Τσιόδρας για οπαδική βία: Υπάρχει πολιτική βούληση προκειμένου να μην λειτουργούν εγκληματικές ομάδες
Με αφορμή τα επεισόδια στο Ρέντη και τον τραυματισμό του αστυνομικού, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας τόνισε πως «παίρνουμε συνεχώς μέτρα και θα πάρουμε αυτά τα οποία χρειάζονται».
Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1» ανέφερε πως «δεν ξεκινάει τώρα η όλη διαδικασία έχει ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια. Θυμάστε στις αλλαγές που έγιναν στον ποινικό κώδικα κάποια από τα αδικήματα τα οποία τελούνται στο γήπεδο έγιναν ιδιώνυμα. Με το νέο ποινικό κώδικα προβλέπονται πιο αυστηρές ποινές, θα εκτίει ποινή κάποιος ο οποίος καταδικάζεται από 2 ως 3 χρόνια και δεν θα παίρνει αναστολή.
Παράλληλα ελήφθησαν κάποιες αποφάσεις οι οποίες άλλες υλοποιούνται άλλες είναι στο δρόμο της υλοποίησης προκειμένου να μπουν κάμερες στα γήπεδα, να υπάρχει ταυτοποίηση των προσώπων που παίρνουν ένα συγκεκριμένο εισιτήριο όλα αυτά είναι στο δρόμο της υλοποίησης. Κλείνουν τα γήπεδα μέχρι να υλοποιηθούν αυτά, μέχρι τον Φεβρουάριο»
«Δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο μόνο με πειθαρχικά μέτρα ή με την Αστυνομία αν οι ίδιες οι ΠΑΕ δεν καταλάβουν ότι θα πρέπει να προστατεύσουν το προϊόν το οποίο παράγουν», σχολίασε ο κ. Τσιόδρας.
Στη συνέχεια, τόνισε πως «αν δεν υπάρχουν οι προδιαγραφές στα γήπεδα θα επανεξεταστεί το μέτρο. Δεν μπορεί δηλαδή ένα γήπεδο να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Είναι μια κατάσταση η οποία εξελίσσεται, δεν είναι ότι πήραμε κάποια μέτρα τότε δεν απέδωσαν, παίρνουμε συνεχώς μέτρα και θα πάρουμε αυτά τα οποία χρειάζονται. Υπάρχει πολιτική βούληση προκειμένου να μην λειτουργούν εγκληματικές ομάδες γιατί εδώ δεν πρόκειται για αντίδραση σε κάποιο αθλητικό γεγονός, πρόκειται συγκεκριμένα για συμμορίες οι οποίες λειτουργούν στο χώρο, όχι μόνο σε ένα σύλλογο αλλά σε αρκετούς.
Ερωτηθείς αν θα παρθούν επιπλέον μέτρα, είπε πως «έχει εξαγγελθεί ήδη ότι κάποιες ποινές θα γίνονται με διοικητικές αποφάσεις. Δηλαδή δεν θα περιμένεις την αθλητική δικαιοσύνη αλλά όταν βλέπεις ότι πέφτουν κροτίδες ή φωτοβολίδες θα μπορεί να παίρνει αποφάσεις σκληρές επί τόπου».
«Είναι σαφές ότι κάποια ομάδα η οποία λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση προφανώς δεν περιορίζεται στο χώρο του ποδοσφαίρου ή στο χώρο του αθλητισμού αλλά πολλοί από αυτούς σχετίζονται και με άλλου είδους εγκλήματα. Είναι ομάδες οι οποίες λειτουργούν ως εγκληματικές οργανώσεις, προφανώς κάποιοι από αυτούς έχουν διωχθεί, προφανές κάποιοι από αυτούς έχουν φακέλους πιθανά κάποιοι να έχουν φυλακιστεί. Δεν είναι ότι κάνουν κάποια αδικήματα και είναι έξω απλώς οι συγκεκριμένοι που μπορεί να έχουν τελέσει αδικήματα, που μπορεί να έχουν κάνει φυλακή λειτουργούν ως ομάδες στα πλαίσια ενός συλλόγου και λειτουργούν και ως καθοδηγητές για κάποιους άλλους.
Ο στόχος είναι να ανοίξουν τα γήπεδα με ασφάλεια, δεν γίνεται το δίμηνο μόνο για τιμωρία για αυτά που έχουν συμβεί», κατέληξε ο κ.Τσιόδρας.