Σε διαρκή κρίση εσωκομματικής περιδίνησης ο ΣΥΡΙΖΑ – Διάσπαση ως λύτρωση ή αργός “θάνατος” φθοράς στη νέα ηγεσία;
Δυο παράλληλες κρίσεις μια εσωτερική και μια εξωτερική χτυπούν το ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που η νέα ηγεσία του κόμματος αμφιταλαντεύεται μεταξύ της αποτίναξης του μεσσιανισμού και της κρίσης αντιπροσώπευσης στο φάσμα της κεντροαριστεράς. Η συζήτηση για τη σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σε συνθήκες ρευστοποίησης πολλαπλασιάζει τα φαινόμενα ενώ οι δημοσκοπήσεις πλησιάζουν με την αγωνία για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ να είναι εμφανής στο μπλοκ των νεοπρεδρικών.
Για την ώρα η επιδραστικότητα του νέου προέδρου δεν αποτυπώνεται στο αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών όσο κι αν ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης θέλει να εμφανίζει τον εαυτό του ως το πρόσωπο που ώθησε την επιτυχία του κ. Κουρέτα στη Θεσσαλία. Στις επόμενες μετρήσεις εντός της εβδομάδας οι περισσότεροι κρατούν μικρό καλάθι για τις επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα όμως και το ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει και εκείνο ισχυρά σημάδια ανόδου παρα μόνο κάποια μικρά οφέλη κάτω από της μονάδας ποσοστιαία.
- Η συζήτηση που διακινείται από διάφορα κέντρα πάντως για τη μεγάλη κεντροαριστερά για την ώρα δεν φαίνεται να ακουμπά τον πυρήνα των δυο κομμάτων ωστόσο η κρίση αντιπροσώπευσης χτυπά και το χώρο αλλά και τους ίδιους του επικεφαλής των δυο κομμάτων οι οποίοι δεν δείχνουν σημάδια ηγεμονίας.
Για αυτό το λόγο εξάλλου προκάλεσε έντονες συζητήσεις και το πρωτοσέλιδο των Νέων του Σαββατοκύριακου το οποίο τάραξε τα νερά με τους Γιώργο Παπανδρέου και Αλέξη Τσίπρα να εξακολουθούν να αποτελούν σημεία αναφοράς για τη βάση πρωτίστως αλλά και μεταξύ στελεχών των δυο κομμάτων.
Η σύμπτωση απόψεων που έχουν οι δυο πρώην πρωθυπουργοί στο θέμα της συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων δεν πρέπει να προσπερνιέται με ευκολία καθώς πάνω σε αυτή χτίζονται και ευρύτερα σχήματα όπως συνέβη και το Χάρη Δούκα στην Αθήνα. Και εδώ όμως ο ανταγωνισμός είναι έντονος ακόμη και όταν αυτος συμβαίνει ή επιδιώκεται με το επίδικο κάθε φορά την κομματική προέλευση του προσώπου που θα μπαίνει μπροστά.
Γιώργος Παπανδρέου και Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκονται συχνά πλέον με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ καθώς εντάχθηκε και εκείνος στην ελληνική αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και τις ελληνικές επιδιώξεις εκεί να είναι υψηλού επιπέδου για τους πιο έμπειρους και που για να επιτευχθούν απαιτούνται συνεργασίες.
- Σε κάθε περίπτωση τα όσα λένε οι δυο του επηρεάζουν άμεσα τις εσωτερικές εξελίξεις άμεσα και με μεγάλη επιδραστικότητα. Ο κ. Παπανδρέου το έπραξε ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας που παραιτήθηκε πρόσφατα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και με όσα συντελούνται μετά την αποχώρησή του από το κόμμα του δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη για τα εσωτερικά θέματα.
Πολλοί είναι αυτοί στην Κουμουνδούρου και ευρύτερα που αναμένουν ή ακόμη και απαιτούν να παρέμβει στα τεκτενόμενα ώστε να βοηθήσει το κόμμα να περάσει την μεγάλη καμπή στη οποία βρίσκεται.
