Συνάντηση υψηλής διπλωματίας παραμονή των Σεπτεμβριανών – Τι θα συζητήσουν Γεραπετρίτης Φιντάν – Η Χάγη και οι παγίδες για Κυπριακό και θέματα κυριαρχίας
Στην ‘Αγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Στις 10:00 είναι προγραμματισμένη η συνάντηση εργασίας με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, με σκοπό να βρεθεί ένα πρώτο πλαίσιο για τη μεθοδολογία και το χρονοδιάγραμμα που θα μπορούσε να ακολουθηθεί στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών αλλά και να προετοιμαστεί η νέα συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν.
Βασικός στόχος του σημερινού τετ α τετ αποτελεί η προετοιμασία του ραντεβού του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, καθώς και του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Δεκέμβριο, όπως επεσήμανε και ο κ. Γεραπετρίτης σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu.
Οι πληροφορίες λένε ότι στη σημερινή συνάντηση δεν πρόκειται να υπάρξει σε βάθος ανταλλαγή των θέσεων, άλλωστε είναι η πρώτη του επίσημη διμερή συνάντηση των δύο υπουργών εξωτερικών. Στις συσκέψεις που έγιναν στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, προέκυψε ότι το μείζον είναι να διατηρηθεί το θετικό momentum με όρους πολιτικού ρεαλισμού.
Για τη Χάγη διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι απέχουμε πολύ από τη συμφωνία για τη σύνταξη του συνυποσχετικού. Το βασικό πρόβλημα είναι το επιχείρημα της Τουρκίας ότι τα ανατολικά νησιά του Αιγαίου και αυτά του μικρού συμπλέγματος του Καστελόριζου στερούνται του δικαιώματος της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, καθώς λόγω εγγύτητας βρίσκονται πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές.
Ο κ. Γεραπετρίτης αναμένεται να θέσει το θέμα του τουρκολιβυκού μνημονίου καθώς η ακύρωσή του αποτελεί επι της ουσίας προυπόθεση για την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου ενώ ως διαπραγματευτικό όπλο στην ελληνική πλευρά θεωρείται η κοινή δήλωση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ που υπέγραψαν χθες στη Λευκωσία.
Το Κυπριακό δεν είναι στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης ωστόσο εαν το θέσει ο Χακάν Φιντάν, να επαναλάβει δηλαδή την θέση περι ισότιμων δύο κρατών, ο κ. Γεραπετρίτης θα απαντήσει ότι η μόνη λύση του Κυπριακού είναι της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
- Εκτός συζήτησης είναι ασφαλώς θέματα κυριαρχίας και ο υπουργός Eξωτερικών θα τονίσει ότι η κυριαρχία είναι ενιαία, αδιαίρετη, δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να διασπαστεί και άρα δεν τίθεται στην ατζέντα.
Ενα θέμα που ενδεχομένως να θέσει η τουρκική πλευρά πίσω από τις κλειστές πόρτες είναι αυτό της πρότασης για την περιφερειακή διάσκεψη των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. Ειναι κάτι που επιθυμεί ο Ταγίπ Ερντογάν, με τη συμμετοχή όμως του ψευδοκράτους, κάτι που δεν μπορεί να αποδεχτεί σε καμία περίπτωση η Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης έχει ευφυώς ζητήσει την ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαικής Ενωσης στο Κυπριακό και το επανέλαβε χθες στον Κυριάκο Μητσοτάκη πολύ περισσότερο που τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες βλέπουν με θετικό μάτι αυτή τη διεθνή διάσκεψη με τη συμμετοχή του ψευδοκράτους.
- Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι η τουρκική εφημερίδα Milliyet κυκλοφορεί σήμερα με άρθρο του υπουργού Εξωτερικών με τον τίτλο «Μήνυμα Φιλίας» στο πρωτοσέλιδό της.
Η επίσκεψη του υπουργού στην Τουρκία πραγματοποιείται σε συνέχεια της συνάντησης των δύο ηγετών στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας και όπως επισημαίνει ο κ. Γεραπετρίτης στο άρθρο του, αποτελεί απόφαση των δύο ηγετών να «εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες εμπέδωσης ενός κλίματος αμοιβαίας εκτίμησης και εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών».
Απαντώντας σε ερωτήσεις του Αnadolu πριν από την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι με τον κ. Φιντάν έχουν δημιουργήσει μια καλή προσωπική σχέση «στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης και της ειλικρίνειας και ότι βρίσκονται σε τακτική επαφή με τρόπο που επιτρέπει την άμεση και εποικοδομητική συνεργασία».
- «Ο άμεσος δίαυλος επικοινωνίας σε υψηλό επίπεδο επιτρέπει την ταχεία επίλυση των κρίσεων και ότι το γεγονός αυτό παρέχει επίσης μια σταθερή βάση για συνομιλίες μεταξύ των αξιωματούχων των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα».
«Η νέα προοπτική που πρέπει να υιοθετηθεί για την επίλυση των προβλημάτων που δεν έχουν επιλυθεί στις διμερείς σχέσεις εδώ και χρόνια είναι ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εγκαθίδρυση μιας σχέσης ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
- Σημείωσε δε πως η διαδικασία διαλόγου «θα καθοδηγείται από τους υπουργούς Εξωτερικών, πάντα με πλήρη σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου, και θα αποτυπώνεται σε πολιτικό διάλογο, θετική ατζέντα και σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».
«Με αυτόν τον τρόπο προκειμένου να επιτευχθούν χρήσιμα και συγκεκριμένα αποτελέσματα θα υπάρχει συνεχής παρακολούθηση, κοινή προσέγγιση και υψηλή υπευθυνότητα», τόνισε.
Αναφερόμενος στη θετική ατζέντα μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε ότι «στοχεύει στο πλαίσιο της αναζωογόνησης της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας και επεκτείνεται σε τομείς συνεργασίας και στην επιχειρηματική κοινότητα, όπως οι μεταφορές, η ναυτιλία, η τεχνολογία, η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών».