Τεστ αντοχής με δεκαήμερο υψηλών θερμοκρασιών- Τι είναι το φαινόμενο θερμικής νησίδας και τι πρέπει να προσέξετε
Δεκαήμερο με σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας στους 40 βαθμούς Κελσίου , ίσως και περισσότερο στα αστικά κέντρα, προβλέπει το Εθνικό Αστεροσκοπείο μέχρι το τέλος της ερχόμενης βδομάδας. Το βράδυ η θερμοκρασία θα πέφτει κάτω από 27 -29 με εξαίρεση τα αστικά κέντρα όπου θα διατηρείται μέχρι και τους 29 λόγω του φαινομένου της θερμικής νησίδας. Υπενθυμίζεται ότι στον μεγάλο καύσωνα του 1987 η θερμοκρασία το βράδυ στην Αθήνα παρέμενε στους 300
Υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να επικρατήσουν στην χώρα κατά τις επόμενες 10 ημέρες, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Αιτία θα είναι η εμμονή θερμών αερίων μαζών επάνω από την Ανατολική Μεσόγειο σε συνδυασμό με την απουσία σημαντικών φαινομένων. Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα δεδομένα οι εν λόγω αέριες μάζες θα είναι 2 έως 5 °C θερμότερες των κανονικών για την εποχή. Στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζεται ενδεικτικά το εύρος διακύμανσης της θερμοκρασίας έως τις 25/08 σε ύψος 1500 περίπου μέτρων επάνω από την Αθήνα. Με την κόκκινη γραμμή παρουσιάζεται το «θερμότερο» σενάριο ενώ με τη μπλε γραμμή το «ψυχρότερο» σενάριο. Με πράσινη γραμμή παρουσιάζεται η διακύμανση της μέσης θερμοκρασίας με βάση όλα τα διαθέσιμα σενάρια του μοντέλου. Τέλος, με την μαύρη οριζόντια γραμμή σημειώνεται η προσεγγιστική μέση τιμή της περιόδου σύμφωνα με δεδομένα του διαστήματος 1991-2020. Όπως γίνεται εμφανές, όλα σχεδόν τα σενάρια δίνουν θερμοκρασίες υψηλότερες των κανονικών για την εποχή. Το ύψος των 1500 μέτρων χρησιμοποιείται για την μελέτη των θερμοκρασιακών μεταβολών στο κατώτερο μέρος της ατμόσφαιρας. Σημειώνεται ότι η τελική διαμόρφωση της θερμοκρασίας κοντά στο έδαφος εξαρτάται από πλήθος παραγόντων όπως π.χ. η παρουσία/απουσία νεφώσεων και φαινόμενων και ο άνεμος.
Συνολικά λοιπόν, η θερμοκρασία αναμένεται να ανέβει σταδιακά κατά τις επόμενες ημέρες και παραμείνει σε υψηλά επίπεδα έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, παρουσιάζοντας φυσικά μικρές διακυμάνσεις από μέρα σε μέρα αλλά και μεταξύ των διαφορετικών περιοχών της χώρας. Με τα έως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά δεδομένα, η θερμοκρασία από τη Δευτέρα 21/08 θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τοπικά τους 40 °C. Κατά τη διάρκεια της νύχτας όμως η ελάχιστη θα πέφτει κάτω από τους 27-29 °C με εξαίρεση κυρίως τα αστικά κέντρα όπου το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας θα κρατά τις ελάχιστες θερμοκρασίες μεταξύ 27 και 29 °C.
Τι πρέπει να προσέξετε- Η βέλτιστη θερμοκρασία σώματος και τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχούν
Η «βέλτιστη» θερμοκρασία σώματος
Η «βέλτιστη» εσωτερική θερμοκρασία στην οποία το σώμα μας λειτουργεί άνετα είναι περίπου 36,8 C. Ενώ διαφέρει ελαφρώς από άτομο σε άτομο, η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος πρέπει να παραμείνει σε ένα στενό εύρος 97-99 F (36-37 C) για την προστασία των οργάνων και για την καλύτερη λειτουργία των κυττάρων.
Όταν το σώμα γίνεται πολύ ζεστό, τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα διαστέλλονται και ο ιδρώτας απελευθερώνεται. Η θερμότητα διαχέεται μέσω της εξάτμισης του ιδρώτα, η οποία ψύχει την επιφάνεια του δέρματος, απελευθερώνοντας τη θερμότητα που μεταφέρεται από τον πυρήνα.
Η υψηλή υγρασία μπορεί να εμποδίσει αυτή τη φυσική διαδικασία ψύξης. Και όταν ο δείκτης θερμότητας – μια συνδυασμένη μέτρηση θερμοκρασίας και υγρασίας αέρα – φτάσει τους 90 F, ο κίνδυνος ασθένειας που σχετίζεται με τη ζέστη αρχίζει να αυξάνεται.
