Ισραήλ-Γάζα: Την Πέμπτη ξεκινά η εκεχειρία έπειτα από 47 μέρες πόλεμο – Ελεύθεροι θα αφεθούν οι όμηροι
Υπέρ της αποδοχής συμφωνίας για προσωρινή κατάπαυση του πυρός αποφάσισε το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο με τη Χαμάς, που θα περιλαμβάνει την ανταλλαγή ομήρων που κρατούνται από την οργάνωση για Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές.
Σύμφωνα με ανώτερο ισραηλινό αξιωματούχο, η Χαμάς θα απελευθερώσει 30 παιδιά, οκτώ μητέρες και 12 ακόμη γυναίκες κατά τη διάρκεια μιας πενταήμερης κατάπαυσης του πυρός.
Επίσης συμφωνήθηκε να εισέλθει και ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας.
Σύμφωνα με σημεία της συμφωνίας που έχουν αρχίσει και γίνονται γνωστά, το Ισραήλ θα παρατείνει χρονικά την εκεχειρία για κάθε 10 ομήρους που απελευθερώνονται.
Αξιωματούχος της κυβέρνησηες ανέφερε ότι η πρώτη απελευθέρωση ομήρων αναμένεται το πρωί της Πέμπτης και ο συνολικός αριθμός των ομήρων που απελευθερώθηκαν ενδέχεται να αυξηθεί.
Το Ισραήλ θα σταματήσει τις αεροπορικές πτήσεις στη νότια Γάζα και θα τις περιορίσει σε έξι ώρες την ημέρα στο βορρά, σύμφωνα με τη συμφωνία της Χαμάς , η οποία λέει επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν θα φέρουν στρατιωτικά οχήματα στη Γάζα κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, ούτε θα προσπαθήσουν να συλλάβουν κανέναν.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, όλα τα τμήματα των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας –οι IDF, η Shin Bet και η Mossad– υποστηρίζουν τη σχεδιαζόμενη συμφωνία. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η συμφωνία αφορά μόνο τους Ισραηλινούς που είναι ακόμη ζωντανοί, προσθέτοντας ότι η Χαμάς μπορεί να απελευθερώσει ξένους υπηκόους ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί με αυτές τις χώρες.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση μετά την έγκριση μιας συμφωνίας σύμφωνα με την οποία 50 ομήρους θα απελευθερωθούν από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια μιας τετραήμερης κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Η ανακοίνωση από το Ισραήλ
Η ισραηλινή κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση μετά την έγκριση της συμφωνίας από το υπουργικό συμβούλιο έκτακτης ανάγκης.
«Η κυβέρνηση του Ισραήλ είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει στην πατρίδα όλους τους ομήρους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Απόψε, η κυβέρνηση ενέκρινε το περίγραμμα του πρώτου σταδίου επίτευξης αυτού του στόχου, σύμφωνα με το οποίο τουλάχιστον 50 όμηροι –γυναίκες και παιδιά– θα απελευθερωθούν σε τέσσερις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα γίνει παύση των μαχών. Η απελευθέρωση κάθε επιπλέον 10 ομήρων θα έχει ως αποτέλεσμα μία επιπλέον ημέρα στην παύση.
«Η κυβέρνηση του Ισραήλ, ο Ισραηλινός Στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας θα συνεχίσουν τον πόλεμο για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους όλους τους ομήρους, να ολοκληρώσουν την εξάλειψη της Χαμάς και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει νέα απειλή για το κράτος του Ισραήλ από τη Γάζα».
Επιβεβαιώνει το Κατάρ
Η διπλωματία του Κατάρ επιβεβαίωσε τη σύναψη συμφωνίας για «ανθρωπιστική παύση» των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας και την ανταλλαγή ισραηλινών και αλλοδαπών ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους που ανακοινώθηκε νωρίτερα από την κυβέρνηση του Ισραήλ και τη Χαμάς.
«Η έναρξη της παύσης θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών 24 ωρών (σ.σ. αύριο Πέμπτη 23/11) και η διάρκειά της θα είναι τέσσερις ημέρες, με δυνατότητα παράτασης», διευκρίνισε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ μέσω X (του πρώην Twitter) αναφερόμενο στη συμφωνία που κλείστηκε με μεσολάβηση του εμιράτου, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.
Διαβεβαίωσε εξάλλου πως «ο αριθμός των ανθρώπων που θα απελευθερωθούν θα αυξηθεί σε μεταγενέστερα στάδια της εφαρμογής της συμφωνίας».
Ικανοποίηση από τη Χαμάς
«Οι διατάξεις αυτής της συμφωνίας καταρτίστηκαν με βάση το όραμα της αντίστασης και την αποφασιστικότητά της να υπηρετήσει τον λαό μας και να ενισχύσει την επιμονή του έναντι της επίθεσης», ανέφερε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα μετά το κλείσιμο της συμφωνίας.
«Επιβεβαιώνουμε πως θα παραμείνουμε με το δάκτυλο στη σκανδάλη και ότι τα τάγματα των θριαμβευτών μας θα παραμείνουν σε επιφυλακή», προειδοποίησε.
