Αβραμόπουλος στο libre: Το ότι έχουμε μια τόσο πολυκομματική Βουλή δεν είναι το καλύτερο
Στη Βουλή των Ελλήνων επέστρεψε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, έχοντας εκλεγεί βουλευτής Ηλείας. Στη συνέντευξη, που ακολουθεί, μιλά για τους λόγους που αποφάσισε να πολιτευτεί στη γενέτειρα του πατέρα του κι όχι στην Α’ Αθηνών, όπως πολλοί θεωρούσαν δεδομένο.
Αναφέρεται επίσης για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού και το ναυάγιο της Πύλου, ενώ για τη σύνθεση της νέας Βουλής δηλώνει ότι δεν είναι «ό,τι καλύτερο» να έχουμε μια τόσο πολυκομματική Βουλή, αποδίδοντας κάτι τέτοιο στον εκλογικό νόμο, «που άνοιξε την πόρτα σε ακραίες φωνές».
Τέλος, μιλά για την τεράστια αποχή που έφτασε σχεδόν το 47%. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό κι Επίτροπο της Ελλάδας στην Ε.Ε. «ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας είναι αλήθεια ότι εκδηλώνει με τον τρόπο του αντιπολιτική διαμαρτυρία και επέλεξε τον δρόμο της αποχής».
Συνέντευξη
-Κύριε Αβραμόπουλε μετά από έξι χρόνια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μετά από μια μακρά διαδρομή στην πολιτική ζωή του τόπου, επιστρέφετε πάλι και μάλιστα έχοντας επιλέξει να είστε υποψήφιος στη γενέτειρα του πατέρα σας, στην Ηλεία. Αλήθεια μετά από όλη αυτή τη διαδρομή πώς και δεν επιλέξατε την Α’ Αθηνών, όπου εκλέγεστε ανελλιπώς και μάλιστα στις πρώτες θέσεις από την αρχή της πολιτική σας πορείας; Πείτε το κίνητρο της επιλογής σας, η οποία ναι μεν στέφθηκε από επιτυχία, ωστόσο το ερώτημα υπάρχει.
Κύριε Διαμαντόπουλε, επέλεξα να κατέλθω στη γενέτειρα του πατέρα μου, την Ηλεία, μια δύσκολη εκλογικά περιφέρεια για τη Νέα Δημοκρατία, γιατί πιστεύω ότι ανοίγοντας αυτόν τον νέο κύκλο θα μπορέσω να συμβάλω στο να ενισχυθεί η φωνή της Ηλείας στην Αθήνα, κάτι που έλειπε μέχρι στιγμής. Ταυτόχρονα, σκοπός μου είναι να προσφέρω στην ανάπτυξη αυτής της πανέμορφης γωνιάς της πατρίδας μας, που έχει μείνει πολύ πίσω. Και θέλω να σημειώσετε ότι εκεί θα επικεντρωθεί η δική μου παρουσία στο Νομό.
- Με αυτόν τον τρόπο, θα ανταποκριθώ στη δέσμευση που έχω αναλάβει απέναντι στους Ηλείους, κυρίως σε θέματα που έχουν να κάνουν με τις υποδομές, την υγεία, την τουριστική ανάπτυξη και την ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα.
Είναι αλήθεια ότι η Α’ Αθηνών είναι και η πολιτική μου κοιτίδα. Η Αθήνα με έχει τιμήσει, όλα αυτά τα χρόνια, και μάλιστα με την κορυφαία κατ’ αρχήν αποστολή που μου ανέθεσε να είμαι ο Δήμαρχός της, για δύο ολόκληρες θητείες. Από εκεί και πέρα, βρέθηκα σε μερικά από τα σημαντικότερα Υπουργεία. Μια πορεία που με έφερε στη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου, μια αποστολή κι ένας ρόλος ιδιαίτερα σημαντικός. Γιατί συνέπεσε το χαρτοφυλάκιό μου να είναι το σημαντικότερο στην Ευρώπη, αφού μέσα σε πέντε μήνες από την ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, ξέσπασαν οι πρώτες ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές και οι πρώτες τρομοκρατικές ενέργειες. Σας θυμίζω ότι δεν είχα ως αρμοδιότητα μόνο τη μετανάστευση, αλλά και τα θέματα ασφαλείας της Ευρώπης.
