Τριγμοί στο ΣΥΡΙΖΑ: Μυστικό ραντεβού κορυφαίων στελεχών με Κασσελάκη – Του ζητούν να αποσύρει το δημοψήφισμα – Σκέψεις ακόμη και για πρόταση μομφής
Να πάρει πίσω το εσωκομματικό δημοψήφισμα ζήτησαν από τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, τα κορυφαία στελέχη της “προεδρικής” πτέρυγας, σε μυστικό ραντεβού που έλαβε χώρα στη Βουλή, μετά την γνωστοποίηση του διαγγέλματος του κ. Κασσελάκη. Υπό αυτό το πρίσμα, κορυφαία στελέχη του κόμματος, τα οποία μάλιστα είχαν στηρίξει τη νέα ηγεσία το προηγούμενο διάστημα, συναντήθηκαν σήμερα με τον κ. Κασσελάκη, για να του διαμηνύσουν πως δεν συμφωνούν με το εσωκομματικό δημοψήφισμα, όταν τα προς διαγραφή στελέχη, αλλά και η πλειοψηφία της “Ομπρέλας” αποχωρούν, καθώς και ότι δεν είναι λύση στις διαγραφές τα δημοψηφίσματα, όταν προβλέπονται κομματικές διαδικασίες.
- Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο μυστικό ραντεβού με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μετείχαν οι: Αλέκος Φλαμπουράρης, Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Παππάς, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Κώστας Ζαχαριάδης.
Κατόπιν αυτού, επαφίεται στον Στέφανο Κασσελάκη να πάρει πίσω το εσωκομματικό δημοψήφισμα, το οποίο για τα πρωτοκλασάτα στελέχη δεν έχει νόημα, λόγω της αποχώρησης της “Ομπρέλας” ή να επιμείνει στην απόφασή του, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι πλέον πάνω στο τραπέζι, όπως και αυτό της πρότασης μορφής εναντίον του.
Σημειωτέον ότι ένας απόλυτα κλειστός πυρήνας στελεχών που πρόσκεινται στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε τα περί βιντεοσκόπησης του διαγγέλματος με αυτό το περιεχόμενο και σίγουρα όχι τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος, που παρακολούθησαν εμβρόντητα τον κ. Κασσελάκη να εξαγγέλλει εσωκομματικό δημοψήφισμα, παρακάμπτοντας την Επιτροπή Δεοντολογίας, αλλά και τα όσα προβλέπονται από τη σχετική διαδικασία.
Η τακτική του χαρακτηρίζεται αντικαταστατική
Σε οργανωτικό επίπεδο ήδη η τακτική που αποκάλυψε στην βιντεοσκοπημένη δήλωσή του ο Στέφανος Κασσελάκης θεωρείται αντικαταστική. Με το σκεπτικό πως οι διαγραφές δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο δημοψηφίσματος, αφού για τα ζητήματα αυτά έχει προβλεφθεί η ύπαρξη της Επιτροπής Δεοντολογίας. Ακριβώς για να διασφαλίζονται τα δικαιώματα της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας.
Προβλέπεται μάλιστα πως τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας πρέπει να έχουν «θητεία» τουλάχιστον 5 ετών στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα ζητήματα αυτά αναμένεται να τεθούν άλλωστε και στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Συνεδρίασε η τάση Αχτσιόγλου
Σε κοινή γραμμή βαδίζουν η ομάδα των «προεδρικών» στελεχών, όπως και η τάση «6 συν 6» που πρόσκειται στην Έφη Αχτσιόγλου, στάση στην οποία κατέληξαν, μετά τις σημερινές τους εσωτερικές συσκέψεις, υπό το βάρος των καταιγιστικών εξελίξεων που πυροδότησε το εσωτερικό δημοψήφισμα, το οποίο εξήγγειλε σήμερα το πρωί ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.
- Συγκεκριμένα, το μήνυμα που αποστέλλουν οι δύο πολυπληθείς ομάδες στο εσωτερικό του κόμματος προς τον Στέφανο Κασσελάκη είναι να πάρει πίσω την απόφασή του για εσωτερικό δημοψήφισμα στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, αυτό θα καταψηφιστεί από τα μέλη των δύο ομάδων, με ισχυρές πιθανότητες να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία στο σώμα των 300 συνέδρων.
Κορυφαία στελέχη σκέφτονται ακόμη και την υποβολή πρότασης μομφής – “Δεν με απασχολεί” απαντά ο Κασσελάκης
Με τα τηλέφωνα να έχουν ανάψει, στα όσα συζητούν τις τελευταίες ώρες κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται ακόμη και το ενδεχόμενο της ενεργοποίησης της δυνατότητας καθαίρεσης του προέδρου, ενδεχόμενο που αναμένεται να συζητηθεί περαιτέρω σε βραδινή σύσκεψη που έχουν δρομολογήσει ορισμένα στελέχη του κόμματος.
Την ίδια ώρα, για το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, όπως μετάδωσε το MEGA, ο Στέφανος Κασσελάκης ρωτήθηκε και απάντησε πως «δεν τον απασχολεί», χωρίς ωστόσο να υπάρχει καταγεγραμμένη on camera η απάντησή του κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε Χαϊδάρι, Αιγάλεω και Περιστέρι.
Φήμες για δυσαρέσκεια Τσίπρα
Η ενόχληση κορυφαίων στελεχών του κόμματος για την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να ζητήσει δημοψήφισμα αναφορικά με τις διαγραφές των τεσσάρων (Βίτσα, Σκουρλέτη, Τζουμάκα, Φίλη) και οι φήμες μέχρι και για πρόταση μομφής κατά του νεοεκλεγέντα προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν προκαλέσει, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, έντονο προβληματισμό στον Αλέξη Τσίπρα.
Ένας από τους λόγους που εντείνουν την «ανησυχία Τσίπρα» είναι και το γεγονός ότι στελέχη που φαίνεται να εκδηλώνουν την ενόχλησή τους για την απόφαση Κασσελάκη, όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης και η Όλγα Γεροβασίλη, αποτελούν στελέχη από το στενό περιβάλλον του πρώην προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το σίγουρο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρακολουθεί με έκδηλη αγωνία τις εξελίξεις, την ώρα που κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα το πότε και το αν θα τοποθετηθεί επισήμως.