Δυνάμει της συμφωνίας, αναμένεται να εισέλθουν εκατοντάδες φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, ιατρικό υλικό και καύσιμα σε όλα τα τμήματα της Λωρίδας της Γάζας, πάντα κατά την ανακοίνωση της Χαμάς.
Χαιρετίζει τη συμφωνία Ισράηλ – Χαμάς ο Μπάιντεν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από πλευράς του, εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.
Ο κ. Μπάιντεν τόνισε πως η συμφωνία προσμένει να οδηγήσει στην επιστροφή στην πατρίδα τους «κι άλλων αμερικανών ομήρων». Αναφερόταν στην απελευθέρωση δυο γυναικών με αμερικανική υπηκοότητα από τη Χαμάς στα τέλη Οκτωβρίου.
«Η σημερινή συμφωνία αναμένεται να φέρει πίσω στην πατρίδα επιπλέον αμερικανούς ομήρους και δεν θα σταματήσω ώσπου να απελευθερωθούν όλοι», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο.
Σε πέντε στάδια η απελευθέρωση των αιχμαλώτων
Σε πρώτη φάση, η Χαμάς πρόκειται να παραδώσει τους ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στους εκπροσώπους των IDF (ισραηλινός στρατός). Στη συνέχεια, οι απαχθέντες θα υποβληθούν σε ιατρικό έλεγχο από και έπειτα θα οδηγηθούν σε ένα από τα πέντε απομονωμένα ιατρικά κέντρα σε όλο το Ισραήλ, για να συναντηθούν με τις οικογένειές τους.
Στο τέταρτο στάδιο, οι ιατρικές και αμυντικές αρχές θα καθορίσουν από κοινού εάν μπορεί να γίνει απολογισμός των ομήρων. Στο πέμπτο και τελικό στάδιο της διαδικασίας, οι όμηροι θα δώσουν καταθέσεις στους αξιωματούχους ασφαλείας.
Περίπου 12-13 όμηροι θα απελευθερώνονται ανά ημέρα, ενώ το Ισραήλ θα απελευθερώσει γυναίκες και ανήλικους κρατούμενους, με τον καθένα να επιστρέφει στην πόλη ή την κωμόπολη όπου ζούσε πριν από τη φυλάκισή του, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Διευκρινίστηκε δε, ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση των φάσεων της απελευθέρωσης των ομήρων, η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα θα ξαναρχίσει.
Επίσης, σύμφωνα με τους Times of Israel, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατέστησε σαφές κατά τις συζητήσεις του υπουργικού συμβουλίου για την συμφωνία, ότι μέρος της συμφωνίας θα περιλαμβάνει πρόσβαση από τον Ερυθρό Σταυρό στους απαχθέντες που θα παραμείνουν όμηροι στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της παροχής φαρμάκων.
Γιατί η συμφωνία κατάπαυσης πυρός ήρθε τώρα
Σύμφωνα με ανάλυση του Guardian δεν είναι τυχαία η χρονική συγκυρία που το Ισραήλ συμφώνησε στην προσωρινή εκεχερία.
Όπως σημειώνει, ο Dan Sabbagh, η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει δεχθεί έντονες πιέσεις στο εσωτερικό για να σημειώσει πρόοδο στην επιστροφή των ομήρων. Οι οικογένειές τους διοργάνωσαν μια υψηλού προφίλ εκστρατεία «φέρτε τους σπίτι», συναντώντας μέλη του ισραηλινού πολεμικού υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα το βράδυ. Η στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Γάζα είχε ως αποτέλεσμα να σωθεί ζωντανός μόνο ένας όμηρος.
Η διεθνής πίεση έχει επίσης αυξηθεί ως απάντηση στην ολοένα και πιο απελπιστική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα . Οι βομβαρδισμοί από τον ισραηλινό στρατό που ακολούθησε η χερσαία εισβολή έχουν προκαλέσει μια πολιτική κρίση: τα τρόφιμα, το νερό, τα καύσιμα και τα φάρμακα είναι απελπιστικά λίγα, 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι από τα 2,3 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί και μόνο 10 από τα 36 νοσοκομεία λειτουργούν.
Την περασμένη εβδομάδα, το 68% των Αμερικανών δήλωσε ότι υποστήριξε μια κατάπαυση του πυρός , αντανακλώντας τις ανησυχίες στις ΗΠΑ ότι το Ισραήλ είχε προχωρήσει πολύ μακριά στη στρατιωτική του απάντηση.
Η Χαμάς χάνει έδαφος στο πεδίο της μάχης, καθώς οι δυνάμεις του Ισραήλ κατάφεραν να καταλάβουν μεγάλα τμήματα της βόρειας Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Γάζας. Ο στρατός του Ισραήλ ισχυρίζεται ότι έχει προκαλέσει μεγάλες απώλειες σε 10 από τα 24 τάγματα της Χαμάς και η ηγεσία του πιστεύεται ότι έχει μεταφερθεί στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας.
Πηγή: ieidiseis.gr