Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη αγροτών με ζητούμενο να αποφευχθεί το αδιέξοδο
Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει η κυβέρνηση για την σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες στο Μέγαρο Μαξίμου. Το μεσημέρι θα περάσουν το κατώφλι του Μεγάρου περίπου 15 εκπρόσωποι των αγροτών από την Πανελλήνια Επιτροπή μπλόκων και το Προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών όπου θα θέσουν στο τραπέζι του διαλόγου τα αιτήματα τους.
Από την άλλη μεριά του τραπεζιού θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός, ο Μάκης Βορίδης, ο Γιάννης Μπρατάκος, ο Σταύρος Παπασταύρου, ο Άκης Σκέρτσος, ο Παύλος Μαρινάκης καθώς και επίσης οι αρμόδιοι υπουργοί Λευτέρης Αυγενάκης, Θεοδωρος Σκυλακάκης, Θάνος Πετραλιάς, Χρήστος Τριαντόπουλος και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρεντζος.
Οι αγρότες προσέρχονται στο διάλογο με τον πρωθυπουργό προτάσσοντας ως βασικό τους αίτημα την μείωση του κόστους παραγωγής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται πως θα προτείνει στους αγρότες την επιτάχυνση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, προκειμένου να ενισχυθούν οι αγρότες με άμεση ρευστότητα.
Ένα δεύτερο μέτρο που φαίνεται να προτείνει η κυβέρνηση στους αγρότες για την μείωση του κόστους παραγωγής είναι οι διευκολύνσεις στο ενεργειακό πεδίο και κυρίως προς τους αγρότες της Θεσσαλίας. Οι εκπρόσωποι των αγροτών αναμένεται να θέσουν στο τραπέζι του διαλόγου και το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων των προιόντων που για αυτούς αποτελεί ένα πάγιο αίτημα. Η κυβέρνηση αναμένεται να δεσμευτεί σε ενίσχυση των ελέγχων στην αγορά για τις παράνομες ελληνοποιήσεις θεσμοθετώντας αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο.
Κωδικοποιημένα τα μέτρα θα είναι:
- Χορήγηση προκαταβολικά του 30% από τα 82 εκατ. της επιστροφής του ΕΦΚ.
- Αύξηση της έκπτωσης στο ρεύμα από την ΔΕΗ, από το 10%, στο 15-18% για όλους τους αγρότες και όλο το χρόνο.
- Πιθανή επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης, χρηματοδότηση από το Ταμείο Ρύπων, όπως συνέβη με τα νοικοκυριά.
Κατά την σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των αγροτών αναμένεται να τεθούν επι τάπητος και τα επερχόμενα νομοσχέδια που ετοιμάζει να φέρει προς ψήφιση στην Βουλή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενίσχυση των επαγγελματικών του πρωτογενούς τομέα. Όπως σημειώνουν μάλιστα πηγές από το Υπουργείο οι περισσότερες από τις νομοθετικές ρυθμίσεις θα έχουν άμεση ισχύει και θα εφαρμοστούν για το τρέχον έτος.
Παράλληλα με τα μέτρα που θα εφαρμοστούν το αμέσως προσεχές διάστημα, από την κυβέρνηση χαράσσουν και ένα μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό και ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αλλαγή συγκεκριμένων σημείων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσανατολίζεται στην «συμμαχία» των χωρών του Νότου ώστε να προωθήσουν στην Ευρωζώνη κοινά σημεία εφαρμογής.
Τέλος, από το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι συγκεκριμένα και ότι προϋπόθεση για τη συνέχιση του διαλόγου είναι να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι.