Ψήφισμα ΕΚ: Σκέρτσος κατά αντιπολίτευσης για “ανθελληνισμό”- Τι είχε συμβεί με την καταδίκη της Ουγγαρίας- Κίνδυνος για ευρωπαϊκά κονδύλια
Την βαριά κατηγορία του “ανθελληνισμού” εξαπέλυσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος κατά των Ελλήνων ευρωβουλευτών που στήριξαν το ψήφισμα-καταδίκη κατά της Ελλάδας του Ευρωκοινοβουλίου που προκαλεί ήδη σοβαρές πολιτικές ανατράξεις. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του έτερου υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος είπε ότι οι ευρωβουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης στήριξαν το ψήφισμα “για να χτυπήσουν τον πιό επιτυχημένο πρωθυπουργό”.
Σύμφωνα με τον Άκη Σκέρτσο, στόχος του ψηφίσματος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το «πιο ισχυρό κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του «το χθεσινό ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα είναι μια κακόγουστη (ανα)παράσταση ενόψει των ευρωεκλογών ενός «θεατρικού έργου» που εμφανίζει ως αρνητικό πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του πιο ισχυρού κεντροδεξιού κόμματος της Ευρώπης».
Εκφράζει φόβους για την περικοπή πόρων της ΕΕ προς την Ελλάδα, ωστόσο το ίδιο συνέβη και με ψήφισμα καταδίκη για την Ουγγαρία του Όρμπαν το 2018.
Οι δηλώσεις Σκέρτσου
Ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι το συγκεκριμένο έργο δεν έκοψε εισιτήρια στις εθνικές εκλογές, αναφερόμενος εμμέσως στην υπόθεση των υποκλοπών και στο ποσοστό που έλαβε τελικά η Ν.Δ. «Δυστυχώς για τους εμπνευστές αυτού του περιφερόμενου θιάσου, το «έργο» δεν έκοψε εισιτήρια στις εθνικές εκλογές του 2023 και δεν προβλέπεται να κόψει εισιτήρια ούτε στις ευρωεκλογές του 2024», τονίζει χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Επικρατείας τονίζει ότι «η απουσία θετικής πρότασης για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης και η επίθεση σε μια χώρα -που σημειωτέον χαρακτηρίστηκε από τον Economist ως η «χώρα της χρονιάς» για το 2023- και στον πρωθυπουργό της, αποτελεί ομολογία αποτυχίας και τεράστιων πολιτικών αδιεξόδων της ευρωπαϊκής αριστεράς και κεντροαριστεράς».
Προσθέτει ότι «η κατάσταση και η ποιότητα του κράτους δικαίου είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εμπιστευόμαστε στα χέρια εκείνων που ήθελαν να περιορίσουν σε 4 τα τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας ή που ακόμη απειλούν με πογκρόμ τη δικαιοσύνη και τους δικαστές».
Ο Άκης Σκέρτσος χαρακτήρισε το ψήφισμα «ανθελληνικό», ζητώντας να “κρατηθούν” τα ονόματα των ευρωβουλευτών που το ψήφισαν.
Σημειώνεται ότι επτά ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που συμμετέχει η ΝΔ, στήριξαν το συγκεκριμένο ψήφισμα, ενώ οι πληροφορίες φέρουν τον επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ να απουσιάζει (…) από την συνεδρίαση.
Παράλληλα εκφράζει τους φόβους για την περικοπή πόρων της ΕΕ προς την Ελλάδα λόγω της κατάστασης στο κράτος δικαίου. Υπενθυμίζεται ότι αυτά που περιγράφονται στο ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου είναι ανάλογο πρώιμο στάδιο της διαδικασίας που επιβλήθηκε στην Ουγγαρία και κατέληξε στην περικοπή κονδυλίων προς τη Βουδαπέστη του Βίκτορ Όρμπαν.
«Για την ιστορία, ας κρατήσουμε τα ονόματα των Ελλήνων ευρωβουλευτών που στράφηκαν κατά της χώρας μας, υπερψηφίζοντας αυτό το απαράδεκτο και ανθελληνικό ψήφισμα, το οποίο μεταξύ άλλων εισηγείται και την περικοπή κοινοτικών πόρων προς την Ελλάδα σε μια στιγμή που συζητάμε για αύξησή τους στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης ή των πιεστικών προβλημάτων στον πρωτογενή τομέα. Μεταξύ αυτών, οι Έλληνες Ευρωβουλευτές Κώστας Αρβανίτης και Έλενα Κουντουρά από την Ομάδα της Αριστεράς, Νίκος Παπανδρέου από τους Σοσιαλιστές, Πέτρος Κόκκαλης από τους Πράσινους και Γιώργος Κύρτσος από την ομάδα Renew Europe και Αλέξης Γεωργούλης», κατέληξε ο Άκης Σκέρτσος.
