Ψήφος αποδήμων: Παζλ η ψήφιση του νομοσχεδίου – Για “ιστορική ευκαιρία” μιλά η κυβέρνηση – Γρίφος η στάση των κομμάτων
Αισιοδοξία επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου αναφορικά με την ψήφο των αποδήμων, από 200 βουλευτές χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαριστεί απόλυτα το τοπίο σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Σήμερα το εν λόγο νομοσχέδιο εισάγεται στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση.
Η κυβερνώσα παράταξη επιθυμεί το σχέδιο νόμου να υπερψηφιστεί από 200 βουλευτές ώστε να γίνει νόμος του κράτους και να εφαρμοστεί από τις επόμενες κιόλας εκλογές. Από τη ΝΔ κάνουν λόγο για μια «ιστορική ευκαιρία» που δεν πρέπει να χαθεί και καλούν όλες τις πτέρυγες της Βουλής να υπερψηφίσουν τις σχετικές διατάξεις.
Από το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν πως οι πολιτικές δυνάμεις που είχαν στηρίξει ακριβώς την ίδια διάταξη και το 2021 θα δείξουν συνέπεια και θα ανταποκριθούν σε ένα πάγιο αίτημα όλων των Ελλήνων του εξωτερικού και στηλιτεύουν την στάση της Ελληνικής Λύσης κάνοντας λόγο για «άνευ προηγουμένου αναδίπλωση» και για «μικροπολιτικά συμφέροντα».
Υπερ του νομοσχεδίου έχει ταχθεί μέχρι στιγμής το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου «Πλεύση Ελευθερίας» ενώ και το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να στηρίξει την κυβερνητική πρωτοβουλία όπως είχε κάνει και το 2021 θέτοντας όμως ορισμένες ενστάσεις στο δημόσιο διάλογο. Υπό αυτά τα δεδομένα, το νομοσχέδιο συγκεντρώνει 198 ψήφους. Όμως και το κόμμα Νίκη αναμένεται να στηρίξει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου ώστε να υπερψηφιστεί από το 2/3 της Ολομέλειας.
Κατά του νομοσχεδίου έχει ταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, με πρόσχημα την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν τάχθηκε κατά οποιασδήποτε νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης.
Χθες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο στο Μέγαρο Μαξίμου και συζητήθηκε μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών όσον αφορά στη δυνατότητα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα είναι δυνατή η υπερψήφιση του νομοσχεδίου από περισσότερους από 200 βουλευτές, σημειώνοντας ότι η διευκόλυνση των ψηφοφόρων που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους αλλά διαμένουν εκτός της ελληνικής επικράτειας θα αποτελούσε «μία επανάσταση για την πολιτική συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στα κοινά της πατρίδας». Από την μεριά του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στο νομοσχέδιο, προσθέτοντας ότι «είναι κάτι που περιμένουν όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού», ώστε να αρθούν οι σημερινοί περιορισμοί και να μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους, καθώς θέλουν να συμμετέχουν στα κοινά της Ελλάδας.