Ομόφωνα ένοχος ο λέκτορας του ΑΠΘ για τη διπλή δολοφονία της συζύγου και της γιαγιάς της με αρσενικό
Ομόφωνα ένοχος για τη δολοφονία της συζύγου του και της γιαγιάς της με αρσενικό, κρίθηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο στη Θεσσαλονίκη ο 51 ετών λέκτορας του ΑΠΘ.
Οι δικαστές του Εφετείου, τακτικοί και λαϊκοί, με την ετυμηγορία τους δεν διαφοροποιήθηκαν από την απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου που τον είχε κρίνει ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση, κατά συρροή.
Η διαδικασία συνεχίζεται με τους συνηγόρους υπεράσπισης να ζητούν από το δικαστήριο την αναγνώριση ελαφρυντικού στον κατηγορούμενο, προσδοκώντας να «σπάσουν» την ποινή των δις ισοβίων που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως στον εντολέα τους.
Γιαγιά και εγγονή έχασαν τη ζωή τους τον Αύγουστο του 2013, ύστερα από νοσηλεία στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, χωρίς όμως να επιβεβαιωθεί αρχικά η δηλητηρίαση από αρσενικό.
Πρώτα πέθανε η ηλικιωμένη, που νοσηλεύτηκε για μικρό χρονικό διάστημα και λίγες ημέρες αργότερα η εγγονή της. Οι υποψίες περί θανάτου από δηλητηρίαση επιβεβαιώθηκαν από τα αποτελέσματα των εκτεταμένων εργαστηριακών εξετάσεων και την εκταφή των σορών.
Ο 51χρονος λέκτορας του ΑΠΘ κατέστη κατηγορούμενος και προφυλακίστηκε τον Ιανουάριο του 2016, ενώ δύο χρόνια αργότερα -τον Μάρτιο του 2018- ακολούθησε η ομόφωνη καταδίκη του από το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης.
Η πρωτοφανής στα ποινικά και αστυνομικά χρονικά της χώρας υπόθεση έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στο ακροατήριο του Εφετείου, με τον κατηγορούμενο να επιμένει για την αθωότητά του, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες αβάσιμες και αναπόδεικτες.
Καταπέλτης η εισαγγελέας
Ανατρέχοντας στο χρονικό της υπόθεσης, ο εισαγγελέας του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου ανέφερε ότι η χορήγηση του αρσενικού ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο του 2013 και συνεχίστηκε μέσα στο νοσηλευτικό ίδρυμα όπου η 34χρονη «έδινε άνιση μάχη για τη ζωή της».
«Κερνούσε δηλητήριο στη γυναίκα του», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στο θάνατο της 85χρονης είπε ότι επρόκειτο για «παράπλευρη απώλεια» στην προσπάθεια του κατηγορούμενου να αποπροσανατολίσει τις Αρχές και να φανεί ότι οι θάνατοι οφείλονται στην τροφή που κατανάλωναν οι γυναίκες την οποία επιμελείτο αποκλειστικά η μητέρα της 34χρονης και κόρη της ηλικιωμένης.
«Βλέποντας τα δύσκολα να έρχονται πάνω του, έπρεπε να υπάρξει ένα ακόμη άτομο από το στενό οικογενειακό περιβάλλον που θα υφίστατο τον ίδιο θάνατο, με κίνητρο τον αποπροσανατολισμό των διωκτικών αρχών. Επέλεξε την άτυχη γιαγιά» υπογράμμισε.
Αναζητώντας το κίνητρο της ειδεχθούς πράξης του, ο εισαγγελέας Εφετών στάθηκε στις προβληματικές σχέσεις που είχε ο 51χρονος με τη γυναίκα του (είχαν αποκτήσει ένα παιδί το 2010), ενώ αναφέρθηκε στην εξωσυζυγική σχέση που είχε συνάψει με μεταπτυχιακή φοιτήτρια και με την οποία απέκτησε αργότερα παιδί. Για την φοιτήτρια τόνισε ότι είχε κομβικό ρόλο στη διαδρομή της υπόθεσης. «Είχε αποκτήσει συναισθηματική σχέση μαζί της, ήθελε να δημιουργήσει οικογένεια. Ο γάμος του έπρεπε να διακοπεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Είχε προηγηθεί η απολογία του κατηγορούμενου, όπου ο ίδιος ακολούθησε την γραμμή της πλήρους άρνησης των κατηγοριών, τις οποίες χαρακτήρισε έωλες, αβάσιμες και αναπόδεικτες. Ο ίδιος αμφισβήτησε τις εκτεταμένες εργαστηριακές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν αφήνοντας αιχμές για αυθαιρεσίες.