Υπο επιτήρηση οι βουλευτές της ομάδας Σαμαρά – Τι προβλέπει το Μαξίμου – “Φωτιές” και από τη ροζ σημαία με εσωτερικές αντιδράσεις για Γεραπετρίτη
Σε κλοιό σκληρής επιτήρησης θέτει το Μέγαρο Μαξίμου όσους γαλάζιους βουλευτές βρίσκονται «κοντά» στον Αντώνη Σαμαρά. Στην Ηρώδου Αττικού βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να προλάβουν τις επόμενες κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού καθώς εκτιμούν πως η κατάσταση δεν έχει εκτονωθεί μόνο απο την απόφαση του να καταψηφίσει την επίμαχη τροπολογία για το καθεστώς εργασίας των παράτυπων μεταναστών.
Τα βλέμματα τώρα είναι στραμμένα στις κινήσεις των γαλάζιων βουλευτών που ψήφισαν «αναγκαστικά» – σύμφωνα με δηλώσεις τους – την σχετική τροπολογία. Υπο αυτό το πρίσμα το κυβερνητικό επιτελείο αναμένεται να εξετάζει πιο προσεκτικά τις «επικίνδυνες» νομοθετικές ρυθμίσεις, δηλαδή όσες αντιβαίνουν των αρχών που έχει θέσει ο πρώην πρωθυπουργός.
- Μάλιστα, η δήλωση του Αντ. Σαμαρά μετά την καταψήφιση του που τόνισε «ότι είχα να πω το είπα και όποιος θέλει να καταλάβει, κατάλαβε» ερμηνεύτηκε απο πολλούς πως ο πρώην πρωθυπουργός παραμένει ανυποχώρητος στις αρχές του και είναι πρόθυμος να συνεχίσει να δίνει μάχες.
Αυτό ερμηνεύεται και απο το γεγονός πως κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης ο Αντ. Σαμαράς επέλεξε να παρεβρεθεί και μάλιστα απο νωρίς στο Κοινοβούλιο για να ψηφίσει «όχι» στην επίμαχη τροπολογία και όχι να δείξει την αντίρρηση του απουσιάζοντας απο την διαδικασία. Μάλιστα, το γεγονός αυτό τον κατέγραψε στην νεότερη ιστορία της ΝΔ ως τον πρώτο πρώην πρωθυπουργό που καταψηφίσει ρητά μια κυβερνητική απόφαση του κόμματος του.
- Και ενώ στην Ολομέλεια της Βουλής ο Αντ. Σαμαράς προκαλούσε «θόρυβο» με την στάση του να καταψηφίσει την επίμαχη τροπολογία, την ίδια ώρα στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ξέσπασε νέα θύελλα με αφορμή ένα εικαστικό έργο για τις κακοποιημένες γυναίκες.
Η απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη να παρέμβει ώστε να κατέβει μια ροζ ελληνική σημαία με σεντόνια κακοποιημένων γυναικών, που αναρτήθηκε σε έκθεση στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, προκάλεσε την αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη που ζήτησε εξηγήσεις. Στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάση η Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε ευθέως την διαφωνία της με την απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών λέγοντας πως δεν πρέπει να λογοκρίνεται η τέχνη.
Πηγές απο το Υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας στις επικρίσεις περί περιορισμού της ελευθερίας της τέχνης, επισήμαναν ότι «δεν πρόκειται για ζήτημα ελευθερίας της τέχνης. Θα μπορούσε σε οποιαδήποτε ιδιωτική έκθεση να υπάρχει το συγκεκριμένο. Σε κτίριο του σκληρού πυρήνα του ελληνικού κράτους όμως δεν είναι δυνατόν. Το προξενείο δεν είναι ιδιωτική γκαλερί!».