Τι είχε συμβεί με την Ουγγαρία- Η επιτροπή Σαρτζεντίνι
Το 2018, το ΕΚ ζήτησε από τα κράτη μέλη της ΕΕ να κρίνουν εάν η Ουγγαρία διατρέχει κίνδυνο παραβίασης των ιδρυτικών αξιών της ΕΕ, σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συνθήκης.Το σχετικό ψήφισμα εγκρίθηκε με 448 ψήφους υπέρ, 197 κατά και 48 αποχές.Για να υιοθετηθεί η πρόταση, απαιτούνταν η απόλυτη πλειοψηφία των μελών (376) και τα δύο τρίτα των ψηφισάντων, εξαιρώντας τις αποχές. Ήταν η πρώτη φορά που το ΕΚ κάλεσε το Συμβούλιο της ΕΕ να ενεργήσει εναντίον κράτους μέλους προκειμένου να αποτραπεί συστημική απειλή για τις ιδρυτικές αξίες της Ένωσης.
Αυτές οι αξίες, οι οποίες κατοχυρώνονται στο άρθρο 2 της Συνθήκης για την ΕΕ και αναφέρονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, περιλαμβάνουν το σεβασμό στη δημοκρατία, την ισότητα, το κράτους δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν τις χώρες της ΕΕ να κινήσουν τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 7 παράγραφος 1 της Συνθήκης για την ΕΕ, σημειώνοντας ότι παρά την προθυμία των ουγγρικών αρχών να συζητήσουν τη νομιμότητα οποιουδήποτε συγκεκριμένου μέτρου, η κατάσταση δεν έχει αντιμετωπιστεί και «εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές ανησυχίες».Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η απόφασή τους εντάσσεται στο προληπτικό σκέλος της διαδικασίας, στο οποίο προβλέπεται διάλογος με τη χώρα και ότι «αποσκοπεί στην αποφυγή της επιβολής ενδεχόμενων κυρώσεων».Το ΕΚ υπενθυμίζει ότι η προσχώρηση της Ουγγαρίας στην ΕΕ υπήρξε «εθελούσια πράξη που βασίστηκε σε απόφαση στο πλαίσιο της εθνικής κυριαρχίας, με ευρεία συναίνεση από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα» και υπογραμμίζει ότι η εκάστοτε ουγγρική κυβέρνηση έχει καθήκον να αποτρέψει τον κίνδυνο σοβαρής παραβίασης των αξιών της ΕΕ.Οι κυριότερες ανησυχίες του ΕΚ αφορούν τα εξής:τη λειτουργία του συνταγματικού και εκλογικού συστήματος,την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας,τη διαφθορά και τις συγκρούσεις συμφερόντων,την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων,την ελευθερία της έκφρασης,την ακαδημαϊκή ελευθερία,την ανεξιθρησκεία,το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι,το δικαίωμα στην ίση μεταχείριση,τα δικαιώματα των μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των Ρομά και των Εβραίων,τα θεμελιώδη δικαιώματα των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων, καιτα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα.«Την εβδομάδα που συζητάμε για την κατάσταση της Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα: Αντιμετωπίζουμε τα δικαιώματα όλων των Ευρωπαίων, συμπεριλαμβανομένων των Ούγγρων πολιτών, και υπερασπιζόμαστε τις ευρωπαϊκές μας αξίες. Τώρα εναπόκειται στους Ευρωπαίους ηγέτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταματήσουν να είναι απλοί θεατές της συντριβής του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία. πρόκειται για στάση απαράδεκτη για μια Ένωση που βασίζεται στη δημοκρατία, το κράτος Δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα». δήλωσε η εισηγήτρια Judith Sargentini (Πράσινοι, Ολλανδία).
Το ψήφισμα για την Ελλάδα
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου τονίζεται πως:
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκρουσε την Τετάρτη τον κώδωνα του κινδύνου για αρκετές ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάδα που απειλούν το κράτος δικαίου και κάλεσε την Επιτροπή να αναλάβει δράση.
Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 330 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 26 αποχές, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για πολύ σοβαρές απειλές κατά της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα: Ελευθερία των ΜΜΕ
Εξετάζοντας θέματα πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης και ασφάλειας των δημοσιογράφων, το Κοινοβούλιο διαμαρτύρεται για την έλλειψη προόδου στις έρευνες για την δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021. Εκφράζουν έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν σωματικές απειλές και λεκτικές επιθέσεις (προερχόμενες μεταξύ άλλων και από υψηλόβαθμους πολιτικούς), παραβιάσεις της ιδιωτικής τους ζωής με κατασκοπευτικό λογισμικό και καταχρηστικές αγωγές – συμπεριλαμβανομένων αυτών που προέρχονται από ανθρώπους του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού. Το Κοινοβούλιο εκφράζει επίσης ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, τη συγκέντρωση ΜΜΕ στα χέρια ολιγαρχών και την κατανομή των κρατικών επιδοτήσεων.
Κατασκοπευτικό λογισμικό
Το Κοινοβούλιο καταδικάζει την παράνομη εργαλειοποίηση του όρου «απειλή για την εθνική ασφάλεια» για τις απαράδεκτες υποκλοπές και την παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένων μελών του ΕΚ. Ως απάντηση στο σκάνδαλο «Predatorgate», οι ευρωβουλευτές ζητούν την ενίσχυση των δημοκρατικών μηχανισμών και αποτελεσματικές έρευνες με τη βοήθεια της Europol. Ζητούν ακόμη να αντιστραφεί η νομοθεσία που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του Πρωθυπουργού. Το ψήφισμα εκφράζει ανησυχίες σχετικά με τη μεταφορά της έρευνας για το σκάνδαλο σε διαφορετικό εισαγγελέα και την πολιτική πίεση, τον εκφοβισμό και την παρενόχληση αξιωματούχων που επικρίνουν την κυβέρνηση.
Αστυνομική βία, κακομεταχείριση μεταναστών, δημοκρατικός έλεγχος
Το Κοινοβούλιο τονίζει την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία και την ανεπαρκή ποιότητα των επακόλουθων ερευνών και δικαστικών αποφάσεων, τις καταγγελίες για διαφθορά, τη διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών και τις πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένης της διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος στην αστυνομία.
Η μεταχείριση των μεταναστών και οι συστηματικές επαναπροωθήσεις ανησυχούν τους ευρωβουλευτές, όπως και οι επιθέσεις κατά της κοινωνίας των πολιτών, ιδίως οι εκστρατείες δυσφήμισης και η δικαστική παρενόχληση ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Κοινοβούλιο δηλώνει ότι η κοινοβουλευτική έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη του Φεβρουαρίου του 2023 φαίνεται να στερείται πολιτικής αμεροληψίας και ανησυχεί για την άρνηση της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να διεξαγάγει έρευνα για δύο πρώην υπουργούς μεταφορών, όπως ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Με βάση τα ανωτέρω, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης αφενός της αξιολόγησης της χρήσης των κονδυλίων της ΕΕ στο πλαίσιο του κανονισμού περί κοινών διατάξεων σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, αφετέρου σε σχέση με τη μη εφαρμογή των αποφάσεων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων σύμφωνα με τον κανονισμό για την αιρεσιμότητα του κράτους δικαίου.
Τι ανέφεραν στελέχη του Ευρωκοινοβουλίου
Σύμφωνα με το ertnews,gr ενόψει ευρωεκλογών και δεδομένου ότι «η Ελλάδα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη σημειώνουν επιτυχίες σε όλα τα επίπεδα – στην οικονομία, στις μεταρρυθμίσεις, στην εξωτερική πολιτική, στο μεταναστευτικό, οι γνωστοί κύκλοι της κεντροαριστεράς και της αριστεράς στην Ευρώπη επανέφεραν στη δημόσια συζήτηση τους υποτιθέμενους κινδύνους για τις συνθήκες του Κράτους Δικαίου που επικρατούν στη χώρα μας».
«Επιτομή λαϊκισμού και παραπληροφόρησης»
Από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι πρόκειται για ένα κείμενο, «επιτομή λαϊκισμού και παραπληροφόρησης», με το οποίο, «τα μέλη των συγκεκριμένων πολιτικών ομάδων μετατρέπουν σε πολιτική αρένα τις Βρυξέλλες κλονίζοντας δυστυχώς την αξιοπιστία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για μια προσπάθεια δυσφήμισης της Ελλάδας με κινδυνολογίες και εικασίες που δεν επιβεβαιώνονται από τα επίσημα στοιχεία και τις θεσμικές κινήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια για την αναβάθμιση και θωράκιση των θεσμών στη χώρα μας».
