Γιατί οι βόρειοι λαοί ζουν καλύτερα
Πέρα από τα αξιοθέατα, είναι γνωστό ότι η στάση ορισμένων λαών απέναντι στη ζωή είναι από μόνη της ένα ολόκληρο ταξιδιωτικό κεφάλαιο που σηκώνει μεγάλη συζήτηση, ανάλυση και φιλοσοφία.
Ταυτόχρονα, όμως, πρόκειται και για μια δύσκολη συζήτηση με σύνθετες έννοιες που, άπαξ και τις κατακτήσουμε, ίσως να καταφέρουμε να κάνουμε και τις δικές μας ζωές λιγάκι καλύτερες. Παρακάτω επιλέξαμε μερικές από τις πιο γνωστές φιλοσοφίες λαών που αξίζει να έχουμε κατά νου, πριν ακόμα καλά καλά προσγειωθούμε και ξεκινήσουμε να κάνουμε βόλτες στις πόλεις των χωρών με την ξεχωριστή φιλοσοφία ζωής.
Πώς θα σας φαινόταν να βρισκόσασταν σε μια ξύλινη κλειστή καμπίνα στη μέση ενός χιονισμένου δάσους, φορώντας ένα χοντρό πουλόβερ παρέα με μυθιστορήματα και μια καυτή κούπα σοκολάτα; Αν και ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, η ειδυλλιακή αυτή εικόνα συμπυκνώνει στο έπακρο την φιλοσοφία του δανέζικου ευ ζην που δεν είναι άλλη από το πασίγνωστο hygge.
Αν και οι γλωσσολόγοι έχουν λίγο έως πολύ αποτύχει να ορίσουν σωστά και ακριβώς το hygge, τρία φαίνεται ότι είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του δανέζικου concept της ευζωίας: άνεση, αρμονία και ευχαρίστηση. Κοινώς, απόλαυση, χουχούλιασμα και stress-free ζωή. Και ποιος καλύτερος τρόπος να το επιτύχετε αυτό από αφοσίωση στον εαυτό σας και απεξάρτηση από τα εφήμερα υλικά αγαθά; Ίσως, αυτή η αλλιώτικη στάση ζωής εξηγεί γιατί οι Δανοί προτιμούν τα ποδήλατα για τις μετακινήσεις τους, σέβονται το περιβάλλον και εργάζονται πιο παραγωγικά.
Lagom: Τι τα θες τα πολλά;
Με καταγωγή από την καρδιά της Σκανδιναβίας, το σουηδικό modus vivendi που αποδομεί τον υλισμό, φιλοδοξεί να καλλιεργήσει μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση της καθημερινότητας με έναν διαφορετικό τρόπο. Αντί να αντιλαμβάνεται τον άνθρωπο ως αχόρταγο καταναλωτή, προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τη καθημερινή σχέση με την ύλη προς ένα ισορροπημένο επίπεδο που θα βάζει πρώτα τον άνθρωπο και, ύστερα, την υλική απόλαυση. Και η αλήθεια είναι ότι αυτή η πρωτοποριακή προσέγγιση καθορίζει, γενικά, τη σχέση των περισσότερων Σκανδιναβών με τα πάντα, από τη διατροφή και τη διασκέδαση μέχρι την αρχιτεκτονική και το ντύσιμο. «Less is better», λένε οι Σκανδιναβοί μινιμαλιστές και φαίνεται ότι έχουν δίκιο, γιατί καθετί επιπλέον είναι απλώς μια περιττή υπερβολή, ενώ όπως πολύ εύστοχα λέει και μία σουηδική παροιμία: «Φρόντιζε πάντα να κρατάς τόσα όσα χωράνε στο χέρι σου»
Gezelligheid: Η μαγεία είναι στους ανθρώπους
Με αφετηρία τα στενά του Άμστερνταμ, η ανατρεπτική ολλανδική στάση ζωής βάζει πάνω από όλους και όλα τις κοινωνικές σχέσεις και τη φιλία. Όπως ακριβώς και στο hygge, έτσι κι εδώ οι γλωσσολόγοι δεν τολμούν να πουν και να γράψουν πολλά για την ολλανδική έννοια που έχει «βασανίσει» τα λεξικά και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ολλανδικής καθημερινότητας.
Φαίνεται, μάλιστα, ότι οι Ολλανδοί, σε αντίθεση με τους Δανούς, προσπαθούν να συνδυάσουν τις ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις με την υψηλή ποιότητα ζωής. Ειδικότερα, για τους Ολλανδούς, κομμάτι -κλειδί της καθημερινής ευτυχίας είναι η συναναστροφή με ανθρώπους που επιταχύνουν την προσωπική πνευματική εξέλιξη, καθώς μόνο έτσι, η καθημερινότητα αποκτά νόημα, η ζωή γίνεται καλύτερη και τα πράγματα κυλάνε ομαλότερα. Κοινώς, οι Ολλανδοί μας λένε ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε και πολλά, για να είμαστε ευτυχισμένοι, πάρα μόνο να έχουμε καλούς φίλους και τόσα όσα χρειαζόμαστε. Ίσως, έτσι εξηγείται γιατί η διασκέδαση του Άμστερνταμ ξεχωρίζει στην Ευρώπη ενώ η ολλανδική τέχνη πάντα βρίσκει τον τρόπο να τρυπώνει στα μεγαλύτερα μουσεία του πλανήτη κλέβοντας πάντα διακριτικά την παράσταση.
Πηγή: travel.gr