Πράγματι, το στοίχημα της Ηλείας κερδήθηκε, παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και τις ξένες για μένα πολιτικές πρακτικές, που κυριαρχούν στην ελληνική περιφέρεια. Γιατί κακά τα ψέματα, ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής περιφέρειας συντηρεί αναχρονιστικές και ξεπερασμένες πολιτικές πρακτικές, με πρώτη εκείνη των πελατειακών σχέσεων. Πολιτεύτηκα εντελώς διαφορετικά και εκτιμώ ότι ήταν κι αυτό μια συμβολή να αλλάξουν προς το καλύτερο τα πολιτικά πράγματα στην Ηλεία.
- Να προσθέσω δε, ότι μέσα σε 15 -20 μέρες, ανετράπησαν οι κομματικοί συσχετισμοί υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και κάτω από συνθήκες απλής αναλογικής καταφέραμε να εξασφαλίσουμε και τις τρεις έδρες με την πρώτη εκλογική αναμέτρηση.
Το ότι επέλεξα την Περιφέρεια δεν σημαίνει ότι δεν είμαι και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Άλλωστε, εάν η Περιφέρεια δεν μπει σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης, τότε σταδιακά θα δούμε τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις και στα μεγάλα αστικά κέντρα.
-Ποιος είναι ο στόχος σας; Να έχει η Ηλεία «φωνή και λόγο» όπως είπατε στην προεκλογική σας εκστρατεία;
Σας είπα πρωτύτερα ποια είναι τα κίνητρα και ποιος είναι ο σκοπός. Δεν είναι μόνο να έχει φωνή και λόγο, το κυριότερο είναι να δει στην πράξη να εφαρμόζονται οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει ως Κυβέρνηση και που σε ένα μεγάλο βαθμό ανταποκρίνονται και στις δίκαιες απαιτήσεις της Ηλείας και γενικότερα της Δυτικής Πελοποννήσου. Ενός τόπου που ξεκινά από Αχαΐα και σταματά στη Μεσσηνία και με ελάχιστες εξαιρέσεις έχει χαρακτηριστικά εγκατάλειψης και αναξιοποίητων φυσικών, οικονομικών, παραγωγικών και τουριστικών δυνατοτήτων.
-Ένα από τα θέματα που σας είναι ιδιαίτερα γνώριμο είναι το Προσφυγικό-μεταναστευτικό. Η Ελλάδα το διαχειρίστηκε με επιτυχία από το 2015 έως σήμερα; Τι πιστεύετε;
Με πολλές διακυμάνσεις. Στην αρχή όχι και της ασκήθηκε μεγάλη κριτική γι’ αυτό. Η Ελλάδα όπως και η Ευρώπη αιφνιδιάστηκαν, γιατί δεν υπήρχε μεταναστευτική πολιτική, όπως δεν υπήρχε και πολιτική Ασφαλείας. Αυτή την ευθύνη μού ανέθεσε η Ευρώπη και μέσα στα καθήκοντά μου προέταξα την προάσπιση και την στήριξη της Ελλάδας.
Τον τελευταίο καιρό, όμως, έχουν γίνει βήματα μπροστά. Η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί με επάρκεια και υπευθυνότητα στο ρόλο της να διαχειρίζεται τα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα. Θυμηθείτε τα γεγονότα στον Έβρο το 2020 και πώς τα αντιμετώπισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Πάντοτε, μέσα στο πλαίσιο των αρχών, που ορίζει το Διεθνές και το Ανθρωπιστικό Δίκαιο.
-Και τη διαχείριση του ναυαγίου της Πύλου, πώς την κρίνετε;
Στο δραματικό αυτό ναυάγιο της Πύλου που στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 650 απελπισμένους ανθρώπους, που αναζητούσαν μια καλύτερη μοίρα, η Ελλάδα έπραξε αυτό που όφειλε. Το ελληνικό λιμενικό έσωσε κόσμο.