Η νάρκη της διαγραφής
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσιδιάζει με ναρκοπέδιο. Οποιαδήποτε λάθος κίνηση μπορεί να στοιχίσει, όπως αντίστοιχα και οποιοδήποτε φαινομενικό πλεονέκτημα από λάθος χειρισμό μπορεί να εξελιχθεί σε πλεονέκτημα για τον εσωκομματικό αντίπαλο. Η διαγραφή Τζουμάκα όσο δικαιολογημένη κι αν φαίνεται εξαιτίας ακριβώς της των όσων είπε φαίνεται να βαθαίνει την εσωστρέφεια στο ΣΥΡΙΖΑ καθώς θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη για αρκετό καιρό και σίγουρα μέχρι τη συνεδρίαση της ΚΕ στις 12 και 12 Νοεμβρίου.
Η πρωτοβουλία και η επίδειξη πυγμής στο εσωκομματικό σκηνικό με μια φαινομενικά ανώδυνη διαγραφή εξελίσσεται τελικά σε πονοκέφαλο για την ηγετική ομάδα που συμβουλεύει τον νέο πρόεδρο. Η Ομπρέλα έδειξε ότι δεν θα αφήσει τον κ. Κασσελάκη να περάσει ανώδυνα τη διαγραφή ενός ιστορικού στελέχους με το οποίο κατά ειρωνεία της τύχης δεν ταυτίζεται πολιτικά.
Ο συσχετισμός στο πειθαρχικό είναι 70-30 μεταξύ παλαιών προεδρικών και Ομπρέλας και δεν προμηνύει μια ανώδυνη απόφαση. Αυτό δηλαδή που άρχισε ως μια ηχηρή κίνηση από την πλευρά του κ. Κασσελάκη εξελίσσεται για ένα ιδιότυπο εγκλωβισμό του στις προβλέψεις του καταστατικού και τους διαμορφωμένους εσωκομματικούς συσχετισμούς.
Επομένως εκτιμάται ότι πολύ δύσκολα θα ανοίξει ξανά ζήτημα και άλλων διαγραφών από την ηγετική ομάδα στη επόμενη σκληρή κριτική που θα δεχθεί δημόσια. Η Ομπρέλα έχει ήδη δείξει ότι είναι διατεθειμένη να οδηγήσει τον κ. Κασσελάκη στα όριά του την ώρα που και εκείνος δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει πίσω με τον Παύλο Πολάκη να μην συγκρατεί το θυμό του.
Η πλευρά των νεοπροεδρικών δείχνει πλέον να εύχεται τη διάσπαση σε επίπεδο κόμματος καθώς θα ήταν μια λύτρωση για να απελευθερώσει την ατζέντα της από τις εσωκομματικές ισορροπίες.
Η εσωκομματική αντιπολίτευση θα συνεχίσει τον πόλεμο φθοράς και όσο ο ΣΥΡΙΖΑ υπο την νέα πολλά υποσχόμενη ηγεσία του θα ρευστοποιείται και δημοσκοπικά θα ενισχύει τα επιχειρήματά της απέναντι στον «μαθητευόμενο ηγέτη».
Το υπερόπλο
Ο Στέφανος Κασσελάκης ωστόσο κρατά στα χέρια ένα σημαντικό όπλο το οποίοι λίγοι είναι αυτοί στο κόμμα που έχουν αντιληφθεί τη δυναμική του. Το όπλο αυτό είναι ο isyriza, το οποίο μπορεί να γίνει ο πολιορκητικός κριός για να περάσει όλες τις δύσκολες αποφάσεις υπερπηδώντας τις άγονες κομματικές διεργασίες.
- Το μυστικό είναι τα εσωτερικά δημοψηφίσματα από τα οποία μπορεί να περάσει ακόμη και τις λίστες των ψηφοδελτίων αν προηγουμένως βέβαια πάρει την έγκριση της ΚΕ.
Από εκεί θα προκύψουν και τα νέα πρόσωπα σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Κασσελάκη ο οποίος από την πρώτη στιγμή έχει χτίσει πάνω ακριβώς σε αυτό το εργαλείο όλη την ανάπτυξη της ατζέντας του για να υπερκεράσει τις δύσκολες και επώδυνες συζητήσεις για τον πολιτικό του σχέδιο που δια εφαρμόσει με τους «νέους Κασσελάκηδες» που σκοπεύει να εντάξει στο ΣΥΡΙΖΑ.