Capitals Market Day: Μεγάλη μέρα για τη Νέα ΔΕΗ- Αποκαλυπτήρια για τον νέο ενεργειακό Όμιλο της ΝΑ Ευρώπης
Στο Λονδίνο η διοικητική ομάδα της ΔΕΗ παρουσιάζει σήμερα Τρίτη το αναθεωρημένο επιχειρηματικό πλάνο της επιχείρησης και τους νέους στόχους για την περαιτέρω ανάπτυξή της τα επόμενα χρόνια. Η εταιρεία που ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη φάση του μετασχηματισμού της σε μια υγιή και πράσινη εταιρεία ενέργειας, έχει ήδη θέσει τις βάσεις για τη διεθνοποίησής της με την εξαγορά της Enel Romania, και πλέον στοχεύει να γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η διοίκηση Στάσση στο σημερινό Capitals Market Day θα παρουσιάσει τη στρατηγική της επιχείρησης για την επόμενη μέρα, με πολλαπλούς επιχειρηματικούς στόχους, όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας, αλλά και σε νέους τομείς δραστηριότητας.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ από το 2021, όταν έγινε η αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,35 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα έχει πετύχει τους επιχειρηματικούς στόχους που είχε θέσει για βελτίωση της χρηματοοικονομικής της θέσης και για την ανάπτυξή της στην πράσινη παραγωγή ενέργειας.
- Η επιτυχία της διοίκησης της εταιρείας, μετριέται τόσο με την επίτευξη των στόχων της, όσο και με την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών που κέρδισε με αποτέλεσμα τη σταθερά ανοδική πορεία της κεφαλαιοποίησή της.
Η μετοχή της εταιρείας από τα 2,72 ευρώ το 2019, βρέθηκε στα 9 ευρώ με την αύξηση κεφαλαίου του 2021 και σήμερα βρίσκεται στα 12,24 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση ήταν περίπου 600 εκατ. ευρώ (νωρίτερα τον Μάιο του 2019 ήταν 300 εκατ. ευρώ) και σήμερα 4,6 δισ. ευρώ.
Τα ebitda του 2019 ήταν 333 εκατ. ευρώ και το 2023 ξεπέρασαν τα 1,2 δισ. ευρώ. Το 2019 η ΔΕΗ φαινόταν να είχε χάσει το τρένο της πράσινης μετάβασης αφού είχε μηδενική εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ (πλην υδροηλεκτρικών) και σήμερα έχει καταφέρει να έχει 1,3 GW AΠΕ σε λειτουργία σε Ελλάδα και Ρουμανία.
- Η Νέα ΔΕΗ που θα παρουσιαστεί σήμερα θα περιλαμβάνει επενδυτικά πλάνα για την επόμενη τριετία που θα τη μεταμορφώσουν από μια εταιρεία ενέργειας σε ένα επιχειρηματικό όμιλο με καινοτόμες δραστηριότητες αξιοποιώντας όλα τα άυλα και υλικά περιουσιακά της στοιχεία.
Σημαντική νέα δραστηριότητα για την εταιρεία από το 2024 θα είναι η αξιοποίηση ακινήτων, με ξεχωριστή εταιρεία στην οποία θα περάσουν τόσο τα ακίνητα που διαθέτει όσο και τα ακίνητα της Κωτσόβολος, εξασφαλίζοντας νέες υπεραξίες.
Αν και οι επενδύσεις στις ΑΠΕ θα συνεχίσουν να απορροφούν το σημαντικότερο μέρος των επενδυτικών δαπανών της, η Νέα ΔΕΗ, θα δώσει έμφαση στις υπηρεσίες, στο πλαίσιο του energy as a service, ανοίγοντας ένα ευρύ πεδίο, με σημαντικά περιθώρια κέρδους και δυνατότητες ανάπτυξης.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη διεθνή δραστηριότητα της ΔΕΗ που ξεκίνησε με την απόκτηση της Enel Romania και περιλαμβάνει σχέδια για περαιτέρω επέκταση στην αγορά ενέργειας των Βαλκανίων με νέες εξαγορές ΑΠΕ στη Βουλγαρία και με συμμετοχή σε μεγάλα ενεργειακά έργα.
Το συνολικό επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας για την επόμενη τριετία αναμένεται να διαμορφωθεί στα 8,5 με 10 δισ. ευρώ και θα μετατρέψει τη ΔΕΗ σε ένα διεθνή και σύγχρονο παραγωγό και πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας.
- Στην παρουσίαση της Τρίτης αναμένεται να δοθεί το στίγμα για τη σημασία της εξαγοράς της Enel Romania και το επιχειρηματικό πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας μετά την εξαγορά αυτή που δίνει νέα δυναμική στη ΔΕΗ.
Όπως έχει ήδη δηλώσει η εταιρεία, η κίνηση αυτή θα αυξήσει το πελατολόγιο της ΔΕΗ κατά 55% από 5,6 εκατομμύρια σε 8,7 εκατομμύρια, το παραγωγικό δυναμικό από ΑΠΕ κατά 23% στα 4,8 γιγαβάτ από 3,9 γιγαβάτ που ήταν ενώ το υπό ανάπτυξη δυναμικό κατά 50%, από τα 10 στα 15 γιγαβάτ.
Η Enel Ρουμανίας είναι ένας από τους βασικότερους παίκτες της αγοράς ενέργειας της Ρουμανίας, νούμερο 1 στην παραγωγή πράσινης ενέργειας στη Ρουμανία με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 600 MW και με επιπλέον 5 GW σε πορεία υλοποίησης, κάτι που δημιουργεί σημαντικές συνέργειες και συμπληρώνει τη στρατηγική της ΔΕΗ.
- Σημαντικές νέες δυνατότητες αποκτά η ΔΕΗ και από την απόκτηση της Κωτσόβολος και θα παρουσιαστεί πώς θα αποτελέσει τον καταλύτη για την ανάπτυξη της ΔΕΗ σε νέες επενδυτικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες ένα νέο πεδίο για τη ΔΕΗ.
Στο πλαίσιο του banking as a service που προσφέρεται από κάποιες τράπεζες, η ΔΕΗ ενδιαφέρεται να αποκτήσει ενά white label app, επεκτείνοντας τη δραστηριότητά της σε υπηρεσίες όπως το Buy Now Pay Later. Η ανάπτυξη της ΔΕΗ σε αυτή τη δραστηριότητα μπορεί να εξασφαλίσει επιπλέον έσοδα στην εταιρεία αλλά και ανταγωνιστικότερες τιμές για τους πελάτες της.
- Το 2023 η ΔΕΗ πέτυχε την επιστροφή της στην κερδοφορία και τον Ιούλιο του 2024 θα διανείμει μέρισμα για τη χρήση 2023, μετά από 13 χρόνια.
Το κερδοφόρο 2023 αποτελεί ένα έτος ορόσημο αφού θέτει τη βάση για μια νέα εποχή μεγέθυνσης και κερδοφορίας, μια εποχή που θα χαρακτηρίζεται από ανοδικές αποτιμήσεις και σταθερή και αυξανόμενη επιστροφής αξίας στους μετόχους.
Τα EBITDA της ΔΕΗ από 900 εκ. το 2020 θα περάσουν το 1,5 δις. το 2023-24, εδραιώνοντας τα υψηλά αυτά επίπεδα ως βάση για τα επόμενα χρόνια. Στο γ΄ τρίμηνο του 2023, το EBITDA της ΔΕΗ σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκε σε €347,1 εκατ. έναντι €215 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.