Δένδιας: Οι τρομοκρατικές επιθέσεις, οι σφαγές αμάχων, δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές
Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Κύπριο ομόλογό του Μιχάλη Γεωργαλλά.«Είχα σήμερα τη μεγάλη χαρά, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, να υποδεχθώ εδώ στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τον Υφυπουργό Εσωτερικών για τη Μακεδονία και Θράκη, τον φίλο μου Υπουργό Αμύνης της Κύπρου. Ήταν πολύ σημαντικό και πολύ ενδιαφέρον ότι είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε μία ανασκόπηση των συνθηκών στην ευρύτερη περιοχή μας», είπε ο Νίκος Δένδιας.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι «όπως ξέρετε και η Ελλάδα αλλά και η Κύπρος είμαστε στην περίμετρο της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι υπάρχουν πολύ σημαντικά θέματα τα οποία πρέπει να συζητηθούν και για τα οποία πρέπει να υπάρχει μια κοινή αντίληψη και μια αμοιβαία κατανόηση.
Προσβλέπουμε με ελπίδα ότι θα μπορέσει η κρίση αυτή να αντιμετωπισθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Θα ήθελα να επαναλάβω ότι η Ελλάδα έχει πάρει και δια χειλέων του πρωθυπουργού μια σαφέστατη θέση στη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή. Η τρομοκρατία, οι τρομοκρατικές επιθέσεις, οι σφαγές των αμάχων, δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές.
Και έχουμε επίσης σταθερά πει ότι η επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και ιδίως εναντίον των αμάχων του Ισραήλ, υπηρετούν κατά το χειρότερο τρόπο την παλαιστινιακή υπόθεση και τις νόμιμες επιδιώξεις του παλαιστινιακού λαού.
Και πάλι χάρηκα πάρα πολύ Μιχάλη που σε είδα σήμερα στη Θεσσαλονίκη και περιμένω να τα πούμε σύντομα στην Αθήνα».
Από την πλευρά του ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γεωργαλλάς, είπε: «Αγαπητέ φίλε Υπουργέ της Εθνικής Άμυνας, θέλω να σας ευχαριστήσω γι΄ αυτή τη φιλοξενία, θέλω να ευχαριστήσω για τη φιλοξενία της Θεσσαλονίκης και να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλους και ο Άγιος Δημήτριος να είναι η δύναμή μας.
Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον αγαπητό φίλο Νίκο Δένδια για τις εξελίξεις και πώς η Κυπριακή Δημοκρατία βιώνει αυτή την καινούρια κρίση στη Μέση Ανατολή, που ομολογουμένως Ελλάδα και Κύπρος έχουν να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο, κυρίως στο κομμάτι της υποστήριξης του ανθρωπιστικού προβλήματος που προκύπτει απ΄ αυτή την κατάσταση, όπως εξελίσσεται στο Ισραήλ και εύχομαι να περιοριστεί εκεί και να μη μεταδοθεί στο Λίβανο.
Αυτή τη στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία δέχεται καθημερινά αιτήματα από ξένες χώρες για να υποστηρίξει τις δικές τους προσπάθειες στην περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση, να καταφέρουν να απεγκλωβίσουν τους δικούς τους πολίτες από τις εμπόλεμες ζώνες δια μέσου της Κύπρου.
Σε αυτό το κομμάτι Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε επαφή και συνεργασία, προκειμένου να παίξουμε αυτό το σταθεροποιητικό ρόλο του διαμεσολαβητή και υποστηρικτή ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, που θα έχουν ως στόχο την εκκένωση ξένων υπηκόων από τις εμπόλεμες ζώνες.
Για ακόμη μία φορά να επαναλάβω κι εγώ ότι ευθυγραμμιζόμενη και η Κυπριακή Δημοκρατία με τη στάση της Ελληνικής Δημοκρατίας υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ και των πολιτών του στην αυτοάμυνα, αλλά την ίδια ώρα να είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με την εφαρμογή του ανθρωπιστικού δικαίου και βέβαια του δικαίου του παλαιστινιακού λαού. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο υλοποιούνται και όλες οι αποφάσεις που εξήγησα προηγουμένως, κυρίως υποστήριξης των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων για εκκένωση ξένων πολιτών από τις εμπόλεμες ζώνες».