- Από εκεί και πέρα είναι αλήθεια ότι ασκήθηκε κριτική στη χώρα μας, γιατί όλα αυτά έγιναν στον ευρύτερο χώρο της ευθύνης για έρευνα και διάσωση, που έχουν τα παράκτια κράτη. Παρόλα αυτά, ήταν άδικη αυτή η κριτική και δεν θα είχε φτάσει στο βαθμό που την ζήσαμε αν δεν είχε ξεκινήσει μέσα στην προεκλογική περίοδο επίθεση και κριτική της Αντιπολίτευσης.
Εν πάση περιπτώσει, η Ελλάδα ασκεί μια μεταναστευτική πολιτική ευθύνης και ανθρωπιάς, συνάμα δε και αποτελεσματικής προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων.
-Η σύνθεση της νέας Βουλής σας προβληματίζει; Θεωρείτε ότι είναι αντιπροσωπευτική της ελληνικής κοινωνίας;
Ακόμα δεν μπορεί να βγάλει κανείς συμπεράσματα. Το ότι όμως έχουμε μια τόσο πολυκομματική Βουλή δεν είναι ό,τι το καλύτερο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα ενός εκλογικού νόμου, που άνοιξε την πόρτα και σε ακραίες πολιτικές εκφράσεις. Απομένει ωστόσο να δούμε πώς θα λειτουργήσει αυτή η Βουλή.
Σημασία έχει ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αυτή τη στιγμή κυρίαρχο ρόλο στα πολιτικά δρώμενα και ό, τι κι αν συμβεί μέσα στην ελληνική Βουλή δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά αυτό που την χαρακτηρίζει: πολυφωνία, δημοκρατικότητα, θεσμικό κύρος. Κι αν κάποιοι προσπαθήσουν να το υπονομεύσουν, θα βρουν μπροστά τους τις δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας, που έχουν συμπήξει ήδη ένα μέτωπο κατά της ακρότητας και της κακοφωνίας, της τοξικότητας και του διχαστικού λόγου, του σκοταδισμού και του άκρατου λαϊκισμού. Εκτιμώ ότι η Βουλή θα λειτουργήσει ομαλά και θεσμικά.
-Η τεράστια αποχή των ψηφοφόρων που έφτασε το 47% – η μεγαλύτερη από το 1974 – πως πρέπει να εκληφθεί; Αδιαφορία για τα κοινά, κόπωση των ψηφοφόρων ή κάτι άλλο;
Δεν είναι ενθαρρυντικό ότι κοντά το 47% δεν προσέτρεξαν στις κάλπες για να ασκήσουν το υπέρτατο δημοκρατικό τους δικαίωμα, που αν θέλετε είναι και υποχρέωση. Ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας είναι αλήθεια ότι εκδηλώνει με τον τρόπο του αντιπολιτική διαμαρτυρία, επιλέγοντας τον δρόμο της αποχής.
Εναπόκειται στο πολιτικό σύστημα της χώρας να εμπνεύσει και πάλι το σύνολο των πολιτών, ώστε με πρώτους τους νέους ανθρώπους να εγκατασταθούν σχέσεις εμπιστοσύνης που θα δικαιώνουν και τις ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον του λαού μας και της πατρίδας μας.
Η τοξική αντιπαράθεση, ο διχαστικός λόγος, η σκληρότητα που συνόδευσε την ελληνική πολιτική τα τελευταία χρόνια έχουν αποθαρρύνει πολλούς από τους Έλληνες πολίτες από το να συμμετέχουν.
Η δημοκρατία είναι η πολιτική της σύνθεσης και του διαλόγου. Αυτό πρέπει να το κατανοήσει συνολικά το πολιτικό σύστημα. Αυτό είναι και το μήνυμα που εξέπεμψε στην προγραμματική του ομιλία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Και θα παρατηρήσετε ότι το κλίμα αυτή τη φορά στη Βουλή δεν είχε σε τίποτα να κάνει με εμπειρίες μας από το πρόσφατο παρελθόν.
Με σύγχρονο κι ενωτικό πολιτικό λόγο, αξιόπιστο και ειλικρινή, θα κερδίσει η δημοκρατία και πάλι τους πολίτες που απομακρύνθηκαν.