Στα Κατεχόμενα ο Ερντογάν για την επέτειο της τουρκικής εισβολής – Συναγερμός σε Αθήνα και Λευκωσία
Σε μια σημαντική δοκιμασία για τις σχέσεις με την Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και την Ε.Ε., αναμένεται να εξελιχθεί η προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Τ. Ερντογαν στα Κατεχόμενα της Κύπρου για τη θλιβερή επέτειο της έναρξης της τουρκικής εισβολής αλλά και για τα εγκαίνια του ανακατασκευασμένου παράνομου αεροδρομίου Τύμπου.Στον τουρκοκυπριακό Τύπο υπήρχαν τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύματα ότι ο Τ. Ερντογάν πηγαίνοντας στα Κατεχόμενα από την περιοδεία του σε Σ.Αραβία – Κατάρ – ΗΑΕ θα κάνει μια «σημαντική ανακοίνωση» παραπέμποντας σε μια κίνηση που θα συνιστά αναβάθμιση του στάτους του ψευδοκράτους.
Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστό το αεροδρόμιο από το οποίο θα αναχωρήσει το προεδρικό αεροσκάφος της Τουρκίας με προορισμό το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.
Στο αεροδρόμιο αυτό μέχρι τώρα δεν υπάρχουν πτήσεις από άλλα αεροδρόμια πλην των τουρκικών. Ακόμη και το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει επιτρέψει στο τουρκικό προεδρικό αεροσκάφος να ταξιδέψει απευθείας στο Τύμπου και η πτήση είχε γίνει αφού πρώτα είχε σταθμεύσει σε τουρκικό αεροδρόμιο.
Εάν το τουρκικό προεδρικό αεροσκάφος ξεκινήσει από το Αμπού Ντάμπι και προσγειωθεί στην Τύμπου, τότε αυτό θα επιχειρηθεί να προβληθεί από τον Ερντογάν ως μήνυμα «αναγνώρισης» του ψευδοκράτους.
Μια τέτοια κίνηση εκ μέρους των Εμιράτων θα έθετε σε σοβαρή δοκιμασία και τις σχέσεις της χώρας αυτής με την Ελλάδα και την Κύπρο και θα επιβεβαίωνε τους φόβους που υπάρχουν ότι η στρατηγική σχέση με τα ΗΑΕ τίθεται υπό αμφισβήτηση λόγω της ραγδαίας βελτίωσης των σχέσεων της Τουρκίας με τις χώρες του Κόλπου. Συγχρόνως όμως ενδέχεται η κίνηση αυτή να δημιουργήσει ρήγμα στη σταθερή θέση μέχρι τώρα της διεθνούς κοινότητας για εμπάργκο σε κινήσεις που θα συνιστούσαν έστω και έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους, με πρώτους «προθύμους» χώρες που βρίσκονται στη στενή ζώνη επιρροής της Τουρκίας.
Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Απριλίου είχε προγραμματισθεί η επίσκεψη του Ερντογάν στα Κατεχόμενα για τα εγκαίνια του αεροδρομίου και όταν ανακοινώθηκε η αναβολή, πολλοί στην Αθήνα έσπευσαν να το ερμηνεύσουν ως κίνηση καλής θέλησης του Τούρκου ηγέτη προκειμένου να μην διαταραχθεί το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η πραγματική αιτία ήταν ότι το αεροδρόμιο απλώς δεν ήταν έτοιμο και θα ήταν προσβλητικό για τον ίδιο τον Ερντογάν να εγκαινιάσει ένα ημιτελές και με κακοτεχνίες έργο.
Στα Κατεχόμενα ο «υπουργός μεταφορών» Α. Ερικλί δήλωσε ότι με την επένδυση 450 εκ.ευρω το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου θα είναι το «παράθυρο της ΤΔΒΚ στη διεθνή κοινότητα» προσθέτοντας ότι το νέο αεροδρόμιο, είναι ένα «έργο κύρους για την ΤΔΒΚ κι ένα από τα έργα που θα κάνει τη διαφορά με τη “Νότια Κύπρο”, όπου δεν υπάρχει τέτοιο μεγάλο αεροδρόμιο…».
