέχισε:
«Κι όμως ο πρώην υπουργός Μεταφορών δηλώνει χωρίς ντροπή αθώος και θεωρεί ότι δικαιούται να κρατήσει το δικαίωμα της ασυλίας, να μην χρειαστεί δηλαδή ούτε καν να απολογηθεί και μπορεί ατιμώρητος να συνεχίσει τη ζωή και την καριέρα του», ανέφερε.
Ο Παύλος Ασλανίδης που έχασε τον 27χρονο γιο του, Δημήτρη, ο οποίος εργαζόταν στην Ισπανία και είχε έρθει στην Ελλάδα για να δει την οικογένειά του, με σθένος μίλησε για όλα τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι συγγενείς των θυμάτων στην προσπάθειά τους να βρουν δικαίωση οι νεκροί τους.
«Το έγκλημα των Τεμπών δεν είναι υπόθεση που αφορά 57 ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Είναι ένα ζήτημα εθνικό. Είναι ένα ζήτημα ευρωπαϊκό. Ένα ζήτημα που μας αφορά όλους, ανεξαιρέτως. Όσους ταξίδεψαν σε αυτόν τον σιδηρόδρομο-καρμανιόλα και όσους δεν ταξίδεψαν ποτέ. Γιατί όλοι είμαστε ”επιβάτες” στην ίδια ταχεία ενός εκτροχιασμένου και τυχοδιωκτικού κράτους που δεν διστάζει να ξεπουλάει ακόμα και ζωές… για εισιτήρια», είπε καταχειροκροτούμενος.