Η στήριξη του ΕΛΚ
«Πρέπει να πω, σταματήστε το, βλάπτετε το κράτος δικαίου» είπε ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ. «Δεν υπάρχει αμφιβολία για την καλή κατεύθυνση στην Ελλάδα» ξεκαθαρίζοντας πως «προφανώς πρόκειται για κομματική πολιτική κατάχρηση ζητημάτων κράτους δικαίου».
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν ξεκάθαρη ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η ελληνική κυβέρνηση εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις για να εγγυηθεί το κράτος δικαίου, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα», πρόσθεσε, ενώ μιλώντας για το κράτος δικαίου, ο Μάνφρεντ Βέμπερ στηλίτευσε τη στάση των Σοσιαλιστών υπογραμμίζοντας ότι «οι Σοσιαλιστές έχουν πολλά να κάνουν για να εγγυηθούν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και να εγγυηθούν όλο το σύστημα που βασίζεται στο κράτος δικαίου σε ορισμένες από τις χώρες στις οποίες κυβερνούν. Άρα η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο και η Νέα Δημοκρατία κάνει καλή δουλειά». Παράλληλα, επισήμανε ότι έχουν γίνει «επτά διαδοχικές συζητήσεις» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το κράτος-δικαίου.
Έντονη αντίδραση της κυβέρνησης για το ψήφισμα- καταδίκη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου.
Κυβερνητικές πηγές μιλούν για «προσπάθεια δυσφήμισης της Ελλάδας με κινδυνολογίες και εικασίες που δεν επιβεβαιώνονται από τα επίσημα στοιχεία και τις θεσμικές κινήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια για την αναβάθμιση και θωράκιση των θεσμών στη χώρα μας».
Υποστηρίζουν μάλιστα ότι «ενόψει ευρωεκλογών και δεδομένου ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη σημειώνουν επιτυχίες σε όλα τα επίπεδα – στην οικονομία, στις μεταρρυθμίσεις, στην εξωτερική πολιτική, στο μεταναστευτικό, οι γνωστοί κύκλοι της κεντροαριστεράς και της Αριστεράς στην Ευρώπη επανάφεραν στη δημόσια συζήτηση τους υποτιθέμενους κινδύνους για τις συνθήκες του Κράτους Δικαίου που επικρατούν στη χώρα μας». Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για «κείμενο επιτομή λαϊκισμού και παραπληροφόρησης” και υποστηρίζουν ότι “τα μέλη των συγκεκριμένων πολιτικών ομάδων μετατρέπουν σε πολιτική αρένα τις Βρυξέλλες κλονίζοντας δυστυχώς την αξιοπιστία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Από την κυβέρνηση επισημαίνουν εξάλλου την στήριξη του ΕΛΚ και θεωρείται βέβαιο ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα είναι στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχει το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος θα βρεθεί στην χώρα για να λάβει μέρος σε εκδήλωση που συνδιοργανώνουν το ΕΛΚ και η ΝΔ.
Ο κ. Βέμπερ ανέφερε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία για την καλή κατεύθυνση στην Ελλάδα» και υποστήριξε ότι «προφανώς πρόκειται για κομματική πολιτική κατάχρηση ζητημάτων κράτους δικαίου».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα έχει την πλήρη στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που καταψήφισε το κοινό ψήφισμα, ενώ κατέθεσε δικό του ψήφισμα υπέρ των ελληνικών θέσεων, ενώ σημειώνουν πως το κοινό ψήφισμα κατά της Ελλάδας υπερψήφισαν λιγότεροι από τους μισούς ευρωβουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου (δηλαδή 330 εκ των συνολικά 705).
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι στο κοινό ψήφισμα των πολιτικών ομάδων της Αριστεράς, συνειδητά παραγνωρίζονται οι σοβαρές θεσμικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις που έφερε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια και παραλείπονται σκοπίμως τα επίσημα συμπεράσματα της έκθεσης της Επιτροπής του 2023 για το Κράτος Δικαίου, στην οποία υπογραμμίζεται η πρόοδος της Ελλάδας στις συστάσεις της.