Θα μας λείψει το ελαιόλαδο, ή θα γίνει ακόμα πιο ακριβό;- Κομισιόν: Μείωση κατά 40% της παραγωγής λόγω κλιματικής κρίσης- Τι θα συμβεί στην Ελλάδα
Μειωμένη κατά 40% αναμένεται η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στη νότια Ευρώπη, λόγω της ξηρασίας και άλλων προβλημάτων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Η Κομισιόν εκτιμά ότι η παραγωγή θα μειωθεί σε 1,391 εκατ. τόνους, από 2,272 εκατ. τόνους πέρσι. Μειωμένη αναμένεται και η ελληνική παραγωγή, από τις 300.000 τόνους πέρσι σε περίπου 200.000 τόνους φέτος, εν μέρει λόγω της ξηρασίας και της απότομης ανόδου της θερμοκρασίας που εμπόδισε το δέσιμο καρπών
Ενώ η επόμενη συγκομιδή ελιάς αναμένεται να ξεκινήσει στην Ελλάδα σε δύο μήνες, οι παραγωγοί ελαιολάδου σε όλη τη χώρα είναι απογοητευμένοι από τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους ελαιώνες τους.
« Υπάρχει μεγάλη αγωνία για το αποτέλεσμα της επερχόμενης καλλιέργειας», δήλωσε στους Olive Oil Times ο Ιωάννης Καμπούρης, παραγωγός με έδρα στην περιοχή της Κορινθίας στη βορειοανατολική Πελοπόννησο.” Η χαμηλή καρποφορία και η μύγα των καρπών θα είναι στην πρώτη γραμμή της συγκομιδής της ελιάς.
Ενώ η επόμενη συγκομιδή ελιάς αναμένεται να ξεκινήσει στην Ελλάδα σε δύο μήνες, οι παραγωγοί ελαιολάδου σε όλη τη χώρα είναι απογοητευμένοι από τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους ελαιώνες τους.
Η Ελλάδα πιθανότατα θα παράγει περίπου 200.000 τόνους ελαιόλαδο αυτή τη σεζόν. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην υψηλή παραγωγή της τελευταίας καλλιεργητικής χρονιάς και εν μέρει στην επίδραση της μύγας και στη μειωμένη καρποφορία φέτος.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η καρποφορία των ελαιόδεντρων μειώνεται σημαντικά ενόψει του καλλιεργητικού έτους 2023/24.
« Θέλω να πω από την αρχή ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα τόσο για την καρποφορία [των ελιών] όσο και για την αμπελοκαλλιέργεια», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Παλοπονήσσου Στάθης Αναστασόπουλος σε συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στις αρχές αυτού του μήνα.
Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπως αναφέρουν παράγοντες διαφόρων περιοχών στο σχετικό δημοσίευμα. Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που ορισμένοι να προτείνουν στους καταναλωτές να φυλάξουν λάδι και για την επόμενη χρονιά επειδή τα πράγματα θα χειροτερέψουν.
Εν τω μεταξύ, στην Κρήτη, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει για μία από τις χειρότερες περιόδους καλλιέργειας του νησιού που έχουν καταγραφεί ποτέ.
« Συμβουλεύστε τους ανθρώπους να σώσουν το φετινό λάδι για να το χρησιμοποιήσουν και του χρόνου», δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ο Μανώλης Γελασάκης, ένας συνταξιούχος πλέον γεωπόνος που επέβλεπε τις επιχειρήσεις περιορισμού της μύγας της ελιάς στην Κρήτη για πολλά χρόνια.
« Όσο ζω, δεν θυμάμαι χειρότερη χρονιά από αυτή, τουλάχιστον στη Βιάννο [δήμος κοντά στο Ηράκλειο] και στο ευρύτερο παραλιακό μέτωπο», πρόσθεσε.
« Η θερμοκρασία ανέβηκε κατακόρυφα μετά τις πρόσφατες βροχές», συνέχισε ο Γελασάκης.” Και τα πρώτα λουλούδια των ελαιόδεντρων κάηκαν και έπεσαν. Τώρα, οι ίδιες ελιές ανθίζουν ξανά. Δεν θα έχουμε ελιές του χρόνου, όσον αφορά την περιοχή μας».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ένωσης ελαιοπαραγωγών Ηρακλείου, Βαγγέλη Πρωτογεράκη, η επερχόμενη συγκομιδή αναμένεται να είναι στενάχωρη για τους παραγωγούς σε όλο το νησί.