Πρώτον, κράμπες και κούραση
Μερικά από τα πρώτα σωματικά συμπτώματα ασθένειας που σχετίζεται με τη ζέστη είναι οι μυϊκές κράμπες, που μπορεί να συμβούν σε όλο το σώμα.
Το επόμενο στάδιο είναι η θερμική εξάντληση – μια πιο σοβαρή κατάσταση που εμφανίζεται όταν το σώμα δεν μπορεί ακόμα να απαλλαγεί από την υπερβολική θερμότητα. Τα σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Κούραση
- Πονοκέφαλο
- λιποθυμία
- Ναυτία
- Ξερό στόμα
- Εμετός
«Δεν πρόκειται να εμφανίσουν όλοι τα ίδια συμπτώματα», δήλωσε η Gredia Huerta-Montañez, παιδίατρος και ερευνήτρια περιβαλλοντικής υγείας στο Northeastern University. «Είναι εύκολο να τα αγνοήσουμε, επομένως πρέπει να συνεχίσουμε να εκπαιδεύουμε τις κοινότητες».
Μέσα στο σώμα, η καρδιά επιταχύνεται και οι μύες επιβραδύνουν
Μέσα στο σώμα, η υπερβολική θερμότητα έχει δραματική επίδραση. Η καρδιά πρέπει να αντλεί γρηγορότερα για να διεγείρει περισσότερη ροή αίματος στο δέρμα, έτσι ώστε να μπορεί να απελευθερωθεί θερμότητα. Για να μειωθεί η ποσότητα της θερμότητας που παράγεται από τους μύες, το σώμα γίνεται νωθρό και κινείται πιο αργά.
Η αναπνοή γίνεται πιο βαριά καθώς το σώμα επιδιώκει να πάρει περισσότερο οξυγόνο.
Η ούρηση γίνεται λιγότερο συχνή καθώς το σώμα προσπαθεί να συγκρατήσει όσο περισσότερο υγρό μπορεί. Ωστόσο, μπορεί να χαθούν μεγάλες ποσότητες υγρών λόγω των αυξημένων ρυθμών εφίδρωσης (που μπορεί να ξεπεράσουν τα 2 λίτρα την ώρα σε υγιείς νεαρούς ενήλικες), που σημαίνει ότι η αφυδάτωση μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα.
Η ροή του αίματος στο γαστρεντερικό σωλήνα και τα νεφρά μειώνεται, γεγονός που, εάν διατηρηθεί για παρατεταμένες περιόδους, μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε αυτά τα όργανα.
Το πιο επικίνδυνο στάδιο: θερμοπληξία
Η θερμοπληξία είναι η πιο σοβαρή ασθένεια που σχετίζεται με τη ζέστη. Όταν το σώμα φτάσει στους 103 F ή υψηλότερα, όργανα όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά, το έντερο και τα νεφρά μπορεί να υποστούν βλάβη.
Ένα θύμα θερμοπληξίας μπορεί να παρουσιάσει απότομες αλλαγές στη γνωστική λειτουργία και την ψυχική κατάσταση, όπως σύγχυση, παραισθήσεις και επιληπτικές κρίσεις. Ένα άτομο μπορεί να πέσει αναίσθητο και, σε ακραίες περιπτώσεις, να υποστεί καρδιακή ανακοπή.
Η θερμοπληξία είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση και είναι σημαντικό να δροσίσετε το άτομο και να αναζητήσετε βοήθεια γρήγορα.
«Αν σας έχει μείνει η απόφαση, ακόμα κι αν υπάρχει ασθενοφόρο, «Πάμε αυτό το άτομο σε νοσοκομείο ή το ψύχουμε;», η ψύξη θα πρέπει να έχει προτεραιότητα», είπε ο Robert Meade, ερευνητής ακραίας ζέστης στο Πανεπιστήμιο. της Οτάβας.
«Όσο περισσότερο το άτομο παραμένει σε αυτή την αυξημένη θερμοκρασία σώματος, όλες αυτές οι επιδράσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως η ενδοτοξιναιμία, θα συνεχίσουν να συμβαίνουν».
Η ενδοτοξιναιμία εμφανίζεται όταν το σώμα ζεσταίνεται τόσο πολύ που το έντερο έχει λιμοκτονήσει για αίμα και οξυγόνο και ο εντερικός φραγμός αρχίζει να καταρρέει. Τα βακτήρια από το γαστρεντερικό σωλήνα μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.
Το παράθυρο στο οποίο μπορεί να γίνει θανατηφόρο είναι σύντομο και ακόμη και για τους επιζώντες μπορεί να υπάρξουν μακροχρόνιες επιπλοκές στην υγεία.