Ανάλυση/ΣΥΡΙΖΑ:Οι δύο ρυθμιστές για την ανατροπή ή μη των συσχετισμών στο β γύρο των εσωκομματικών εκλογών
Συνθήκες μετωπικής σύγκρουσης προμηνύουν τα πρώτα δείγματα γραφής από τις αντιδράσεις των ηττημένων του πρώτου γύρου. Έφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδης Τσακαλώτος συγκροτούν μέτωπο με χαρακτηριστικά κομματικού πατριωτισμού την ώρα που το «νέο κύμα» σαρώνει με την υποψηφιότητα Κασσελάκη και την καθαρή πρωτιά που του έδωσε. Ο Στέφανος Κασσελάκης μέσα σε ένα μήνα και από το πουθενά κατάφερε να δημιουργήσει δυο μεγάλα πολιτικά γεγονότα, το ένα μάλιστα μεγαλύτερο από το άλλο.
Καταρχάς να βγάλει από την αφάνεια την ιστορική εκλογή προέδρου στο ΣΥΡΙΖΑ καθιστώντας την πολιτικό γεγονός από εκεί που δεν προκαλούσε κανένα ενδιαφέρον στην κοινή γνώμη.
Στη συνέχεια όμως με το σπριντ της καμπάνιας των δυο εβδομάδων και τη μεγάλη έκπληξη και ανατροπή στον πρώτο γύρο με μια συντριπτική νίκη απέναντι στην παλιά φρουρά του ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε την εκλογική διαδικασία σε ακόμη μεγαλύτερο πολιτικό γεγονός για την αντιπολίτευση γενικότερα.
Το νέο κύμα
Το στοίχημα όμως για τον εξ Αμερικής διεκδικητή της κούρσας είναι να καταφέρει να φέρει και την επόμενη Κυριακή στην κομματική κάλπη όλους εκείνους τους ψηφοφόρους που ίσως και να μην είχαν ποτέ πριν επαφή με το ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχουν ακόμη σχηματίσει ισχυρούς δεσμούς με το κόμμα.
Ο κίνδυνος δηλαδή για το στρατόπεδο του κ. Κασσελάκη είναι να επικρατήσει σε αυτές τις συνθήκες ο εφησυχασμός αλλά για πολλούς στους 40.000 πολίτες που γράφτηκαν νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην πιο δύσκολη ιστορική του φάση του και σε εκείνα τα μέλη από την κάλπη του Αλέξη Τσίπρα που επέστρεψαν για να ψηφίσουν τον κ. Κασσελάκη βλέπουν το «νέο κύμα» για το οποίο μίλησε ο κ. Τσίπρας στο Ζάππειο την ημέρα της παραίτησής του και το οποίο για πολλούς είναι ένα συμπαγές εκλογικό σώμα που θα παραμείνει και θα επιστρέψει συμπαγές στην κάλπη της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου.
Δυο όπλα για την ανατροπή
Η Έφη Αχτσιόγλου δίνει τη μάχη της ανατροπής με όπλο τις ψήφους του Ευκλείδη Τσακαλώτου και με επίκληση στην ιστορία και στους αγώνες της Αριστεράς που πρέπει να διασωθούν.
Το αρχικό σοκ από το ισχυρό προβάδισμα του Στέφανου Κασσελάκη παρά το ότι υπήρξαν φωνές και συζητήσεις στην αρχή της καταμέτρησης να μην προχωρήσει στο δεύτερο γύρο χάριν της ενότητας ώστε να μην δημιουργηθεί κλίμα διχασμού στο κόμμα και στα μέλη που προσήλθαν μαζικά, η κα Αχτσιόγλου το ξεπέρασε όταν τελικά άρχισε να αποκρυσταλλώνεται η πραγματική δύναμη των υποψηφίων σε απόλυτο αριθμό ψήφων.
Περίπου 12,5 χιλιάδες ψήφοι χωρίζουν την κα Αχτσιόλγου από τον κ. Κασσελάκη. Είναι ακριβώς όσες συγκέντρωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι οποίες πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα κατευθυνθούν απευθείας στην κα Αχτσιόγλου.
Η κα Αχτσιόγλου συγκέντρωσε 51.800 ψήφους και μαζί με τις ψήφους του κ. Τσακαλώτου φτάνει ακριβώς στις ψήφους που συγκέντρωσε μόνος του ο κ. Κασσελάκης. Το μυστικό της ανατροπής για την περίπτωση της κας Αχτσιόγλου ίσως και να βρίσκεται στις λεπτομέρειες όσο αδύνατο κι αν φαντάζει σε αυτή τη φάση.
Στη δεύτερη Κυριακή μπορούν να ψηφίσουν μόνο τα παλιά μέλη και όσοι εγγράφηκαν στους καταλόγους χθες. Μέχρι και πέρσι όταν άνοιξε το κόμμα στα μέλη ο Αλέξης Τσίπρας στη δική του εκλογή το μητρώο μελών αριθμούσε συνολικά 170.000 μέλη.
Σε αυτές τις κάλπες η συμμετοχή έφτασε στα επίπεδα των μελών που ψήφισαν πέρσι μόνο στην κάλπη του προέδρου πριν ενάμιση χρόνο ξεπερνώντας τις 146.000 (152.00 είχαν ψηφίσει το Μάιο του 2022).
Το ερώτημα λοιπόν είναι αν υπάρχουν αυτά τα περίπου 20 με 30 χιλιάδες μέλη στο ΣΥΡΙΖΑ τα οποία με την επίκληση του κομματικού πατριωτισμού στο όνομα της ιστορίας και των συμβόλων της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ θα παρακινηθούν να επιστρέψουν στην κάλπη για να ψηφίσουν την κα Αχτσιόγλου ή αν οι περισσότεροι από αυτούς έχουν εγκαταλείψει το ΣΥΡΙΖΑ οριστικά, που είναι και το πιθανότερο καθώς δεν προσήλθαν σε δυο διαδοχικές εκλογικές διαδικασίες.
Ρυθμιστής ο Παππάς
Κλειδί για τον κ. Κασσελάκη είναι οι ψηφοφόροι και τα μέλη που τοποθετήθηκαν στο στρατόπεδο του Νίκου Παππά. Ο κ. Παππάς συγκέντρωσε 12.441 ψήφους που εκτός από το γεγονός ότι ανακάμπτει ως μετρήσιμο και υπολογίσιμο μέγεθος στο ΣΥΡΙΖΑ τον φέρνει σε θέση ρυθμιστή του δεύτερου γύρου.
- Για πολλούς τα μέλη αυτά θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να μετακινηθούν προς την κα Αχτσιόγλου. Σε αυτή την κρίσιμη δεξαμενή αναμένεται να στοχεύσει και ο κ. Κασσελάκης για να κλειδώσει την πρωτιά και το 50% στο Β΄γυρο.
Ο κ. Παππάς πάντως δεν άνοιξε τα χαρτιά του ούτε χθες ούτε και αναμένεται να το κάνει άμεσα. Για την ώρα δεν φαίνεται να μπαίνει σε διαδικασία παρασκηνιακών διεργασιών και με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα δεν θα διαπραγματευτεί τον εαυτό του ενόψει δεύτερου γύρου.
Διχασμός ή διάσπαση
Η κα Αχτσιόγλου όμως μπαίνει στο δεύτερο γύρο έτοιμη για μετωπική σύγκρουση με το στρατόπεδο Κασσελάκη. «Η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, δεν μπορεί να πορεύεται στα θολά νερά των εύκολων λύσεων» ήταν το μήνυμά της μετά το αποτέλεσμα, μια δήλωση που προϊδέασε για σκληρό ροκ.
- Το γάντι το σήκωσε ο Παύλος Πολάκης κατηγορώντας την για αλαζονεία γιατί όπως έγραψε «μας είπε πως το 46-47% που ψήφισε Κασσελακη σήμερα δεν ξέρει από πολιτική και είναι θολό!!! Η αλαζονεία θα πληρωθεί διπλή την άλλη Κυριακη».
Σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Τσακαλώτου για τη μεταπολιτική και την έμφαση στην εικόνα έναντι της ουσίας με την οποία ψήφισαν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο η κα Αχτσιόγλου φαίνεται πως έχει ήδη συγκροτήσει μέτωπο για το δεύτερο γύρο, η ατμόσφαιρα άρχισε πάλι να μυρίζει μπαρούτι και τα σενάρια διάσπασης ανακάμπτουν παρά το γεγονός ότι η αυξημένη συμμετοχή ήταν ένα ισχυρό μήνυμα της βάσης για ολική επαναφορά σε τροχιά κυβερνησιμότητας.