Η παρουσία του Ερντογάν στην Κατεχόμενη Κύπρο (ενώ έχει καθυστερήσει η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού που παραδοσιακά πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό στην Κυπριακή Δημοκρατία) και οι αναμενόμενες δηλώσεις εξωραϊσμού της «ειρηνευτικής επιχείρησης» όπως η Τουρκία ονομάζει την τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού και η επανάληψη της θέσης για λύση δυο κρατών στο νησί, δεν μπορεί να μείνουν αναπάντητες από την Αθήνα, θολώνοντας την ειδυλλιακή εικόνα που καλλιεργήθηκε μετά το Βίλνιους.
Διότι είναι σαφές ότι το Κυπριακό σφραγίζει το πλέγμα των ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων, ενόψει μάλιστα της συζήτησης που ξεκινά στην Ε.Ε. για τη διαμόρφωση της πρότασης που θα καταθέσει η Κομισιόν στη Σύνοδο Κορυφής τους Οκτωβρίου για τα επόμενα βήματα στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.
Οι κινήσεις αυτές έρχονται τη στιγμή που ο Ερντογάν έχοντας ολοκληρώσει την περιοδεία του στις τρεις χώρες του Κόλπου έχει επιτύχει τον καταρχήν στόχο του για εξασφάλιση επενδύσεων αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα αποτελέσουν «ανάσα» για την τουρκική οικονομία. Συγχρόνως όμως, έχει κατορθώσει να προωθήσει την «αμυντική διπλωματία» εξασφαλίζοντας την πώληση drones στη Σ. Αραβία με προοπτική συμπαραγωγής σε εργοστάσιο στο έδαφος της Σ.Αραβίας και επένδυση του Ριαντ στην Τουρκική Πολεμική Βιομηχανία.
Τις επόμενες εβδομάδες όμως θα είναι σε εξέλιξη το άλλο σχέδιο του Τ. Ερντογάν για να διεμβολίσει το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά.
Οι ειδήσεις ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την εμπορική εκμετάλλευση του κυπριακού κοιτάσματος Αφροδίτη, του αγωγού από τα ισραηλινά κοιτάσματα προς την Κύπρο, της υπογραφής της συμφωνίας για το EuroAsia Interconnector για την ηλεκτρική διασύνδεση Ευρώπης – Ασίας μέσω Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας, έχουν σημάνει συναγερμό στην Άγκυρα η οποία νοιώθει την ανάγκη να ανατρέψει την περιθωριοποίηση της στο ενεργειακό γίγνεσθαι της Αν. Μεσογείου. Για τον λόγο αυτό προετοιμάζει εντατικά την επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι και του ισραηλινού πρωθυπουργού Μ. Νετανιάχου στην Άγκυρα.
Η Τουρκία είναι σαφές πλέον ότι στην πολιτική της στην Ανατολική Μεσόγειο έχει αναγάγει ως πρώτο στόχο το να μπει ενεργά στις ενεργειακές εξελίξεις και να εξασφαλίσει με κάθε τρόπο ότι μέρος των ενεργειακών πηγών της περιοχής θα εξαχθούν προς την Ευρώπη μέσω του τουρκικού εδάφους.
Η Τουρκία έχει ένα ευρύτατο δίκτυο μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη που όμως τροφοδοτείται κυρίως από τη Ρωσία το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν. Και το γεγονός ότι η Ρωσία και το Ιράν δεν είναι πλέον αξιόπιστοι προμηθευτές κινδυνεύει να περιθωριοποιηθεί και γι αυτό αναζητεί εναγωνίως νέες πηγές που αυτή τη στιγμή είναι αυτής της Ανατολικής Μεσογείου…
Η Τουρκία ανοίγει το «Μεσογειακό παιγνίδι» και αυτό πρέπει να σημάνει συναγερμό σε Αθήνα και Λευκωσία.
Πηγή: liberal.gr