”Καλώς ήρθατε στην πατρίδα”: Δεύτερη συνάντηση των υιοθετημένων στην Αμερική παιδιών από την Ελλάδα
«Καλώς ήρθατε στην πατρίδα». Με αυτά τα λόγια και με ένα πλατύ χαμόγελο υποδέχτηκε η Λίντα Κάρολ Τρότερ (ή Ευτυχία Νούλα) ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, «The Eftychia Project», όσους και όσες βρέθηκαν χθες το βράδυ στην εναρκτήρια τελετή του δεύτερου reunion των υιοθετημένων στην Αμερική παιδιών από την Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στο «Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη».
Περισσότερα από 20 άτομα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα αλλά υιοθετήθηκαν δεκαετίες πριν στην Αμερική, διένυσαν χιλιάδες χιλιόμετρα και έφτασαν πριν λίγες ημέρες εδώ για να αναζητήσουν τις ρίζες τους και να βρουν τους βιολογικούς τους γονείς. Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντησή τους καθώς πριν από περίπου έναν χρόνο συναντήθηκαν για πρώτη φορά δια ζώσης στο Νάσβιλ των Ηνωμένων Πολιτειών.
Από χθες έως και τις 19 Οκτωβρίου οι συμμετέχοντες σε αυτή τη δεύτερη συνάντηση θα βρεθούν σε Αθήνα, Κόρινθο, Πάτρα, Ναύπακτο, Δελφούς και Αράχωβα ενώ θα επισκεφθούν και κάποια από τα ιδρύματα στα οποία φιλοξενήθηκαν προτού ξεκινήσουν το ταξίδι τους για την Αμερική.
«Χαιρόμαστε που είστε όλοι εδώ μαζί μας απόψε. Είμαι η Λίντα Κάρολ ή αλλιώς Ευτυχία Νούλα και είμαι η πρόεδρος του “The Eftychia Project”. Είμαι μία από τα 4.000 παιδιά που υιοθετήθηκαν στην Αμερική. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ευτυχείς που είστε όλοι εδώ απόψε μαζί μας», ανέφερε η Λίντα Κάρολ Τρότερ (ή Ευτυχία Νούλα ) κατά την έναρξη της τελετής.
Τους παρευρισκόμενους με τη σειρά της καλωσόρισε και η αντιπρόεδρος του «The Eftychia Project», Παναγιώτα Βρυσιώτη τονίζοντας την ανάγκη να γίνει κατανοητό από το ελληνικό κοινοβούλιο ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι Έλληνες. «Έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα από βιολογικούς Έλληνες γονείς, θέλουν την ιθαγένειά τους, την υπηκοότητα τους, το διαβατήριό τους και να ανοίξουν τα αρχεία», σημείωσε η κ. Βρυσιώτη. «Αναγνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό το εγχείρημα,
και γνωρίζουμε τις επιθυμίες σας, τα συναισθήματα και τις ατελείωτες προσπάθειές σας μέσω των δικαστηρίων της χώρας και της γραφειοκρατίας. Καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι για τον καθένα/μια να βρει τις ρίζες του.
Ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι για όλους μας να ξέρουμε τις ρίζες μας, να έχουμε τις ρίζες μας, να βρίσκουμε τις ρίζες μας αν δεν τις ξέρουμε. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειές σας σθεναρά για να βρείτε τους βιολογικούς σας γονείς και πιστεύουμε ότι θα είμαστε χρήσιμοι με κάποιες πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Ξέρουμε και ελπίζουμε ότι αυτό που κάνετε ωφελεί πέρα από εσάς αλλά και γενικότερα την ελληνική κοινωνία να κάνει μια μεγάλη αλλαγή πάνω στην κουλτούρα που έχει για τις υιοθεσίες», υπογράμμισε από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Θεανώ Φωτίου.
Την υποστήριξη της «Ελληνικής Λύσης» στο πρότζεκτ και σε όσα διεκδικούν εξέφρασε η βουλευτής του κόμματος, Μαρία Αθανασίου. «Χαίρομαι που είμαι εδώ, είναι τιμή μου και σας ευχαριστώ που με καλέσατε. Ζητάτε τα δικαιώματά σας σαν Έλληνες. Η Ελληνική Λύση θα είναι δίπλα σας σε ό,τι ζητήσετε», τόνισε η κ. Αθανασίου.
Την στήριξη της «Πλεύσης Ελευθερίας» εξέφρασε και ο εκπρόσωπος της, Σπύρος Ζαχαρόπουλος.
«Σας συγχαίρουμε για τις υπηρεσίες που έχετε προσφέρει σαν σωματείο δεν είναι και λίγο να έχουν ενωθεί 26 οικογένειες. Είναι πολύ σημαντικό. Αυτός ο αγώνας εμπεριέχει και πατριωτισμό, εμπεριέχει και συγκίνηση, αγάπη, θεωρώ ότι το έργο σας δίνει στην ελληνική κοινωνία μία δυνατότητα να σκέφτεται στο μέλλον με μία άλλη διάσταση, με ένα άλλο μάτι ότι όλα θα πάνε καλύτερα. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας θα είναι πολύ κοντά στην προσπάθεια και με την νομική της ιδιότητα και συγχρόνως με την πολιτική της ιδιότητα, γνωρίζει τα θέματα, είναι απαράδεκτο να μην έχουν ανοίξει τα αρχεία από τότε που έπρεπε να έχουν ανοίξει», σημείωσε ο κ. Ζαχαρόπουλος.
Εκ μέρους της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο β’ αντιπρόεδρός της Γιάννης Ιωαννίδης, χαιρέτισε με τη σειρά του το 2ο reunion των υιοθετημένων στην Αμερική παιδιών από την Ελλάδα και εξέφρασε τη στήριξή του σε όσους αναζητούν τις ρίζες τους και τις βιολογικές τους οικογένειές τους, δηλώνοντας πώς η Ελληνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θα είναι δίπλα τους.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με την κ. Τρότερ (Ευτυχία Νούλα) να τραγουδάει και να παίζει στο πιάνο το τραγούδι «Κάποτε θα ‘ρθουν να σου πουν».