Μετά την Τζενίν το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας- Έρχονται αντίποινα
Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη επιχείρηση του Τσαχάλ –του ισραηλινού στρατού– στη Δυτική Όχθη εδώ και χρόνια. Για τη διήμερη επίθεση στη Τζενίν κινητοποιήθηκαν εκατοντάδες στρατιώτες, τεθωρακισμένα, τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μηχανήματα έργου που διέλυσαν κτίρια και δρόμους. Δώδεκα Παλαιστίνιοι και ισραηλινός υπαξιωματικός σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.
- Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας “σε αντίδραση” στις εκτοξεύσεις πέντε ρουκετών από παλαιστίνιους μαχητές.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (5/7) ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι, εκτοξεύθηκαν 5 ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του νότιου Ισραήλ, προκαλώντας την ενεργοποίηση των σειρήνων προειδοποίησης της αεράμυνας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, όλες αναχαιτίστηκαν από συστοιχίες του ισραηλινού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας και κατά τις ως τώρα πληροφορίες δεν υπήρξαν θύματα ούτε ζημιές.
Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης από κάποιο παλαιστινιακό κίνημα μέχρι στιγμής, ωστόσο ο στρατός του Ισραήλ απάντησε βομβαρδίζοντας τη Λωρίδα της Γάζας.
Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας είπε πως χτυπήθηκε στρατιωτική εγκατάσταση της Χαμάς, της ισλαμιστικής παράταξης στην εξουσία στον θύλακα από το 2007, χωρίς να αναφερθούν πάντως τραυματισμοί.
Την Τρίτη (4/7) αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε κόσμο στο Τελ Αβίβ, τραυματίζοντας επτά ανθρώπους, ενέργεια που εξήρε η Χαμάς, κάνοντας λόγο για “μια πρώτη απάντηση στα εγκλήματα σε βάρος του λαού μας στον καταυλισμό της Τζενίν”.
Στην Τζενίν, οι σχεδόν έρημοι δρόμοι είναι γεμάτοι συντρίμμια και πέτρες, η άσφαλτος είχε διαλυθεί, τα πεζοδρόμια ήταν μαυρισμένα γύρω από αυτοσχέδια οδοφράγματα. Η κατάσταση στον καταυλισμό προσφύγων είναι καταστροφική, δήλωσε ο δήμαρχος της Τζενίν, ο Νιντάλ Αμπού Σάλεχ, κάνοντας λόγο για διακοπές της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης.
Η παλαιστίνια υπουργός Υγείας, Μάι αλ Κάιλα, χαρακτήρισε την ισραηλινή επιχείρηση “επίθεση που καταπατά το διεθνές δίκαιο”.
Η επιχείρηση, η οποία σύμφωνα με το IDF είχε ως στόχο την καταστροφή της υποδομής και των όπλων των ένοπλων ομάδων στο στρατόπεδο, ξεκίνησε με επίθεση με drone τα ξημερώματα της Δευτέρας, με την ανάπτυξη περισσότερων από 1.000 ισραηλινών στρατιωτών.
- Ο στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε “κέντρο διοίκησης κοινών επιχειρήσεων” ένοπλης οργάνωσης, της Ταξιαρχίας της Τζενίν, και διάφορους άλλους “στόχους”, συμπεριλαμβανομένων έξι “εργαστηρίων κατασκευής εκρηκτικών”.
“Θα δράσουμε για όσο χρειαστεί για να ξεριζώσουμε την τρομοκρατία”, διεμήνυσε χθες ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε ισραηλινή στρατιωτική βάση όχι μακριά από την πόλη. “Δεν θα επιτρέψουμε η Τζενίν να γίνει ξανά ασφαλές καταφύγιο για την τρομοκρατία”, συμπλήρωσε.
- Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, 12 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 100 τραυματίστηκαν, οι 20 από τους οποίους είναι σε σοβαρή κατάσταση.
Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε προχθές πως ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε “ανοικτό πόλεμο εναντίον του πληθυσμού της Τζενίν”.
Η πόλη και ο παρακείμενος καταυλισμός προσφύγων, όπου ζουν 18.000 άνθρωποι, έχουν βρεθεί επανειλημμένα στο στόχαστρο επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού. Ευρύτερα, η βόρεια Δυτική Όχθη, περιοχή που κατέχει το Ισραήλ από το 1967, βιώνει το τελευταίο διάστημα έξαρση των επιθέσεων εναντίον ισραηλινών και των εφόδων εποίκων εναντίον Παλαιστινίων.
- Η ισραηλινή επιδρομή προκάλεσε τη Δευτέρα (3/7) την έξοδο “περίπου 3.000” κατοίκων του καταυλισμού, σύμφωνα με τον Καμάλ Αμπού αλ Ρουμπ, τον αντικυβερνήτη της Τζενίν.
“Παραλάβαμε πολλούς τραυματίες, κυρίως από σφαίρες”, ανέφερε εξάλλου ο Κάσεμ Μπενιγάντερ, τραυματιοφορέας, 35 ετών. “Αυτή είναι η χειρότερη επιδρομή εδώ και πέντε χρόνια”, συμπλήρωσε. Γιατρός στο νοσοκομείο Ιμπν Σίνα της Τζενίν τόνισε ωστόσο πως τραυματίες υπέκυψαν επειδή δεν τους προσφέρθηκε περίθαλψη έγκαιρα.
Αντίποινα
“Όλες οι επιλογές είναι ανοικτές για να πλήξουμε τον εχθρό”, διεμήνυσε ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, ενώ ο ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, κατήγγειλε την «βάρβαρη» ισραηλινή επιχείρηση. Ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε πως διεξήγαγε χθες Τρίτη κατεπείγουσα συνεδρίαση, ενώ Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αραβικές χώρες που έχουν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, κατήγγειλαν την επιχείρηση.
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Φόλκερ Τουρκ, έκρινε χθες πως η βία στο Ισραήλ και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη “πρέπει να σταματήσει”. Το Ισραήλ έχει “δικαίωμα να αμυνθεί” αλλά πρέπει να σεβαστεί την “αναλογικότητα” όπως αυτή ορίζεται στο “διεθνές δίκαιο”, έκρινε χθες το ΥΠΕΞ της Γερμανίας.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ κάλεσε τον ισραηλινό στρατό να “επιδείξει αυτοσυγκράτηση στην επιχείρησή του και όλα τα μέρη να αποφύγουν την κλιμάκωση”.
Από την αρχή της χρονιάς, τουλάχιστον 190 Παλαιστίνιοι, 26 Ισραηλινοί, μια Ουκρανή κι ένας Ιταλός έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια συνδεόμενα με την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασιζόμενη στις επίσημες ανακοινώσεις των ισραηλινών και των παλαιστινιακών αρχών.