ΔΕΘ: Θα ανακοινώσει τελικά νέα μέτρα ενίσχυσης ο Μητσοτάκης; – “Ο βασικός κορμός έχει ενσωματωθεί”
Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες ενόψει ΔΕΘ καθώς και με το αν ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τελικά νέα μέτρα ενίσχυσης πέραν αυτών που ήδη έχουν ανακοινωθεί. Οι απόψεις διίστανται καθώς κάποιοι υποστηρίζουν ότι στο πακέτο θα προστεθούν έκτακτα και μόνιμα μέτρα, συμβατά με τις αντοχές του προϋπολογισμού και με στόχο να ανακουφιστούν περισσότερο οι οικονομικά ευάλωτοι.
Εξάλλου παραδοσιακά στη ΔΕΘ ο εκάστοτε πρωθυπουργός ανακοινώνει κάποια μέτρα μικρά ή μεγάλα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης όντας νεοεκλεγείς στις πρόφατες εκλογές δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση καθώς αυτό θα προκαλούσε πλήγμα στην επικοινωνιακή του εικόνα.
- Από την άλλη πλευρά στελέχη του οικονομικού επιτελείου, φροντίζουν να διαμηνύουν ότι ο βασικός κορμός του πακέτου της ΔΕΘ έχει ήδη νομοθετηθεί με το οικονομικό νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση τον Ιούλιο.
Στα μέτρα ύψους 1,1 δισ. ευρώ που έχουν θεσμοθετηθεί και αναμένεται να εφαρμοστούν από το 2024 περιλαμβάνονται:
• Το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που προβλέπει αύξηση του βασικού μισθού κατά 70 ευρώ, αύξηση οικογενειακού επιδόματος και του επιδόματος θέσης καθώς και σειράς επιδομάτων για τα ειδικά μισθολόγια.
• Η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά.
• Η θεσμοθέτηση του Youth Pass to οποίο θα χορηγηθεί για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο σε όσους συμπληρώνουν φέτος τα 18 τους χρόνια. Θα πιστωθεί στο ψηφιακό τους πορτοφόλι ή στον τραπεζικό τους λογαριασμό επίδομα 150 ευρώ, το οποίο εφεξής θα χορηγείται στους 18άρηδες κάθε χρονιάς, σε ετήσια βάση.
• Τη μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ από το 2024 για όσους έχουν ασφαλίσει ή θα ασφαλίσουν έως το τέλος του έτους τα σπίτια τους.
Στο παραπάνω πακέτο θα προστεθούν μέτρα τα οποία επεκτείνονται και τον επόμενο χρόνο όπως είναι:
• Η 3η ετήσια αύξηση του κατώτατου μισθού με τις διαδικασίες να ξεκινούν -όπως και φέτος- από τις αρχές του 2024, για να ολοκληρωθεί τον Μάιο με την εισήγηση του υπουργού Εργασίας στο Υπουργικό Συμβούλιο. Με βάση τα μέχρι τώρα οικονομικά δεδομένα, εκτιμάται ότι ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στην περιοχή των 810 ευρώ.
• Η δεύτερη συνεχόμενη ετήσια αύξηση των συντάξεων. Το ύψος της αύξησης θα διαμορφωθεί από το μισό του αθροίσματος του πληθωρισμού και της ανάπτυξης. Προς το παρόν, ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός τρέχει με ποσοστό της τάξεως του 6,2%, αλλά η τάση θα είναι πτωτική. Εκτιμάται ότι στο τέλος της χρονιάς ο μέσος δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος θα ληφθεί υπόψη, θα κινηθεί στο 4,5%-5%. Στο δε μέτωπο της ανάπτυξης, τα στοιχεία για το β’ τρίμηνο αναμένονται στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η χρονιά εκτιμάται ότι θα κλείσει στο 2,5%-3%, άρα το τελικό ποσοστό αύξησης των συντάξεων θα είναι της τάξεως του 3,7% με 3,9%.
• Μείωση του «πέναλτι» για τους εργαζόμενους συνταξιούχους. Σε ό,τι αφορά τους 40.000 με 50.000 συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται θα έχουμε τη μείωση του πέναλτι του 30% της σύνταξης που ίσχυε μέχρι τώρα, το οποίο θα αποτελέσει άλλη μια εισοδηματική ενίσχυση για τη συγκεκριμένη κατηγορία.