Αγωνία για αξιολογήσεις και επενδυτική βαθμίδα – DBRS και Moody’s καθορίζουν την πορεία του Χρηματιστηρίου
Δύο αξιολογήσεις ενόψει της DBRS (8/9) και της Moody’s (15/9) ξεχωρίζουν ως οικονομικά γεγονότα λίγο πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μετά απο αυτή. Ουσιαστικά αναμένεται να αποτελέσουν μία πρώτη κίνηση προς την επενδυτική βαθμίδα, εάν και εφόσον έχουμε αναβάθμιση της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας. Οι επενδυτές έχουν εστιάσει ήδη στα ελληνικά ομόλογα, των οποίων όμως οι αποδόσεις δεν έχουν υποχωρήσει πάρα πολύ.
Την Τετάρτη, ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 12μηνης διάρκειας. Την ίδια ημέρα αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα η πρώτη μέτρηση του ΑΕΠ του β’ τριμήνου από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Το Σάββατο θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από τον Πρωθυπουργό όπου γενικότερα θα ανακοινωθεί επισήμως και ο οικονομικός προσανατολισμός της ελληνικής πολιτικής σκηνής.
Το ενδιαφέρον μετά τις αξιολογήσεις επικετνρώνεται στη χρηματιστηριακή αγορά με τι εισροές κεφαλαίων θα υπάρχουν σε αυτή τη φάση. Οι χρηματιστές μετά το καλοκαίρι περιμένουν και πάλι αύξηση συναλλαγών σε επίπεδα άνω των 100 εκατ. ευρώ.
Ο Γενικός Δείκτης θα εξαρτηθεί από τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Βρίσκεται στις 1.300 μονάδες γεγονός που δείχνει ότι οι ξένοι επενδυτές παραμένουν στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Αν το κλίμα στις ξένες αγορές βελτιωθεί, μπορεί να δούμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα επιστροφή του Γενικού Δείκτη προς τις 1.320 μονάδες. Στην αντίθετη περίπτωση, οι 1.280 μονάδες παραμένουν η πρώτη στήριξη και οι 1.240-1.250 η επόμενη.
Στο επίκεντρο των εξελίξεων, λόγω των αξιολογήσεων, θα βρεθούν οι τραπεζικές μετοχές.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του imerisia.gr ο τραπεζικός κλάδος έκανε μία ήπια διόρθωση – κερδίζει άλλωστε πάνω από 60% από την αρχή του χρόνου – μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο και εάν οι αξιολογήσεις από DBRS και Moody’s είναι καλές, αναμένεται να επιστρέψουν οι αγοραστές.
- Εάν όμως οι δύο οίκοι αξιολόγησης δεν δώσουν θετική αξιολόγηση, τότε πιθανότατα η πλαγιολίσθηση θα συνεχιστεί. Επίσης, όπως έχουμε αναφέρει, η έξοδος του ΤΧΣ από τις τράπεζες θα ξεκινήσει μέσα στο δεύτερο 10ημερο από την Eurobank και θα συνεχιστεί με την ΕΤΕ ενώ μετά θα πάρουν την σκυτάλη οι Alpha Bank και Πειραιώς.
Εκτός από το ενδιαφέρον για τον τραπεζικό κλάδο, αναμένεται ανασυγκρότηση στις πετρελαϊκές που πλέον η ισορροπία στις τιμές πετρελαίου αποκαθιστά και τα περιθώρια διύλισης, ο ΟΤΕ δείχνει να κινείται καλύτερα το τελευταίο διάστημα και μάλιστα αποτέλεσε βασικό παράγοντα στήριξης της αγοράς, ο ΟΠΑΠ και αυτός έχει αποκτήσει momentum ενώ παραδοσιακά ο Σεπτεμβριος αποτελεί έναν εξαιρετικό μήνα για την Jumbo (πωλήσεις σχολικών και οικιακών ειδών) καιγενικότερα για το εμπόριο.
Oι κατασκευαστικές είχαν ένα εξαιρετικό momentum το τελευταίο διάστημα λόγω των μεγάλων έργων ανά την Ελλάδα ενώ τεχνολογικές και real estate παραμένουν στο προσκήνιο των επενδυτών λόγω των ραγδαίως αυξανόμενων μεγεθών τους.